Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty.

• Autor wątku Autor wątku dagy111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z tego co widzę od komornika to dotyczy nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczy. Czy mogę się ubiegać o zwrot kosztów postępowania ? I czy do komornika występuję jednocześnie o dwie opcje, które podałaś czy w jakimś odstępie czasu ?

Ostatnia edycja:
nka177 napisał:
Czy mogę się ubiegać o zwrot kosztów postępowania ?
Tak, za znaczki. To później dopiszesz
nka177 napisał:
I czy do komornika występuję jednocześnie o dwie opcje, które podałaś czy w jakimś odstępie czasu ?
Do komornika o zawieszenie możesz wysłać już teraz, bądź dopiero jak dostaniesz zaświadczenie z sądu. Raczej zaczekaj, gdyż bez tego zaświadczenia komornik i tak nie zawiesi (gdyż to nie był e-sąd). Być może szybko uzyskasz uchylenie nakazu, więc od razu puścisz o umorzenie (pomijając zupełnie o zawieszenie)

Witam,
I ja mam problem z tą firmą. Dostałam nakaz z sądu do zapłaty im 700 zł za jakieś ubezpieczenie. W pozwie nie jest napisane czego to było ubezpieczenie i kiedy było zawarte, tylko numer polisy jest podany. Napisano w pozwie też, że doręczono mi wezwanie do zapłaty, co jest nieprawdą (w załączniku dano tylko treść wezwania, bez potwierdzenia doręczenia, bądź zwrotki z poczty o niedostarczeniu do mnie).
Zadzwoniłam na numer podany w pozwie i poinformowano mnie, że chodzi o ubezpieczenie samochodu z 2011 roku. Ja to ubezpieczenie wypowiedziałam skutecznie po kilku dniach (ubezpieczyłam gdzie indziej) i do teraz był spokój. Niestety nie wiem czy odnajdę potwierdzenie wypowiedzenia tego ubezpieczenia, ale wiem, że i tak sprawa jest przedawniona. W związku z tym mam pytanie, czy powinnam wysłać do sądu sprzeciw powołując się na przedawnienie ( w pozwie nie ma żadnych dat, więc nie wiem czy sąd to uzna) czy powołać się na brak wystarczających danych do odpowiedzi na pozew i wnioskować o załączenie tej polisy przez powoda ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

pisz od razu sprzeciw,to powod ma udowodnic ze cos mu jestes winna.Nadmien oczywiscie ze powoda nie znasz ani nie jestes z nim zwiazana zadna umowa,nic Ci nie wiadomo o jakim kolwiek roszczeniu wobec niego.Napisz tez ze gdyby nawet takie roszczenie istnialo to jest juz przedawnione

JestManiana napisał:
Dostałam nakaz z sądu do zapłaty im 700 zł za jakieś ubezpieczenie. W pozwie nie jest napisane czego to było ubezpieczenie i kiedy było zawarte, tylko numer polisy jest podany. Napisano w pozwie też, że doręczono mi wezwanie do zapłaty, co jest nieprawdą (w załączniku dano tylko treść wezwania, bez potwierdzenia doręczenia, bądź zwrotki z poczty o niedostarczeniu do mnie).
Z jakiego sądu, z e-sądu może?
JestManiana napisał:
W związku z tym mam pytanie, czy powinnam wysłać do sądu sprzeciw powołując się na przedawnienie ( w pozwie nie ma żadnych dat, więc nie wiem czy sąd to uzna) czy powołać się na brak wystarczających danych do odpowiedzi na pozew i wnioskować o załączenie tej polisy przez powoda ?
Co dostałaś i skąd, konkretnie?

Dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydany przerz mój sąd rejonowy.

Napisz sprzeciw i podnieś zarzut przedawnienia. Jeżeli nie było żadnej sprawy do tej pory z tego tytułu to przedawnione to już jest na pewno. Ponieważ sąd nie bada z urzędu czy sprawa jest przedawniona, taki obowiązek spoczywa na tobie

Czy mogę podnieść zarzut przedawnienia skoro w pozwie nie ma żadnych dat ?
A ja nie mam już żadnych dokumentów tego ubezpieczenia ?

Możesz. To powód ma wówczas udowodnić że roszczenie nie przedawniło się.

