Projekt layoutu czasopisma a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Drzwidolata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drzwidolata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Wykonałem layout (projekt graficzny) jednego z ogólnopolskich magazynów. Layout ten wykonany został nieodpłatnie na poczet stałej wspólpracy z wydawnictwem w zakresie składu tego magazynu. Tak więc przez ostatni rok wykonywałem sklad magazynu wg opracowanego wcześniej projektu. Stawka za skład była promocyjna - zgodnie z ustną umową, obowiązywała do końca roku, a z początkiem nowego roku miała być podwyższona. Wydawca jednak, wykorzystał rok taniego skladu i postanowił zakończyć*współpracę. Nie było żadnych umów, jedynie wystawiane przezemnie faktury za sam skład. Wyjaśniam to dla pokazania obrazu sytuacji. I teraz mam pytania:
- Czy wydawca może zlecić innej osobie/firmie skład, wykorzystując wykonany przezemnie layout? Kiedy poruszyłem z nim ten temat facet zwriował i zarządał:
- usunięcia z portfolio na mojej stronie www wszelkich informacji i zdjęć jego czasopisma wraz z referencjami które od niego otrzymałem (pozytywne zresztą). Cytuję fragment tego, co napisał:
"... nie ma Pan zgody ode mnie od dnia dzisiejszego na wykorzystywanie mojego logo na Pana stronie internetowej ani żadnych informacji na temat magazynu. Poslugiwanie sie znakiem graficznym lub nazwa innej firmy jest niezgodne z prawem..."
- Czy ja mam pokazywać projekt graficzny z czarną kratką na logo magazynu (czyli winiecie)? Proszę o informację, co o tym myśleć?

Witam,

jeśli layout stanowi utwór w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku - upaipp - (nie wiem, co w Pana przypadku oznacza dokładnie 'layout' - jakiś szablon - czy całość grafiki okładki?) to tworząc go posiadł Pan osobiste i majątkowe prawa autorskie do niego. Jeśli więc nie było pisemnej umowy przenoszącej majątkowe prawa autorskie do layoutu na wydawnictwo, to nosicielem tych praw jest w dalszym ciągu Pan.

Jeśli chodzi o samo logo, to jeśli jego twórcą jest Pan - sytuacja j.w. Jeśli twórcą logo była inna osoba, zaś majątkowe prawa autorskie do niego posiada wydawnictwo, to nie może go Pan używać bez zgody posiadacza majątkowych praw autorskich.
- Czy wydawca może zlecić innej osobie/firmie skład, wykorzystując wykonany przezemnie layout? Kiedy poruszyłem z nim ten temat facet zwriował i zarządał:
to zależy od pierwotnej umowy (ustnej) pomiędzy Panem wydawnictwem. Należy domniemać na podstawie pańskiego postu, że udzielał Pan wydawnictwu licencji nie wyłącznej (wyłączna wymaga formy pisemnej) na wykorzystanie layoutu w powiązaniu z drukiem magazynu. A więc z momentem zaprzestania druku magazynu wygasłaby i licencja na korzystanie z layoutu. Jeśli więc layout stanowi utwór w świetle upaipp, więc wydawnictwo nie miałoby prawa do jego wykorzystani po ustaniu współpracy z Panem. Ale, jak napisałem, zależy to od pierwotnych ustaleń i możliwości dowodowych.

Jeśliby przyjąć powyższą interpretację, to Pan mógłby wystąpić do wydawnictwa o zaprzestanie naruszania pańskich majątkowych praw autorskich (wykorzystanie layoutu) oraz wypłacenie Panu należnych z tytułu naruszeń odszkodowań.

Co do portfolio, to oczywiście nie mogą zakazać Panu wykorzystywania pańskiego layoutu (w sensie szablonu). Jeśli chodzi o wykorzystanie okładki magazynu, to tu już otwierają się kwestie szczegółowe. Czy całość okładek była pańskiego projektu?

Dziękuję za odpowiedź.
Sprawa winiety wyglądała w ten sposób, że otrzymałem ją od wydawnictwa projektując magazyn. Dokonałem tylko jej dorobnej modyfikacji. Natomiast całe okładki magazynu jak i jego szata graficzna (layout) został wymyślony i stworzony przezemnie. Czyli teraz nbie mogę*pokazać w portfolio calej okładki, ponieważ zawiera ona winietę magazynu?

