PROKURA chce przejac spadek kury

• Autor wątku Autor wątku kura-domowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kura-domowa

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam
Prosze o podpowiedzi do mojej sprawy a wyglada ona tak

Kredyt ratalny wziety w 1999r pocztkowo splacany,potem juz nie.W 2004 dostaje pismo od komornika,umorzenie postepowania z mocy prawa art 823 kpc. W nastepstwie tego bank bez mojej wiedzy,a tym bardziej zgody sprzedaje wierzytelnosc firmie X.Panowie odwiedzaja mnie w domu,odmawiam wspolpracy twierdzac iz powyzsza sprawe bede regulowac tylko z komornikiem.Cisza w sprawie do 2007r, wtedy to zegnam sie z krajem i wyjezdzam na stale do Anglii.I jakie moje zdziwienie gdy teraz dostaje tel od rodziny ze komornik chce zajac moja czesc spadku ( 1/6 nieruchomosci )na rzecz wierzytelnosci w firmie PROKURA.O niczym nie mam pojecia ,no wiadomo zadne pismo nie moglo do mnie dotrzec .
W obecnej chwili jestem w kontakcie telefonicznym z kanelaria komornicza,na dniach maja mi przeslac email- kopie dokumentow dot w/w sprawy.Jedyne co w tej chwili moge zrobic to napisac pismo do komornika o zawieszenie prowadzonych czynnosci w mysl art 820(3).Pytanie czy kancelaria bedzie wysylac mi pisma do Anglii./po rozmowie z sekretariatem tu email nie wchodzi w gre/
Tak jak piszecie wniose sprzeciw od nakazu,wniosek o przywrocenie terminu/sprawa napewno przez e-sad/ i tu pytanie czy moge to robic pisemnie za posrednictwem poczty /list polecony/? -wysla postanowienie do Anglii ?,drugie jak to udokumentowac -Anglia nie ma obowiazku meldunkowego
Jesli przejde te etapy jaki sad bedzie wlasciwym dla mnie do rozpoznania sprawy?
Kontaktowac sie z Prokura ? ,czy nie ma to najmniejszego sensu

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi

kura-domowa napisał:
W 2004 dostaje pismo od komornika,umorzenie postepowania z mocy prawa art 823 kpc.
Egzekucja na podstawie BTE? Jeśli tak, to roszczenie przedawniło się po 3 latach od daty klauzuli na BTE
kura-domowa napisał:
W nastepstwie tego bank bez mojej wiedzy,a tym bardziej zgody sprzedaje wierzytelnosc firmie X.
Wg ówczesnego stanu prawnego twoja zgoda była wymagana
kura-domowa napisał:
Cisza w sprawie do 2007r,
Jeśli był BTE, to roszczenie się przedawniło
kura-domowa napisał:
Tak jak piszecie wniose sprzeciw od nakazu,wniosek o przywrocenie terminu/sprawa napewno przez e-sad/ i tu pytanie czy moge to robic pisemnie za posrednictwem poczty /list polecony/? -wysla postanowienie do Anglii ?,drugie jak to udokumentowac -Anglia nie ma obowiazku meldunkowegoi
Tylko sprzeciw, w którym dodatkowo udowodnisz zamieszkiwanie w Anglii. Wystarczy lease agreement, jakieś rachunki na siebie itp. Niezależnie od sądu, ten etap jest dziecinnie prosty.
kura-domowa napisał:
Kontaktowac sie z Prokura ? ,czy nie ma to najmniejszego sensu
Żadnego sensu
kura-domowa napisał:
W obecnej chwili jestem w kontakcie telefonicznym z kanelaria komornicza,na dniach maja mi przeslac email- kopie dokumentow dot w/w sprawy.Jedyne co w tej chwili moge zrobic to napisac pismo do komornika o zawieszenie prowadzonych czynnosci w mysl art 820(3).
Tak, do komornika wniosek o zawieszenie.
Kiedy otrzymasz dokumenty, będziesz znać sygn. akt i sąd, wówczas wniesiesz sprzeciw

dziekuje Amelio za wyczerpujace odp,czekam narazie na dokumenty z kancelarii komorniczej(juz tydzien),jutro wysylam pismo o zawieszenie a potem dopiero reszta czynnosci.Bede informowac o postepach w sprawie

zapomnialam dopisac -to byl kredyt ratalny,wystawiono na niego BTE

kura-domowa napisał:
Montana na zdrowy chlopski rozum,nic Ci nikt nie moze.Tatus chcial miec syna to ma,jesli chce zebys sie wyprowadzil niech Ci kupi przytulne mieszkanko i po klopocie.Jaka umowa uzyczenia ?
Może Pytającej warto udzielić odpowiedzi takiej, jakich sama udziela, na "zdrowy chłopski rozum". Na zdrowy chłopski rozum jak się coś pożyczyło, trzeba oddać. Sprzedaj część majątku sama, taniej Ci to wyjdzie, potem spłać, ewentualnie ugoda z Wierzycielem i spłacaj w ratach :)

Kanas czytaj posty i ewentualnie jak masz cos ciekawego do odp to odpowiadaj,bo jak narazie to ta Twoja pomoc nijak z gruszki ,ni z pietruszki :P

Widać nie zrozumiałaś aluzji. Odpowiedziałem Tobie tak, jak Ty odpowiadasz innym, czyli bez ładu i składu, całkowicie nie na temat :)

no cos niesamowitego umowo uzyczenia,brzuszek tez mu mama uzyczyla ?

nakaz zaplaty zostal uchylony,ale Prokura na jego podstawie zalozyla wczesniej sprawe o wpis do KW ,czy teraz nie powinna tego wycofac /sprawa jeszcze sie nie odbyla/

Wpis można wykreślić, tytuł wykonawczy upadł

Co dalej ? Sad przyjal sprzeciw, sprawa wyznaczona na dzien 9.06.16r. Obecnoac obowiazkowa ,bilet lotniczy kupiony a dzisiaj dowiaduje sie ze powod zlozyl wniosek o cofniecie pozwu.Czy w jakis sposob moge dochodzic zwrotu poniesionych kosztow /ponad 2000zl/

Powrót