Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety/Kruk

• Autor wątku Autor wątku czejsi4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam

Właśnie od dzisiaj mam podobną historię.
Mamuśka sprzedała mieszkanie (z telefonem) 8 lat temu a teraz, bez wcześniejszych powiadomień i bez najmniejszej informacji o toczących się postępowaniach, przyszło pismo (do wiadomości) od komornika, skierowane do ZUS-u z wezwaniem do dokonania potrąceń z renty lub emerytury.
Dzwoniłem do komornika chcąc się dowiedzieć o kod dostępu do akt lub choćby Sąd do którego mam zgłosić sprzeciw bo przecież prócz sygnatury akt z otrzymanego pisma nie dysponuję niczym innym ale odpowiedziano mi, że właścicielem wyroku jest Prokura NSFIZ i on mi takich informacji nie udzieli.
Poszedłem do najbliższego Sądu Rejonowego z prośbą o kody dostępu lub mozliwość zaznajomienia się z aktami sprawy i okazało się, że nie ma takiej możliwości.
Dowiedziałem się że chodzi o e-Sąd w Lublinie tylko na podstawie sygnatury VI nc-e ale to może tylko przypuszczenie.
Wiem, że natychmiast muszę pisać do Lublina wnioski o przywrócenie terminu, sprzeciw i zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, ale czytając poprzednie wpisy jestem po prostu przerażony. Bogu ducha winna mamuśka jest załamana samym faktem egzekucji nie mówiąc już o całej skomplikowanej procedurze odzyskania zabranych przez komornika pieniędzy.
I pytanie... Jak spowodować bezkosztowe zatrzymanie egzekucji bo pewnie ZUS wykona działanie z automatu..
pozdrawiam

I jeszcze jedno pytanie jeśli można.
Przed chwilą skończył się na TV1 niemal godzinny program u p. Segielskiego na powyższy temat. Jak było widać skala nadużyć jest ogromna.
W pewnym momencie b min Kwiatkowski mówił o zajęciu przez komornika emerytur i rent i przytaczał kwoty których zająć nie można, bodajże ma zostać 1600 zł ale do końca nie zrozumiałem.
Ile więc emerytury powinno zostać nietykalne schorowanej staruszce (na życie i lekarstwa) wg obowiązujących przepisów.
Pytam o to bo jutro wybieram się do komornika i chciałbym mieć jakieś argumenty...
pozdrawiam

witam
O "procederze" i jego skali opowiada program pana Sekielskiego "Po prostu" nadany 19.03.2013 roku w TVP1.
Link
19.03.2013, 20:25 - Telewizja Polska SA

Ciekawi mnie jak czują się wszyscy "współpracownicy" tej patologii którzy doskonale zdają sobie sprawę w jakim przedsięwzięciu uczestniczą a wspomagają tę inicjatywę chętnie i bezdusznie...
pozdrawiam

hpc napisał:
I jeszcze jedno pytanie jeśli można.
Przed chwilą skończył się na TV1 niemal godzinny program u p. Segielskiego na powyższy temat. Jak było widać skala nadużyć jest ogromna.

jak Kwiatkowski się nie pomylił to 3 % ( twierdził że zażaleń na klauzulę) chyba pokiełbasił coś jednak, może miał na myśli sprzeciwy ?

hpc napisał:
W pewnym momencie b min Kwiatkowski mówił o zajęciu przez komornika emerytur i rent i przytaczał kwoty których zająć nie można, bodajże ma zostać 1600 zł ale do końca nie zrozumiałem.
Ile więc emerytury powinno zostać nietykalne schorowanej staruszce (na życie i lekarstwa) wg obowiązujących przepisów.

tu to mógłby się nie ośmieszać bo plótł takie głupoty

cytuję; w Polsce obowiązują przepisy które bardzo wyraźnie mówią że może być zajęte do 50 % wynagrodzenia ( chociaż poruszyła go sytuacja rencisty :help: i do niej się odnosił) i bardzo ważne zastrzeżenie że nie może być zajęte więcej środków finansowych niż 1600 zł czyli minimalna pensja, świadczenie minimalne powinno być chronione i będzie ganiał komornika

forum też miało wstawkę

skąd Minister się urwał ?

