Prokura i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
DarthPaulus napisał:
Syphar a czytałeś wątek do którego ja wkleiłem link, tam jest link do samej interpretacji, w której MF wprost stwierdza, że samo przedawnienie bez umorzenia w trybie 508 KC już rodzi obowiązek podatkowy i dotyczy ta interpretacja banku. Wyjątkowo pro budżetowe stanowisko. Jak US zaczną ją stosować masowo to nie pozostanie nic innego niż walka w sądach administracyjnych jak z VAT em komorniczym

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

No właśnie dotyczy to banku a nie funduszu który to niby nabył wierzytelność a nie potrafi tego udowodnić przed sądem.Więc jak może coś umarzać.

karaczoch napisał:
No właśnie dotyczy to banku a nie funduszu który to niby nabył wierzytelność a nie potrafi tego udowodnić przed sądem.Więc jak może coś umarzać.
Zgadza się tylko nie doszło do orzeczenia oddakającego powództwo bo fundusz cofnął pozew, następnie wpisał sobie ten dług jako przedawniony w koszty niepodatkowe i wystawił PIT 8C. A jak US się zapyta to będą twierdzić, że ich roszczenie było ok tylko na sam zarzut przedawnienia zareagowali. Czyli zrobili dokładnie to samo co bank w sprawie, ale gdzie MF wydawał interpretację.

DarthPaulus napisał:
Zgadza się tylko nie doszło do orzeczenia oddakającego powództwo bo fundusz cofnął pozew, następnie wpisał sobie ten dług jako przedawniony w koszty niepodatkowe i wystawił PIT 8C. A jak US się zapyta to będą twierdzić, że ich roszczenie było ok tylko na sam zarzut przedawnienia zareagowali. Czyli zrobili dokładnie to samo co bank w sprawie, ale gdzie MF wydawał interpretację.

Czyli wychodzi na to że trzeba fundusze załatwiać teraz nie przedawnieniem a szukać haków w cesji żeby nie było problemów.

Żeby było śmieszniej to stanowisko MF było dla nas gorsze od stanowiska Izby skarbowej i samego banku bo bank występując o interpretację do Dyrektora IS przedstawił własne zdanie w którym rozróżnia umorzenie długu nieprzedawnionego w trybie 508 KC i zaniechanie dochodzenia roszczeń na skutek przedawnienia i wskazuje, że raczej sam uważa, iż w pierwszym przypadku powinien wystawiać PIT 8c a w drugim nie. Dyrektor IS zgodził się z bankiem, natomiast MF z urzędu uchylił interpretację Dyrektora IS jako nieprawidłowową i wydał własną, że w obu przypadkach powstaje obowiązek podatkowy u dłużnika i PIT 8C ma być wystawiony. A uzasadnienie interpretacji równie pokretne jak przy VAT komorniczym więc ewidentnie chodzi o napychanie budżetu państwa.

Trochę to wszystko jest zagmatwane.
Pit 8c wystawiony jest na kwotę większą niż jest podana w zawiadomieniu o przelewie wierzytelności .
Wychodzi na to że wierzyciel pierwotny doliczył wszystkie swoje kary , procenty , koszty windykacji (które są lichwą na 100%) fundusz dolicza swoje odsetki , a FW swoje koszty windykacji .
Przecież powinni jakoś udokumentować w jaki sposób została wyliczona kwota do pit 8c , bez sądu , bez wyroku , zrobili z 300zł. 813zł. to jakieś nieporozumienie.
W tym przypadku jest kwota niewielka ,ale przedawniła mi się należność na 113tyś. zł. gdzie po drodze FW oraz fundusz zrobili z 28tyś zł. kwotę o której pisałem.

Pamiętaj też że jest cos takiego jak kwota wolna od podatku, tak więc jesli nie masz zbyt duzo przychodów to może nic nie zaplacisz , chyba że się mylę. Ale najlepiej to iść do US i wypytać ich czemu tak a nie inaczej.

Bo to że ktos miał w banku kredyt i nie spłacil a potem bank umorzył to łatwo zrozumiec ale niech Fundusz udowdni że miał prawo do długu który chce umorzyć.

Tak będę musiał zrobić , w poniedziałek przejdę się do US , ale znając ich podejście do klienta to wiele się nie dowiem.
Druga sprawa to składałem już zeznanie w styczniu , w lutym składałem korektę zeznania (zus przysłał mi pit za chorobowe , zapomniałem o tym fakcie) a teraz co korektę korekty ?

@karaczoch
Na podobnym temacie , poruszyłeś kwestie informacji o umorzeniu długu , a co jeśli takiej nie było ?

No tak, ale akurat Urząd Miasta może jednostronnie umorzyć należność co wynika wprost z KPA, więc ten wyrok tu nie pasuje, czego jednak nie może zrobić prywatna firma z uwagi na treść Art. 508 KC więc pytanie jest następujące:
Zgoda, dlatego zaznaczyłem najważniejszą część wyroku;
powoduje po stronie tego pierwszego rzeczywistą korzyść, polegającą na niewydatkowaniu środków, które dana osoba obowiązana byłaby uiścić.
I ów "rzeczywista korzyść" będzie występowała i w tym wypadku.

