Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Dziś przyszło do koleżanki pismo od komornika z Warszawy ... jest to
1) zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
2)zajęcia wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego i wezwanie do dokonywania potrąceń
3) postanowienie o ustaleniu opłaty za odnalezienie majątku dłużnika.

Razem z wyżej wymiennymi pismami przyszło również wezwanie do zapłaty z Sądu Rejonowego Lublin -Zachód VI Wydział Cywilny(data na piśmie 2012-12-17) oraz postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.(data na piśmie 2013-02-05).

Kod................

Sygnatura akt...........

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
Data wystawienia

Sąd Rejonowy Lublin- Zachód VI wydział Cywilny w składzie: Referendarz sądowy Robert K.....
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 2012-12-14 Przez Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu nakazuje pozwanej

Anna Lewandowska*(nazwisko zmienione)
w ciągu dwóch tyg od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę 3559,30 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 2012-12-14 do dnia zapłaty oraz kwotę 645,81PLN tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego Sądu.

Dręczono w trybie art. 139 k.p.c na adres
Anna Lewandowska
Kraków (adres nieaktualny od 2004 r)
(Tu nie było żadnych pieczątek,podpisów)

Data wydania 2013-02-05
Sygn .............
Postanowienie
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny w składzie Referendarz Sądowy Robert K..... po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym sprawy z powództwa Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu przeciwko Anna Lewandowska w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności
postanowienia
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 17/12/2012 r.sygn akt............,na rzecz Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu przeciwko dłużnikowi Anna Lewandowska o następującej treści:
W imieniu Rzeczpospolitej Polskiej,dnia 05/02.2013r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie stwierdza,że niniejszym tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim organom,urzędom oraz osobom,których to może dotyczyć aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały,a gdy o to prawnie będą wezwane,udzieliły pomocy.Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.
UZASADNIENIE
W dniu 17/12.2012roku tutejszy Sąd wydał nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym.Nakaz zapłaty został skutecznie doręczony stronom postępowania i z uwagi na to,że nie został on skutecznie zaskarżony w ustawowym terminie stał się prawomocny. Zgodnie z art. 782&2 k.p.c.nakazowi zapłaty wydanemu w elektronicznym postępowaniu upominawczym nadaję się klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się. Mając na uwadze powyższe i działając w oparciu o wskazany przepis należało orzec jak w sentencji postanowienia.

Pieczątka Komornika

Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla Warszawa-Żoliborza Marek M.......
Kancelaria Komornicza 01-493 Warszawa ul. W......
w dniu 17października2013 o godz09.13stwierdza iż odebrał elektroniczny wniosek o wszczęcie egzekucji i potwierdza zgodność wydruku weryfikacyjnego z elektronicznym tytułem wykonawczym.

Koleżanka nic poza długiem w provident nie mana sumieniu.

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/448796-provident-z-2002-roku.html

Gdzie ma wnieść o przywrócenie terminu,co ma wysłać do komornika? http://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

o przywrócenie terminu nie trzeba wnosić, bo terminowi koleżanka nie uchybiła - z uwagi na brak prawidłowego doręczenia termin do wniesienia sprzeciwu nie zaczął jeszcze biec. nie należy wnosić zażalenia na nadanie klauzuli, bo to tylko wydłuża sprawę (nawet i o kilka miesięcy!), a jest kompletnie bezcelowe i bezzasadne.

wnosi sprzeciw do e-sądu, zaskarża nakaz w całości co do kwoty jak i zasady, wpisuje zarzuty: brak istnienia zobowiazania oraz przedawnienie, wnosi o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu pisze w uzasadnieniu że roszczenie jest nieasadne, przedawnione oraz argumentuje że brak jest prawidłowego doręczenia nakazu z uwagi na awizowanie pod nieaktualny adres, gdyż aktualny adres zamieszkania w dniu awizowania to taki a taki, załącza dowód na to, że adres był inny i to tyle
2. dzwoni do komornika, informuje o takim sprzeciwie. ale komornik raczej nie zareaguje na to. jesli ściągnie siano i przekaże wierzycielowi, to po odkręceniu sprawy (umorzenie egzekucji) windykować trzeba wierzyciela :)
3. jak otrzyma z lublina postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, pisze do komornika wniosek o umorzenie post.egz. w trybie art. 825 pkt 2 kpc
4. windykuje wierzyciela, jeśli komornik przekazał jakieś siano

Ostatnia edycja:
jerry23 dziękuję za pomoc.