Ostatnia edycja:
witam

Właśnie jestem po rozmowach telefonicznych z bardzo miłą panią z e-Sądu w Lublinie
81-5350745 do 9 (dla zainteresowanych) która nakreśliła mi całą rzecz, jak się ma, czyli kto i od kogo kupił przeterminowany i w moim wypadku w pewnym sensie fikcyjny dług, gdzie wysyłane były zawiadomienia itp.
Ustaliłem też (bo były kontrowersje) na jaki adres wysłać opisywane już wielikrotnie na blogu pisma. 20-076 Lublin, Krakowskie Przedmieście 78
Złe wiadomości to terminy. Ostatnio z powodu nawału spraw - do 3 miesięcy...

W kolejnej rozmowie telefonicznej z instytucją d/s pomocy obywatelom zasugerowano mi że Komornik Sądowy przed wysłaniem wezwania do dokonania potrąceń do ZUS-u powinien wcześniej skontaktować się z dłużnikiem na okoliczność ewentualnych wyjaśnień.
Zupełnie nie znam praw z tym związanych więc może ktoś miły zechciałby się w tej kwestii wypowiedzieć. Ja wiem, pewnie to jest opisane w którymś z wątków ale tak na dobrą sprawę to wszystko już zostało gdzieś opisane i wyjaśnione...

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale zamierzam prowadzić korespondencję z e-Sądem w Lublinie i z panem Komornikiem Śądowym w Warszawie w kilku odpisach do wiadomości, a to z:
Krajową Radą Komorniczą w Warszawie
Biurem Prawnym Kancelarii Sejmu

pozdrawiam

http://forumprawne.org/komornik-pos...03-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

hpc napisał:
Krajową Radą Komorniczą w Warszawie
Biurem Prawnym Kancelarii Sejmu

pozdrawiam

chce Ci się ? posłowie są zieloni w tym temacie a krajowa rada co miałaby zrobić ? komornik nie jest tu winny, podałem Ci wyżej link w którym masz opisane krok po kroku co trzeba zrobić i nie tracić czasu na pisanie gdzie popadnie dla samego pisania, zrób to co w linku i zapomnij o sprawie

Ostatnia edycja:
dzięki Kismen za link

Przewodnik od Moderatora (Bartata) miałem już skserowany, kolejne kroki (niestety niektóre wymagają opłat) Eksperta (Bedek) zapisałem.

Czy mi się chce tracić czas ?
No wiesz, mamuśka mi się "rozbeczała" a tego nie daruję...
Mieszkam blisko Sejmu i widzę dzień w dzień cały konglomerat naszej legislacji który się czasem nawet odkłania więc jakiż to problem żeby ich czymś pożytecznym zająć...
pozdrawiam

jak masz czas :) ale wcześniej skup się na poradniku, odkręć sprawę a potem możesz nawet wystąpić w TV chociaż temat już oklepany chyba przez każdą stację i gazetę

jakich opłat ? no chyba że masz płatną klawiaturę

w pouczeniu pisma od Komornika Sądowego (pkt 3 - Bedek) skierowanego jak pisałem wcześniej do Zus a dostarczonego schorowanej mamuśce "do wiadomości" - bez najmniejszego, uprzedniego kontaktu...jeśli dobrze rozumiem tożsamość skargi - stoi jak drut - podlega opłacie sądowej w kwocie 100zł
Zaczyna się na stówce a na czym się skończy....?
pozdrawiam