Drzwidolata napisał:
Sprawa winiety wyglądała w ten sposób, że otrzymałem ją od wydawnictwa projektując magazyn. Dokonałem tylko jej dorobnej modyfikacji.
Dokonując modyfikacji wykonał Pan tym samym opracowanie winiety, a więc powstał nowy utwór będący opracowaniem utworu pierwotnego (Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych), jednakże jego rozpowszechnianie może się odbywać wyłącznie za zgodą autora utworu pierwotnego lub osoby upoważnionej przez autora (zezwolenie na realizację prawa zależnego do utworu). Wynikałoby z tego, że po otrzymaniu zakazu od wydawnictwa (uznając, że jest ono uprawnione) nie może Pan wykorzystywać już ani swojej winiety, ani loga w oryginale.

No i robi się kłopot z wykorzystaniem wizerunku projektowanych przez Pana layoutów. Co pozostaje? Biorąc pod uwagę, że liczyłby się tu efekt pańskiej pracy (czyli layout), a nie promocja poprzez logo magazynu, to może tak:

#1. spróbować skorzystać z prawa cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html traktując logo jako pojedynczy element (szczegół) wykonanych przez Pana layoutów - moim zdaniem uzasadnione;

#2. podmienić logo na inne lub uczynić je nieczytelnym (rozmyć?).

Co do referencji, to nie ma o nich wzmianki, choć teoretycznie, traktując je jako utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej (dokument), mogłaby zajść sytuacja zakazu jego publikowania wydanego przez autora.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za dalsze wyjaśnienia. I jeszcze kilka informacji:
- w moim portfolio nie promuję*się*poprzez tą winietę - jest ona tylko elementm grafiki - pokazuję fragmenty całego layoutu magazynu - tego dotyczą wszystkie informacje. Tytuł wpisu brzmi - Wykonaliśmy nowy layout magazynu ...(tutaj nazwa). Cały wpis dotyczy zakresu pracy jaką wykonałem i przedstawia projekty kilku okładek magazynu oraz stron ze środka. Mi nawet nie zależy na pokazaniu tej winiety - to niszowy magazyn - mało znany. Tylko, że pokazanie zaprojektowanej okładki z czarnym prostokątem na winiecie, jest śmieszne - jak cenzura, mija się z celem i psuje obraz całości.
- w magazynie tym, w stopce, od roku jest zamieszczana notka wraz z logo mojej firmy, że wykonaliśmy layout i skład,
- magzayn ten jest ogólnodostępny w sprzedaży - jeśli to może mieć jakieś znaczenie,
- zastanawiam się*też, czy nie pomagło by zamieszczenie notki, że winieta czasopisma stanowi własność wydawcy... czy coś w tm stylu - spotkałem się z takimi sytuacjami.

W kwestii referencji, to otrzymałem je na piśmie (w mailu) i w takiej formie znajdują się*na mojej stronie. Wydawca wyraził zgodę*na ich umieszczenie. Czy teraz może rządać ich wycofania?

Nie wiem czy te informacje coś jeszcze wnoszą, ale będę wdzięczny za informcję.
Zależy mi na pokazaniu tej pracy w portfolio, ponieważ kosztowała mnie sporo pracy, a jej rezultat był bardzo dobry. Wykonałem ją nieodpłatnie, chcąc budować własne portfolio - więc to jedyne, co z tego mam.

Jak pisałem, dla mnie uzasadnione byłoby w tym przypadku prawo cytatu w przypadku przytoczenia logo w okładce, pomimo sprzeciwu autora. Dozwolony użytek to właśnie przełamanie monopolu autora na umożliwianie korzystania z jego dzieł bez konieczności uzyskiwania zgody. Zwłaszcza, że moim zdaniem, nie narusza Pan w ten sposób w żaden sposób normalnego korzystania z utworu ani nie godzi w słuszne interesy twórcy (którym w przypadku tego logo jest nota bene Pan), czyli Art. 35. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 35.
Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.
choć po prawdzie, jestem sobie w stanie wyobrazić wytoczenie przeciwko Panu w przypadku "twardego" konfliktu takiego argumentu lub argumentu z Art.16 z tytułu nadzoru nad wykorzystaniem utworu. No cóż, w tej materii obowiązuje własna decyzja oraz rozstrzygnięcia sądu... Musi Pan sam wybierać...

Powrót