Tak naprawdę to koleżanka nie wie konkretnie o jaki dług chodzi bo nic poza providentem nie ma na sumieniu ale w tych pismach też nie ma nic dlaczego Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty złożyła sprawę we-sądzie.

Jak się odnieść na podstawie tych pism które przepisałam tu na forum.

mala mi78 napisał:
Jak się odnieść na podstawie tych pism które przepisałam tu na forum.
odnosić to się będzie w odpowiedzi na pozew (o ile przyjdzie pozew wraz z załącznikami z rejonowego, ale to tylko wówczas jesli powód zdecyduje się uzupełnić kwity i brnąć dalej, licząc na zmęczenie pozwanej i poddanie się strzyżeniu barana). na razie niech działa szybko wg przepisu podanego powyżej.
co do wglądu w akta to na pouczeniu nakazu powinien być kod do e-sądu, ew. spokojnie niech zwróci się w najbliższym sądzie rejonowym o udostępnienie akt sprawy. poczyta wtedy co kto dlaczego

Jest kod... tylko jak z niego skorzystać,proszę poradzić bo niestety nigdy tego nie robiłyśmy.

https://www.e-sad.gov.pl/default.aspx

Nazwa użytkownika?
hasło?

jerry23 napisał:
wnosi sprzeciw do e-sądu, zaskarża nakaz w całości co do kwoty jak i zasady, wpisuje zarzuty: brak istnienia zobowiazania oraz przedawnienie, wnosi o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu pisze w uzasadnieniu że roszczenie jest nieasadne
Ale jak ma się powołać na przedawnienie jeśli nie wie o co chodzi... tylko się domyśla....

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
Je Ale jak ma się powołać na przedawnienie jeśli nie wie o co chodzi... tylko się domyśla....
nieważne, w sprzeciwie do e-sądu podaje się zarzuty, nie trzeba uzasadnienia. stwierdzenie że się zaskarża nakaz w calości, zarzuca brak udowodnienia istnienia roszczenia i przedawnienei wystarczą.

co do kodu to jak chcesz to mogę zerknąć czy kwity dostepne - wyslij mi kod na priv

Bardzo dziękuję za wielką pomoc.Z całym szacunkiem do tej pomocy wolałabym nie ujawniać kodu z względów,że tam podejrzewam będą zawarte ważne dane jak pese,adres (najprawdopodobniej już ten nieaktualny) więc jeśli mogłabym poprosić jak się tam zalogować to byśmy same to sprawdziły.

I jeszcze jedno... nie wiem czy zwróciłeś uwagę na daty

mala mi78 napisał:
przyszło również wezwanie do zapłaty z Sądu Rejonowego Lublin -Zachód VI Wydział Cywilny(data na piśmie 2012-12-17) oraz postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.(data na piśmie 2013-02-05).

Ale tam nic innego nie ma jak tylko to

mala mi78 napisał:
Kod................

Sygnatura akt...........

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
Data wystawienia

Sąd Rejonowy Lublin- Zachód VI wydział Cywilny w składzie: Referendarz sądowy Robert K.....
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 2012-12-14 Przez Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu nakazuje pozwanej

Anna Lewandowska*(nazwisko zmienione)
w ciągu dwóch tyg od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę 3559,30 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 2012-12-14 do dnia zapłaty oraz kwotę 645,81PLN tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego Sądu.

Dręczono w trybie art. 139 k.p.c na adres
Anna Lewandowska
Kraków (adres nieaktualny od 2004 r)
(Tu nie było żadnych pieczątek,podpisów)