witam

Tak do końca nie jestem przekonany czy dalszą część historii opisywać tutaj czy na blogu. W końcu forum prawne to nie jakaś tam opowiastka o problemach jednego z milionów ale fachowe formułki praw i obowiązków.
Ale skoro już zacząłem i rzecz dotyczy 200.000 spraw miesięcznie to może warto kontynuować, zwłaszcza że od dzisiaj już niewiele prócz czekania będzie się działo.
Rano wysłałem do Sądu w Lublinie trzy pisma.
Bardzo pomógł mi w tym przewodnik Moderatora "Bartata" za który serdecznie dziękuję.
Do punktu 1 - wniosku o przywrócenie terminu - opisałem jednakże dodatkowo i dodałem załącznik pisma (do wiadomości) od komornika czyli pierwszego dokumentu który zapoznał mnie ze sprawą.
Skądinąd ciekawa rzecz.
Pierwsze pismo od komornika którego odpis otrzymałem dzisiaj w Kancelarii Komorniczej z dnia 21.01.2013 - zawiadomienie o wszęciu egzekucji.... - było wysłane na nieaktualny adres a wezwanie do dokonania potrąceń z emerytury z dnia 13.03 już na aktualny.
Kiedy komornik powziął wiedzę o prawidłowym adresie i czy nie powinien po jej powzięciu skierować zawiadomienia na adres prawidłowy, to muszę wyjaśnić.
No więc byłem u Komornika Sądowego z 78-letnią mamuśką. Czwartki od 9.00 do 12.00 czyli dzień pracy w plecy ale trudno.
Na niewiele liczyłem i nic nie uzyskałem poza bardzo miłą w końcu rozmową. Egzekucji zawiesić nie mogą (Zus zresztą też bo kara dla świętego który by się odważył) więc 25% emerytury (bo tyle wg opinii KS mogą maksymalnie odebrać jednorazowo) poszłoooo.
Nie da się bowiem załatwić w Sądzie w Lublinie szybkiej ścieżki rozpatrzenia moich pism przy trzymiesięcznym obłożeniu ale może jestem zbytnim pesymistą.
Wszyscy oczywiście są świadomi tego że część dłużników nawet wtedy kiedy wygra w konsekwencji swoje sprawy to zwrotu kasy nie doświadczy.
Rzecz naświetlił program Sekielskiego "Po prostu" i tak właśnie po prostu może się zdarzyć (link we wcześniejszych wpisach).
Ale muszę w tym miejscu napisać również, że do KS nie mogą mieć najmniejszych zastrzeżeń. Taka profesja i tyle.
Stosując hiperboliczną paralelę podejrzewam, że gdyby tak przedsiębiorca pogrzebowy trzymał w ręku akt zgonu to choćby klient machał jeszcze rączkami nie ma takiego prawa żeby go nie zasypać. Ale może się mylę...
I na koniec ta nieszczęsna nomenklatura. Zawieszenie egzekucji i egzekucja które to zwroty padają kilkakrotnie przy 78-letniej staruszce. Tak sobie pomyślałem, że przesadzam i że to nie kojarzy się jednoznacznie ale wybiłem rzecz w google i...
https://www.google.pl/search?hl=pl&...5.0j3j1j1.5.0...0.0...1ac.1.7.img.93NIKXKCbf8
pozdrawiam

Bedek napisał:
Najpierw trzeba wygrać proces.
Mam pytanie,

Właśnie otrzymałem (po złożonym sprzeciwie od wyroku i skierowaniu sprawy przez e-sąd do właściwego sądu) postanowienie Sądu Rejonowego według miejsca zamieszkania o umorzeniu postępowania ze względu na to że Prokura nie uzupełniła w określonym czasie braków formalnych pozwu. Czy powinienem składać zażalenie na to postanowienie. Obawiam się, że Prokura za jakiś czas znów może złożyć pozew w e-sądzie. Jak już pisałem na tym wątku Prokura zwróciła mi kasę, którą komornik jej przekazał. Jednakże napisałem skargę na postanowienie komornika o obciążeniu mnie kosztami postępowania egzekucyjnego i ta skarga została przekazana do sądu właściwego. Zastanawiam się, czy umorzenie sprawy nie zaważy na tym, że sprawa skargi na czynność komornika będzie rozpatrzona negatywnie.
Proszę o pomoc, mam 7 dni na złożenie ewentualnego zażalenia.

