projekty graficzne

• Autor wątku Autor wątku maja0904
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja0904

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
czesc
mam pytanie, jestem projektantem i pracowałam w firmie gdzie wykonywałam wiele różnych projektów niektóre nie weszły do produkcji nawet nie były dobrze obejrzane. obecnie nie pracuję już w tej firmie ale zakładając swoją stronę internetową w galerii wykorzystałam te projekty (jest to wkońcu mój dorobek-portfolio) poprzedni pracodawca zadzwonił do mnie prosząc po dobroci abym zdjęłą te projekty, nie jestem z tego zadowolona gdyż zrobiłam tam dość dużo tego i jest to ok połowy mojej galerii. W związku z tym chciałam sie dowiedzieć czy on ma do tego prawo czy te projekty które zrobiłam pracując u niego na umowę o pracę, sa jego własością i czy ja nie mogę ich pokazywać w swoim portfolio?? bardzo proszę o odpowiedź!! nie wiem co mam dalej zrobić, czy je wycofać
pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję!
maja

Witaj, jeśli pracowałaś na etacie, i w umowie o pracę nie miałaś żadnych zapisów odnośnie praw autorskich, a swoje dzieła wykonywałaś w zakresie swoich obowiązków pracowniczych - to zgodnie z Art.12. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" całość majątkowych praw autorskich przynależy się z mocy ustawy twojemu pracodawcy. A więc jedynie on może decydować o wykorzystaniu wszystkich twoich dzieł powstałych w czasie pracy na etacie.

Jeśli chodzi o portfolio, to niestety, moim zdaniem, nie masz w ogólności prawa do zamieszczania tych prac w swoim portfolio bez zgody byłego pracodawcy.

Jak napisałaś część z prac nie była wykorzystana prze pracodawcę. W takim przypadku można rozważyć zastosowanie ust.2. przytoczonego Art.12., który mówi, że jeśli po dwu latach od ustanowienia dzieła nie zostanie ono rozpowszechnione, to majątkowe prawa autorskie mogą powrócić do autora. Ale to już kwestia zapisów w twojej umowie o pracę, jak również rutyny i zwyczajów panujących w twojej dawnej firmie.

Art. 62. 1. Twórca może w zbiorowej publikacji swych utworów umieścić utwory, o których publikację zawarł odrębną umowę.

Wydaje mi się, że może też to być umowa o pracę. Moim zdaniem zawsze w portfolio można umieszczać pracę do których ma się osobiste prawa autorskie nawet jeśli autor nie posiada praw majątkowych.
Szczególnie, że w przypadku umowy o pracę przejście praw majątkowych jest ograniczone celem umowy i zgodnym zamiarem stron.
O ile w umowie o prace nie było wyraźnego zastrzeżenia możesz zamieszczać te prace w portfolio.

@ oteb: a dla mnie pole eksploatacji "publikacja zbiorowa dzieł" nie jest tożsame z polem eksploatacji "wykorzystanie utworów w działaniach promocyjnych i marketingowych".

Dla mnie "wykorzystanie utworów w działaniach promocyjnych i marketingowych" to jak wykonam layout reklamy dla firmy X do wykorzystania w reklamie. Nie mogę go oczywiście użyć dla firmy Y.

"Publikacja zbiorowa dzieł" to oprócz antologii właśnie portfolio. Prawo do stworzenia portfolio, moim zdaniem, wynika z samej natury osobistych praw majątkowych. Autorstwo jest niezbywalne. Możesz się przyznać do autorstwa dowolnych wykonanych przez siebie prac niezależnie od tego czy je komuś sprzedałeś czy nie.

Powrót