Data wydania 2013-02-05
Sygn .............
Postanowienie
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny w składzie Referendarz Sądowy Robert K..... po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym sprawy z powództwa Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu przeciwko Anna Lewandowska w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności
postanowienia
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 17/12/2012 r.sygn akt............,na rzecz Prokura Niestandaryzowany Sekularyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Wrocławiu przeciwko dłużnikowi Anna Lewandowska o następującej treści:
W imieniu Rzeczpospolitej Polskiej,dnia 05/02.2013r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie stwierdza,że niniejszym tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim organom,urzędom oraz osobom,których to może dotyczyć aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały,a gdy o to prawnie będą wezwane,udzieliły pomocy.Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.
UZASADNIENIE
W dniu 17/12.2012roku tutejszy Sąd wydał nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym.Nakaz zapłaty został skutecznie doręczony stronom postępowania i z uwagi na to,że nie został on skutecznie zaskarżony w ustawowym terminie stał się prawomocny. Zgodnie z art. 782&2 k.p.c.nakazowi zapłaty wydanemu w elektronicznym postępowaniu upominawczym nadaję się klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się. Mając na uwadze powyższe i działając w oparciu o wskazany przepis należało orzec jak w sentencji postanowienia.

Pieczątka Komornika

Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla Warszawa-Żoliborza Marek M.......
Kancelaria Komornicza 01-493 Warszawa ul. W......
w dniu 17października2013 o godz09.13stwierdza iż odebrał elektroniczny wniosek o wszczęcie egzekucji i potwierdza zgodność wydruku weryfikacyjnego z elektronicznym tytułem wykonawczym.
Nadal nie wiemy za co PROKURA ....ściąga.

nie chodzi o ten kod u góry nakazu, tylko w pouczeniu

Ale koleżanka w pouczeniu nie ma żadnego kodu bo na nakazie zapłaty oraz na postanowieniu nie ma pouczenia nie ma pouczenia. czyli jak na podstawie tych pism i tych informacji wnieść sprzeciw do e-sądu? Jakie są opłaty od takiego wniesienia?

aha. no to pozostaje udać sie do sądu rejonowego w wolnym czasie celem uzyskania wiedzy. ew. niech spróbuje się zarejestrować na e-sądzie, może jeszcze całość akt dostępna. na razie niech pisze to, co podałem wyżej by sprawę odkręcić - mało istotne teraz za co ten nakaz, istotne by go obalić

Czyli jak to zatytułować? Pomógłbyś jak to napisać,my nie mamy pojęcia.

MIASTO, 20 listopada 2013 r.

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

powód:

Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą we Wrocławiu
ul.Legnicka 56
54-204 Wrocław

reprezentowany przez:

Monika Sobutka
Kancelaria Prawna RAVEN Krupa & Stańko Spółka Komandytowa
ul. Wołowska 4-20
51-116 Wrocław

pozwany:

IMIĘ NAZWISKO
ADRES

wps. 3559,30 zł

sygn. akt VI Nc-e XXXXXX/12

Sprzeciw od nakazu zapłaty

Działając imieniem własnym na podst. art. 503 § 1 k.p.c. wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty z dnia 17-12-2012. Orzeczenie zaskarżam w całości, co do kwoty jak i zasady i wnoszę o jego uchylenie w całości.

Wnoszę o oddalenie powództwa w całości z uwagi na brak formalnego udowodnienia istnienia roszczenia.

Na podst. art. 117 § 1 i § 2 k.c. podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia i odmawiam zaspokojenia dochodzonego pozwem roszczenia.

Wnoszę o zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm przepisanych tj. kwoty 600,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego i kwoty 17,00 zł tytułem zwrotu kosztów opłaty skarbowej od pełnomocnictwa z uwagi na zamiar udzielenia pełnomocnictwa radcy prawnemu/adwokatowi oraz kwoty 600 zł tytułem zwrotu kosztów nakazanego przez sąd osobistego stawiennictwa strony, na podst. art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c.

Wnoszę o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, ze skutkami art. 505(36) § 1 k.p.c.

Wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych, powoływanych przez powoda na dalszym etapie postępowania, jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 k.p.c.

Uzasadnienie

Powód dochodzi pozwem zapłaty, jednakże żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne, nadto roszczenie – gdyby istniało - jest przedawnione.

Wnosząc o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu wyjaśniam, iż nakaz zapłaty w niniejszym postępowaniu nie został mi prawidłowo doręczony z uwagi na inny adres awizowania. Od dnia XX-XX-2004 roku mój adres zamieszkania to ul. XXXXXX, XX-XXX XXXXXXXX, tymczasem powództwo zostało wniesione w dniu 14 listopada 2012 roku, nakaz zapłaty zaś został wydany w dniu 17-12-2012 i zawiera nieprawidłowy adres pozwanej.
Tym samym z uwagi na brak prawidłowego doręczenia nakazu termin do wniesienia sprzeciwu nie zaczął biec, wobec powyższego sprzeciw należy przyjąć i stwierdzić jego skuteczne wniesienie, ze skutkami art. 505(36) § 1 k.p.c.

