Projekty graficzne dla agencji

• Autor wątku Autor wątku szabolon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szabolon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie. Podczas zatrudnienia na zleceniu oraz o dzieło wykonywałem prace graficzne uzytkowe. Po zakończeniu współpracy z ta firma, ona nadal wykorzystuje moje prace do reklamowania się mi. Jako posty na Facebook z moimi pracami oraz przesyłając je do klientów jako przykładowe realizacje. Czy mogę ubiegać się o zaprzestanie takiego działania oraz usunięcie postów?

Podczas współpracy nie zostały sporządzone żadne dokumenty w których zrzeklbym się praw majątkowych do tych prac.

I drugie pytanie czy mogę te prace zawrzeć we własnym portfolio umieszczonym w sieci?

szabolon napisał:
... Czy mogę ubiegać się o zaprzestanie takiego działania oraz usunięcie postów? ...
Wiele zależy od tego na jakich zasadach udostępniłaś swoje utwory do korzystania. Poczytaj o licencji domniemanej.

Byly to grafiki uzytkowe dla klientow agencji. Zostaly u mkieszczone na stronie firmy jako realizacje w celach reklamowych. Czyli nadal firma może reklamować się moimi pracami uznając że została udzielona na nie przeze mnie licencja domniemana?

Jeśli należy przyjąć, że udzieliłaś takiej licencji to tak. Warunki takiej licencji oraz możliwości jej wypowiedzenia były wielokrotnie omawiane na FP.

PS.
Bez obrazy, ale należy najpierw myśleć, a potem realizować.

Rozumiem, nie zamierzam się obrażać. Czytając o licencji domniemanej zrozumiałam tyle że licencjobiorca może używać utworu w sposob zgodny z jego przeznaczeniem. A skoro przeznaczeniem utworu - np projektu ulotki dla klienta firmy w której pracowałam było używanie jej przez tego klienta to wydawało mi się że nie jest to równoznaczne z udzieleniem licencji domniemanej firmie zatrudniającej mnie,
do użycia w celach reklamowych. Dodatkowo nie rozumiem jak udzielenie licencji domniemanej może być podstawą do uznania utworu jako dzieło tej firmy i używanie go do reklamowania jej usług.

A czy w takim przypadku mam możliwość ubiegania się o to aby prezentując te projekty został podany ich autor?

szabolon napisał:
... Dodatkowo nie rozumiem jak udzielenie licencji domniemanej może być podstawą do uznania utworu jako dzieło tej firmy...
Sugerowanie własnego autorstwa jest naruszeniem praw autorskich osobistych twórcy (roszczenia z Art. 78. UoPAiPP) i jest przestępstwem z Art. 115. UoPAiPP.
szabolon napisał:
... A czy w takim przypadku mam możliwość ubiegania się o to aby prezentując te projekty został podany ich autor? ...
Jak najbardziej a licencjobiorca nie ma prawa odmówić. Jeśli odmówi to jak wyżej i równocześnie stanowi podstawę do wypowiedzenia umowy licencyjnej.

Powrót