Stanisław1956 napisał:
otrzymałem postanowienie Sądu Rejonowego według miejsca zamieszkania o umorzeniu postępowania ze względu na to że Prokura nie uzupełniła w określonym czasie braków formalnych pozwu. Czy powinienem składać zażalenie na to postanowienie.
Postanowienie nie jest wadliwe, albowiem procedura na taki wypadek przewiduje umorzenie postępowania.

Przyśpieszenie rozpoznania sprawy można uzyskać poprzez zaniechanie złożenia skargi na klauzulę, o której piszę w tematach ubocznych. Wówczas sprzeciw trafi wprost do referendarza i zapewne będzie szybciej rozpoznany.

Co do programu po prostu.

Napiszę krótko - ŻENADA.

Dziennikarze nie rozumieją problemów i robią z tego sensację, zamiast pomóc ludziom w rozwiązaniu spraw. Przy okazji panuje ostatnio powszechnie opisnia, że długów można NIE płacić, bo przedawnione to znaczy "nie ma".

Rzetelna porada powinna być taka:

a. każdy, kto nie dostał nakazu zapłaty pod właściwy adres ma prawo złożyć w każdym czasie sprzeciw lub wniosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z pouczeniem na właściwy adres w celu złożenia sprzeciwu;

b. każdy ma prawo pozwać FW przed sąd w Polsce, a nie przed sąd gdzieś w UE, bo to gwarantuje mu prawo unijne.

Witam Was, jestem właśnie po walce z prokura komornikiem, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem i po prostu jestem przerażony jak Komornik i Prokura okradają ludzi, a szczególnie komornik w majestacie prawa pod znakiem orzełka. Dzięki bogu widzę że sądy informują i przekazują właściwe informacje i jak działać. Proszę walczcie z nimi nie dawajcie się. Jestem teraz na etapie walki żeby mi komornik kasy nie zabrał z wypłaty i z kalkulacji powinno się udać, dodatkowo pracodawca poszedł mi na rękę i wyznaczył datę przekazania kasy do komornika na 10 każdego miesiąca. a więc powinienem się zmieścić z uchyleniem zajęcia. Zastanawiam się teraz czy nie pozwać PROKURY do sadu o odszkodowanie za koszty, oraz za straty jakie poniosłem. I mogę to oszacować. Złożyłem również skargę na działanie komornika wraz z wnioskiem o odszkodowanie, czekam na orzeczenie sądu - dam znać.
Postanowiłem że się na nich odegram szczególnie za to jak byłem zastraszany przez komornika, wydzwaniali do mnie kilka razy dziennie, grozili i za to chamstwo buraka w garniaku. Już jak dzisiaj zaniosłem im do wiadomości skargę na czynności komornika to powiem tyle "kare zapłaci komornik - mina jak to czytał bezcenna"

azu84 napisał:
Już jak dzisiaj zaniosłem im do wiadomości skargę na czynności komornika to powiem tyle "kare zapłaci komornik - mina jak to czytał bezcenna"
Na razie to ty zapłacisz za skargę i 100 zł poszłooooo :)
Więcej merytoryki i spokoju, mniej kozaczenia polecam.

Witam serdecznie
dzisiaj dostałam kolejne pismo o zajęciu wierzytelności na wniosek Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty .
za długi które w ratach spłacam u komornika . Po rozmowie z panią z kancelarii usłyszałam że wierzyciel ma prawo złożyć masowy wniosek o spłatę wierzytelności .
Tylko że długi powstały w latach 2000 -2008 . Nie mam pojęcia czy są one przedawnione czy nie . Płacę do czterech wierzycieli od 13 do 29 raty po 50 , 30 i 20 zł .Już nie wiem co mam robić . Jestem osobą niepełnosprawną zarejestrowaną w PUP bez prawa do zasiłku , dochody praktycznie poniżej minimum . Pomóżcie czy mogę sobie jakoś pomóc .

Powrót