Bardzo dziękuję za pomoc. Mam ostatnie pytanie czy sprzeciw ma byc na urzędowym formularzu ?

Pozew zapewne taki był, więc i sprzeciw również

Witam, dostalem niedawno nakaz zaplaty od tej prokury.
Mam zamiar zlozyc sprzeciw. W jednym z punktow pouczenia jest napisane, ze nie musze uzasadniac sprzeciwu.

Wiec mam zamiar wyslac zwykly list napisany na komputerze, z odrecznym podpisem.

Podpowie ktos jak taki sprzeciw powinien brzmiec?

Dostałeś z e-sądu, jak rozumiem...

Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty o sygn akt. wydanego w dniu...
Roszczenia uznaję za bezzasadne i wnoszę o przekazanie sprawy do Sądu Rejonowego właściwego ze względu na adres zamieszkania pozwanego.

Oczywiście nazwa sądu, dane powoda i dane pozwanego.

Natomiast jeśli dostałeś ze zwykłego sądu (czyli nie był to e-sąd, czytaj: Lublin-Zachód), a Prokura wniosła pozew na urzędowym formularzu (a z reguły tak robi), to sprzeciw wnieś na urzędowym formularzu. Wpisz w wyszukiwarce: "sprzeciw urzędowy formularz", pobierz wypełnij, niewypełniona pola przekreśl i wyślij tam, skąd przyszedł nakaz zapłaty :). To w takim dużym uproszczeniu. Warto by też napisać od kogo prokura kupiła twój dług itp, to forumowicze doradza Ci co robić dalej. Przeczytaj dołączony do nakazu zapłaty pozew i załączniki, a wszystko będziesz wiedział.

dostalem z e-sadu czyli lublin zachod.

dzis wysylam sprzeciw napisany w wordzie.

tresc:

Niniejszym, działając w imieniu własnym, składam całkowity sprzeciw od nakazu zapłaty, wydanego w postępowaniu upominawczym w dniu xx xxxxx 2016r. przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny sprawie o sygn. VI Nc-e xxxxxx/xx i zaskarżam go w całości.

Witam , czy ktos ma numer telefonu do firmy Prokura Niestandaryzowany ...., lub ktos tam sie dodzwonil ? dzwonilam na numery ktore znalazlam w panorama firm itp. we wszystkich sygnal zajetosci jest , strony internetowej tez nie moge znalesc , mam adres tylko ktory mi komornik podal ul Walowska 8 , 51-116 Wroclaw , mam zajecie na koncie chce sie dowiedziec z jakiego tytulu , bede wdzieczna za informacje , dziekuje z gory

mandia napisał:
Witam , czy ktos ma numer telefonu do firmy Prokura Niestandaryzowany ...., lub ktos tam sie dodzwonil ? dzwonilam na numery ktore znalazlam w panorama firm itp. we wszystkich sygnal zajetosci jest , strony internetowej tez nie moge znalesc , mam adres tylko ktory mi komornik podal ul Walowska 8 , 51-116 Wroclaw , mam zajecie na koncie chce sie dowiedziec z jakiego tytulu , bede wdzieczna za informacje , dziekuje z gory

No to jak masz zajęcie to niech komornik ci powie z jakiego tytułu,z prokurą nie rozmawiaj na razie. Komornik niech poda jaki sąd wydał nakaz zapłaty, następnie w sądzie sprawdz co to było i na jaki adres pisma wysyłał sąd

Komornik mi podal ze to jest Prokura i powiedzial ze z jakiego tytulu on nie ma informacji i zebym zadzwonila do nich , numeru telefonu nie mial do nich to podal mi adres . mam syg sprawy i kwote , i takie same informacje podobno on ma , oraz tytul wykonawczy ??

mandia napisał:
Komornik mi podal ze to jest Prokura i powiedzial ze z jakiego tytulu on nie ma informacji i zebym zadzwonila do nich , numeru telefonu nie mial do nich to podal mi adres . mam syg sprawy i kwote , i takie same informacje podobno on ma , oraz tytul wykonawczy ??

No to do Sądu dzwonic i się dowiadywać

a mozna tak do sadu zadzwonic ? i na ktory dzial ? nigdy nie dzwonilam ;-)

Powrót