Więc: czy obowiązek podatkowy powstaje mimo, że umorzenie długu jest bezskuteczne z uwagi na brak zgody dłużnika zgodnie z art 508 KC
W mojej ocenie - jak najbardziej tak.

I ów "rzeczywista korzyść" będzie występowała i w tym wypadku.
Ale nie wystąpi, jeśli dług nie istniał. Sąd oddala powództwo z uwagi na przedawnienie, ponieważ jeśli roszczenie jest przedawnione to sąd nie bada już, czy w ogóle jest zasadne.

Ale sam ten fakt nie oznacza, że było zasadne. W tym przypadku ta firma nie miała tej wierzytelności, więc co umorzyła, lub co się przedawniło, powietrze?

W mojej ocenie - jak najbardziej tak.
A w przypadku braku istnienia zobowiązania?

To jest dziwne, gdyby przy braku istnienia można było każdego dosłownie "załatwić" wystawiając PIT-8C. Na dobrą sprawę mogę jutro taki wystawić komukolwiek, kto żadnego długu u mnie nie ma - i co, rodzi to obowiązek podatkowy?

Nie wydaje mi się, żeby to było możliwe, dlatego autor tematu w moim odczuciu i tak powinien złożyć do urzędu zawiadomienie o tym, że firma bezprawnie wystawiła PIT-8C, ponieważ nie miała nigdy tego roszczenia.

Ale jest dodatkowa myśl. Pozwać ich w trybie art. 189 k.p.c - o ustalenie nieisntienia zobowiązania. Załączyć przytoczoną interpretację MF, jako dowód, że ma się w tym interes prawny (podstawa do opodatkowania). Przegrają, bo jak wystawili PIT-8C to jakiekolwiek kwity by wcześniej nie istniały - poszły na przemiał. Następnie z wyrokiem sądu w ręku udać się do Urzędu Skarbowego z takim właśnie zawiadomieniem, że "sobie wystawili pod nieistniejący dług". Ciekawe czy pan minister wydałby interpretację kwestionującą wyroki sądu. Bo to, że taki wyrok w tym momencie zapadnie jest prawie pewne.

Ostatnia edycja:
podrzucam:
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
ITPB2/4511-484/16/MZ
W związku z przedawnieniem zobowiązania z tytułu pożyczki gotówkowej, nie nastąpiło po stronie Wnioskodawcy trwałe przysporzenie majątkowe i nie powstał przychód podlegający opodatkowaniu, tak jak to występuje w przypadku umorzenia wierzytelności, ponieważ samo przedawnienie zobowiązania nie wywołuje zmiany charakteru zobowiązania na zobowiązanie bezzwrotne i nie powoduje powstania przychodu z nieodpłatnego świadczenia w świetle art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zatem w niniejszej sprawie nie wystąpił obowiązek wystawienia informacji PIT-8C przez płatnika, a Wnioskodawca nie uzyskał przychodu podlegającego opodatkowaniu.

No i właśnie to podważył Minister Finansów.

W tym przypadku ta firma nie miała tej wierzytelności, więc co umorzyła, lub co się przedawniło, powietrze?
To przepraszam, nie doczytałem. Myślałem, że chodzi o sytuację umorzenia bez zgody dłużnika, ale istniejącej wierzytelności.

A w przypadku braku istnienia zobowiązania?
Jeśli nie istniało zobowiązanie, to nie istnieje "rzeczywista korzyść".

To może inaczej
Potencjalny dłużnik nie odbiera listu poleconego od FW czy funduszu , bo np. miał już różne dziwne listy (np. próby wyłudzenia) od nich , co w takim przypadku ?
Nie jest świadomy o istnieniu pit 8c , więc nie rozliczy się z uzyskanego niby dochodu ?

US wezwie i przedstawi. Spokojnie, będzie świadomy. Nikt od ręki kary nie nałoży.

US wezwie i przedstawi.
Potwierdzam. US zacznie czynności sprawdzające w ramach których najprawdopodobniej uda się to wyjaśnić.

Niemniej nieodebranie nie wpływa na skuteczność uzyskania korzyści wynikającej z umorzenia - w mojej ocenie.

tez sie nad tym zastanawiałem co gdy pit przyjdzie pod stary adres i nikt go nie odbierze ?
nie odbierze ponieważ nikt nie mieszka już pod tym adresem ? :)

Nic, założysz zeznanie roczne, które US uzna za błędne bo nie uwzględnisz dochodu z PIT 8C i zostaną wszczęte czynności sprawdzające

Nawet nie. US widząc, że wezwanie do czynności sprawdzających wróciło z adnotacją "adresat nie zamieszkuje" wezwie wystawcę (ex wierzyciela) do wskazania prawidłowego adresu. Chyba, że US ma prawidłowy (powinien) to w ramach owych czynności zapyta, czy ten PIT otrzymałeś.

US w ramach czynności sprawdzających nie ma możliwości zwracać sie do osób trzecich w celu wyjaśnienia sprawy wiec nie jest to prawda.
Co więcej US nie poszukuje innego adresu doręczeń. Po prostu po upłynięciu ustawowego czasu traktowane jest pismo jako dostarczone.

Powrót