projekt w trakcie realizacji a ochrona

• Autor wątku Autor wątku Jewik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jewik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Mam pytanie dotyczące rozpoczętego już projektu.
Jestem w trakcie pisania serii poradników/informatorów. Pomysłem podzieliłam się z wydawcą (mailowo, więc jest ślad, że pomysł wyszedł ode mnie). Czy wydawca ma prawo zlecić napisanie takich samych poradników lub części serii innemu autorowi bez mojej zgody? Dodam, że nie wiąże mnie w tej kwestii z danym wydawcą żadna umowa. Czy projekt w trakcie realizacji jest chroniony w taki sam sposób jak dzieło już ukończone?

Jeśli chodzi o utwór to podlega on ochronie prawnej, nawet jeśli nie jest ukończony - więc wykorzystanie tekstu który został wysłany przez Panią do Wydawcy umożliwia dochodzenia swoich praw.
Natomiast uczulam, iż zgodnie z art. 1 ust. 2 (1) ochroną nie są objęte odkrycia, idee, procedury.
W związku z czy jeśli stworzony przez Panią tekst poruszał jakikolwiek pomysł nowatorski, Wydawca może skorzystać z niego. Aby uchronić się na przyszłość zalecam skorzystanie z rozwiązania przewidzianego w kodeksie cywilnym w art. 71(1) ktry mówi:

Art.*72(1).* §*1.*Jeżeli w toku negocjacji strona udostępniła informacje z zastrzeżeniem poufności, druga strona jest obowiązana do nieujawniania i nieprzekazywania ich innym osobom oraz do niewykorzystywania tych informacji dla własnych celów, chyba że strony uzgodniły inaczej.
§*2.*W razie niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków, o których mowa w § 1, uprawniony może żądać od drugiej strony naprawienia szkody albo wydania uzyskanych przez nią korzyści.

Dziękuje bardzo.
A czy mogę zastrzec tą informację odrębym mailem z dokładnym opisem informacji z poprzedniego?

Powrót