Projekt/koncepcja biznesu a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku esen1a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esen1a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam pomysł na biznes w branży stomatologicznej, w związku z tym przygotowałem projekt/koncepcję w tym zakresie. Projekt ten chcę przedstawić firmie, z którą chciałbym zawiązać współpracę (na jakiej zasadzie ona będzie jest to w trakcie uzgadniania). Na dole takiego projektu chciałbym zamieścić regułę o niewykorzystywaniu tego projektu do swoich celów. Jak taki zapis w dokumencie powinien być sformułowany? Czy mogę posłużyć się ust. z dnia 4 lutego 1994 roku? Czy muszę wskazać konkretne jej zapisy, czy mogę powołać się z na całą ustawę?

esen1a napisał:
... w związku z tym przygotowałem projekt/koncepcję ...
Zacznijmy od podstaw. Projekt jako taki można uznać za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej z mocy ustawy już od momentu ustalenia w jakiejkolwiek postaci. Nie ma potrzeby czegokolwiek zastrzegać. Jednak idee, koncepcje w nim zawarte takiej ochronie nie podlegają.

Rozpoczynając rozmowy z firmą możesz na podstawie Art. 72^1 zastrzec poufność informacji:
Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 72[1]. § 1. Jeżeli w toku negocjacji strona udostępniła informacje z zastrzeżeniem poufności, druga strona jest obowiązana do nieujawniania i nieprzekazywania ich innym osobom oraz do niewykorzystywania tych informacji dla własnych celów, chyba że strony uzgodniły inaczej.
§ 2. W razie niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków, o których mowa w § 1, uprawniony może żądać od drugiej strony naprawienia szkody albo wydania uzyskanych przez nią korzyści.

Powrót