Projekt zrobiony dla pracodawcy a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku zmienionynick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmienionynick

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.

Temat już poniekąd opisywany, ale poszperałem na forum i niestety jednoznacznie nie jestem w stanie stwierdzić, więc pytam :)

Jako pracownik na stanowisku specjalista ds. rekrutacji i marketingu w jednej z Wrocławskich agencji pracy, wykonywałem projekty, ulotek,reklam,strony www i wielu innych.

Część rzeczy wykonywałem poza godzinami pracy a część w czasie mojej pracy, na swoim prywatnym komputerze (gdyż posiadam licencje na odpowiednie programowanie). Część projektów, robiłem również we współpracy z zaprzyjaźnionym grafikiem.

Stąd moje pytanie czy w wypadku jak bym się zwolnił z pracy to czy mam obowiązek, udostępnić prawodawcy pliki otwarte (do edycji PSD,CDR) ? Czy mogę odmówić?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Tak pracuje na podstawie umowy o prace (na czas nieokreślony). Przepraszam zapomniałem podać. Dodam że nie mam w umowie nic o tworzeniu reklam itp.

shan_cez napisał:
... Temat już poniekąd opisywany, ale poszperałem na forum i niestety jednoznacznie nie jestem w stanie stwierdzić, więc pytam ...
My też nie jesteśmy jednoznacznie z stwierdzić. To, że nie masz takich obowiązków w umowie o pracę nie oznacza, że pracodawca nie mógł wydać Tobie takiego polecenia ustnie a Ty przyjąłeś takie obowiązki. W przypadku utworu pracowniczego przyjmuje się, że do wszystkich jego postaci autorskie prawa majątkowe przechodzą na pracodawcę. Trudniej w przypadku wspomnianego współtwórstwa, tutaj jest problem dysponowania cudzymi prawami. Powinieneś powiadomić pracodawcę o istnieniu współtwórcy.

Użyj Szukaj - utwór pracowniczy.

ok dziękuje. Poszperałem wcześniej ale może coś jeszcze znajdę.

A co do polecenia to nie dostałem a sam zasugerowałem że mogę coś takiego zrobić i zrobiłem. Natomiast samo pytanie jest pytaniem z ciekawości bo na dzień dzisiejszy nie mam zamiaru się rozstawać z pracodawcą. Co nie znaczy że kiedyś może tak być :)

shan_cez napisał:
... dzień dzisiejszy nie mam zamiaru się rozstawać z pracodawcą. ...
Zatem na przyszłość proponuję zawierać każdorazowo z pracodawcą stosowną umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich majątkowych lub z udzieleniem licencji na korzystanie. Zarówno dla pracodawcy a szczególnie dla Ciebie będzie wtedy wszystko jasno ujęte.
Pracodawca może również proponować rozszerzenie Twoich obowiązków, zawartych w umowie o pracę, o takie działanie.

Ostatnia edycja:
Powrót