IMIE NAZWISKO

PODPIS

załączniki:
1. poświadczenie aktualnego adresu zamieszkania na dzień wydania nakazu zapłaty 

jerry23 jesteś wielki. Dziękuję za pomoc. I co dalej z tym będzie się działo.?

To koleżanka ma wnieść tę opłatę skarbową 17 zł? Czy nawet te 600zł?

No i co z tym komornikiem,który wysłał zajęcie wynagrodzenia za pracę? Wyczytałam na forum,że oraz wyczytałam,że do komornika należy złożyć wniosek o zawieszenie egzekucji (podobno to co jest zajęte będzie nadal zajęte lecz komornik nic więcej nie będzie egzekwował)a i jak obciążyć kosztami komorniczymi wierzyciela ?????????? ....

Taki wniosek o zawieszenie egzekucji znalazłam w sieci ,tylko jak koleżanka ma to uzasadnić?

___________________ , dnia _____________

Komornik Sądowy
przy Sądzie Rejonowym w Ciechanowie
Urszula Perdjan

Wierzyciel:_____________________________________________________________________
(imię, nazwisko/nazwa, adres)

Dłużnik:________________________________________________________________________
(imię, nazwisko/nazwa, adres)

WNIOSEK O ZAWIESZENIE POSTĘPOWANIA EGZEKUCJNEGO

Wnoszę o zawieszenie postępowania egzekucyjnego w sprawie _______________________________.

Załączniki:
1. odpis wniosku

Ostatnia edycja:
co dalej? masz w poście nr 2. koleżanka żadnych opłat nie wnosi (bo dokąd i komu?), poza znaczkiem za polecony do lublina. do komornika pasuje zadzwonić, ale to niczego nie wnosi do sprawy, co najwyżej może komornik zawiesi ale wątpię (nakaz był przed nowelizacją kpc). kosztami wierzyciela to obciaży komornik, kiedy wyślesz wniosek o umorzenie w trybie art. 825 pkt 2 kpc (jeśli umorzy na wniosek wierzyciela to trzeba takie postanowienie skarżyć, gdyż w takim przypadku koszty płacisz ty...)

to, że jak wierzyciel będzie szybszy i złoży wniosek to koszty obciążąją dłuznika. jak dłuznik złoży wniosek o umorzenie w trybie art. 825 pkt 2 kpc (tytuł wykonawczy prawomocnie pozbawiony został wykonalności), koszty nie obciążają dłużnika

To w tym wypadku będzie"rosyjska ruletka"... ? Co można zrobić prędzej,żeby nie musiała tych kosztów ponosić?

jerry23 napisał:
gdyby istniało - jest przedawnione.
Tu byśmy napisały tak... gdyby istniało-byłoby przedawnione. Od 2004 r.kiedy to zamieszkałam w .... nie kupowałam nic na raty,nie brałam pożyczek czy kredytów,nie otrzymałam mandatów.

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
To w tym wypadku będzie"rosyjska ruletka"... ? Co można zrobić prędzej,żeby nie musiała tych kosztów ponosić?
działać szybko

mala mi78 napisał:
Tu byśmy napisały tak... gdyby istniało-byłoby przedawnione. Od 2004 r.kiedy to zamieszkałam w .... nie kupowałam nic na raty,nie brałam pożyczek czy kredytów,nie otrzymałam mandatów.
BYŁOBY, ale nie wiadomo czy jest nadal - byc może tak być może nie, czy JEST nadal i na wieki?

pisz co dostałas, a nie wydziwiaj jakimś "tuningiem"

co do wniosku do komornika to niech teraz wniesie o zawieszenie na podst. art. 820(3) par. 1 kpc, uzasadni błędnym adresem w pozwie i brakiem skutecznego doręczenia, zaświadczenie okreslone w art. 139 par 5 kpc zawarte jest w uzasadnieniu nadania klauzuli wykonalności, dołączy jako załącznik potwierdzenie innego adresu w dniu nakazu

Ostatnia edycja:
Powrót