Projekty Graficzne - były pracodawca ?

• Autor wątku Autor wątku ronieangel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ronieangel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Do końca grudnia pracowałem w firmie na podstawie umowy o pracę gdzie m.in wykonywałem projekty graficzne wizytówek, stron www itp.. Projekty graficzne są w pełni mojego autorstwa, więc w rozumieniu ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych posiadam pełnię praw autorskich do tych projektów , z wyłączeniem majątkowych praw autorskich - umowa o pracę z automatu przerzuciła je na mojego pracodawcę. Z początkiem lutego otworzyłem własną działalność gospodarczą gdzie na aukcjach allegro i głównej stronie internetowej mojej formy w dziale portfolio umieściłem w.w projekty jako przykłady
prac wykonywanych przeze mnie. Mój były pracodawca oskarżył mnie o kradzież i straszy skierowaniem sprawy do sądu ? Czy mam się czego obawiać ?

Tak jak piszesz, majątkowe prawa autorskie posiada pracodawca. Ty natomiast posiadasz osobiste prawa autorskie, które są niezbywalne. Możesz zawsze podawać linki do swoich prac np. stron WWW. Jednak tam należało by zaznaczyć np. jaki zakres prac został wykonany przez Ciebie, w tym przypadku projekt graficzny, oprogramowanie strony, czy całość. Takie rzeczy należy podawać przy linkach do prac.
Wszystko jest ok jeśli podajesz linki. Możliwe, że jeśli prezentujesz jakiś projekt graficzny na swojej stornie może być to poczytane za nielegalne rozpowszechnianie. Pracodawca który posiada majątkowe prawa autorskie ma prawo do rozpowszechniania, Ty powinieneś linki podawać. Jedynie czegoś takiego mogą się doczepić.
Dla bezpieczeństwa zamiast wstawiać cały projekt graficzny lepiej napisać że ulotki reklamowe, czy wizytówki projektowane przez Ciebie używa jakaś tam firma.

Umieszczenie takich prac w porfolio w moim przekonaniu jest dozwolone na podstawie praw osobistych przypadających twórcy. To tak samo, jak w przypadku rzeczywistych prac... tam linków podać nie możesz, a jednak w porfolio jakoś umieścić trzeba - jesli mają służyć tylko jako Twoja twórczość była to nie widzę problemu. Można zaznaczyć pod zdjęciem do kogo należą prawa majątkowe... NIe ma jednak tych kwestii bezpośrednio regulowanych w prawie autorskim.

A możecie mi podpowiedzieć jak zabezpieczyć się w przyszłości ? Chcę sprzedawać projekty graficzne na podstawie faktury vat. Lepiej sprzedawać projekt czy licencję na jego użytkowanie ? Czy sprzedaż jest jednoznaczna z zrzeczeniem się praw majątkowych ?

bo pomysł mam taki, żeby sprzedawać licencję na użytkowanie mojego projektu graficznego a nie sam projekt. Spiszę umowę licencyjną na czas nie określony gdzie będzie wyraźnie napisane że moja osoba ma pełne prawa majątkowe i autorskie do projektu. A jeżeli klient będzie chciał na wyłączność to podyktuje mu odpowiednią cenę i wtedy już pożegnam się z projektem . Mogę tak ? I jak taką umowę licencyjną sporządzić ? Są jakieś wzory ?

Są wzoru w internecie chyba - google.pl Posilkować proszę się też ustawą od art. 41 i dalej.
Czym innym jest przeniesienie prawa majątkowych autorskich, licencji niewyłącznych i licencji wyłącznych, jeszcze czym innym przeniesienie samej własności egzemplarza.

Możecie mi w chwili wolnego czasu sprawdzić czy wszystko się w niej zgadza ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy jak klient podpisze mi taką licencję to będe mógł umieścić wizytówkę z jego danymi ? w dziale realizacje .. np Tomasz Kowalski sprzedawca itd....
Jak to się ma do ustawy o ochronie danych osobowych ?

Nie widzę powodu dla którego takie dane by umieszczać. Licencja też w tej kwesti nic nie wnosi.

Mam pytanie podobnej treści, a w zasadzie prośbę o profilaktyczną kontrolę.
W mojej umowie o pracę również oddałam autorskie prawa majątkowe pracodawcy ( sic! ).
Czytając wcześniejsze uwagi "odważyłam się" jednak dziś zamieścić w moim profilu na goldenline linki uzupełnione informacjami, co przy danej stronie robiłam.
Teraz dla pewności poprosiłabym o prawną weryfikację:
Dominika Kwol

z góry wielkie dzięki:)

jeżeli można to proszę o usunięcie wątku

Czy można oczekiwać na tym forum jakichś odpowiedzi?, bo nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy wszystko ok, a na tą chwile dostałam PRIKAZ od pracowdawcy zdjęcia tych info.
Twiedzi on, że podawanie tak szczegółowych danych ( zakres osobistych prac przy konkretnym projekcie), jest również niezgodne z prawem, bo to są tajemnice firmowe, a w umownie zabronione jest ich rozpowszechnianie.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie?

Ostatnia edycja:
Powrót