Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak mam pisać co dostała?

jerry23 napisał:
BYŁOBY, ale nie wiadomo czy jest nadal
a dlaczego nie miałoby być skoro nic od 2003r nie brała na raty, kredytów i mandatów?

W pouczeniu od komornika jest taki punkt w którym jest napisane " Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139§ 5k.p.c z którego wynika,że wyrok zaoczny został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym. Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia określonego w art. 139 §5 kpc jeżeli okoliczności które mają być w nim stwierdzone wynikają z dokumentu o którym mowa w art.797§ 3 kpc 9art 820 (3) §1 kpc)

czy na podstawie tego można pisać do komornika o zawieszenie egzekucji? Czy pisać całe pouczenie bo to co napisałam to nie jest całość.

Zauważyłam. A jak dokładnie napisać....

___________________ , dnia _____________

Komornik Sądowy
przy Sądzie Rejonowym w Ciechanowie
Urszula Perdjan

Wierzyciel:_______________________________________ ______________________________
(imię, nazwisko/nazwa, adres)

Dłużnik:________________________________________ ________________________________
(imię, nazwisko/nazwa, adres)

WNIOSEK O ZAWIESZENIE POSTĘPOWANIA EGZEKUCJNEGO

Wnoszę o zawieszenie postępowania egzekucyjnego w sprawie na podst. art. 820(3) par. 1 kpc.

Uzasadnienie

???????????????

Załączniki:
1. odpis wniosku (mają być 2 czy 3 wnioski o zawieszenie?)
2. Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 2012-12-17 (zły adres zamieszkania)
3. kserokopia DO za zgodnością oryginałem
4. Zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o potwierdzeniu stałego meldunku od roku 2004 w aktualnym miejscu zamieszkania

sygn. akt KM
uzasadnienie - błędny adres w pozwie i tym samym brak skutecznego doręczenia, doręczenie w trybie art. 139 kpc błednie uznane za prawidłowe. zaświadczenie okreslone w art. 139 par 5 kpc zawarte jest w uzasadnieniu nadania klauzuli wykonalności, co uzasadnia wniosek w myśl art. 820(3) par. 1 kpc
załączniki - nakaz plus klauzula, ksero dowodu plus ew. zaświadczenie z usc (jesli dowód wydany po dacie awizowanai nakazu)

dowód wydany w 2006r.

KM........... czyli to co ma być wpisane przy wpłatach? Bo sygn.akt z sądu jest inna.

mala mi78 napisał:
Co można zrobić prędzej,żeby nie musiała tych kosztów ponosić?

jerry23 napisał:
działać szybko
No my już jutro dzięki Twojej pomocy chcemy to wysłać. A do Sądu ile tych pism ma być? 1 czy więcej?

KM to sygn. akt sprawy komorniczej. do sądu chyba jedno pismo, bo to tylko e-sąd, ale na wszelki wypadek daj trzy

dziękuję. Masz rację od nadmiaru głowa nie boli (nie w tym przypadku) jest jeszcze coś co powinnyśmy wiedzieć?

nic mi nie przychodzi do głowy. pisma do komornika i e-sądu, pozostaje czekać na efekty

Jak długo mniej więcej czeka się na odp?

Uzasadnienie :
Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty 54-204 Wrocław
ul. Legnicka 56 złożył pozew do Sądu Rejonowego o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Wydano nakaz zapłaty w dniu 2012- 12-17 a pismo doręczono w trybie art 139 kpc na adres pod którym nie zamieszkuję od 2004r. Błędny adres w pozwie i tym samym brak skutecznego doręczenia, doręczenie w trybie art. 139 kpc błędnie uznane za prawidłowe. Zaświadczenie określone w art. 139§ 5 kpc zawarte jest w uzasadnieniu nadania klauzuli wykonalności, co uzasadnia wniosek w myśl art. 820(3)§1 kpc.

Tak może być?

Ostatnia edycja:
jerry23 napisał:
Wnoszę o zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm przepisanych tj. kwoty 600,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego i kwoty 17,00 zł tytułem zwrotu kosztów opłaty skarbowej od pełnomocnictwa z uwagi na zamiar udzielenia pełnomocnictwa radcy prawnemu/adwokatowi oraz kwoty 600 zł tytułem zwrotu kosztów nakazanego przez sąd osobistego stawiennictwa strony, na podst. art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c.
jeszcze mamy pytania skąd te kwoty... koleżanka w piśmie od komornika ma inne koszty :

zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego :Nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym Sąd Rejonowy Lublin -Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny z dnia 17-10-2013 w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela :
należność główna 3559,30zł
odsetki od dnia 17-10-2013 390,55zł
W przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 18-10-2013 w wysokości 1,27 dziennie
koszty procesu 645,81
koszty zastępstwa w egzekucji 150,00zł
opłata egzekucyjna 689,33zł

pewnie może :) dałbym jedynie "...złożył pozew o zapłatę w elektronicznym postępowaniu upominawczym..." no i tam dalej poskładaj to w zdania, nie w równoważniki. komornik powinien zawiesić niezwłocznie, w e-sądzie czas to jakieś 3-4 tygodnie. może szybciej, może dłużej - ale teraz mają mniej spraw po nowelizacji kpc, ale i zarazem mniej ludzi oddelegowanych.

kwotami się nie interesuj, bo co mają wspólnego kwota główna, odsetki, koszty zastepstwa i komornicze z kosztami żądanymi przez koleżankę??? co najwyżej tyle, że od wps zależy kwota zwrotu za zastepstwo prawne. wps (wartość przedmiotu sporu) to należność główna. te kwoty od komornika to by was interesowały, gdyby sprawa była pozamiatana i trzeba było to płacić.

Ostatnia edycja:
jerry23 napisał:
ja jeszcze zapytałam o koszty, pewnie nasze odp się minęły :)
jerry23 napisał:
Wnoszę o zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm przepisanych tj. kwoty 600,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego i kwoty 17,00 zł tytułem zwrotu kosztów opłaty skarbowej od pełnomocnictwa z uwagi na zamiar udzielenia pełnomocnictwa radcy prawnemu/adwokatowi oraz kwoty 600 zł tytułem zwrotu kosztów nakazanego przez sąd osobistego stawiennictwa strony, na podst. art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c.
mala mi78 napisał:
jeszcze mamy pytania skąd te kwoty... koleżanka w piśmie od komornika ma inne koszty :

zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego :Nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym Sąd Rejonowy Lublin -Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny z dnia 17-10-2013 w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela :
należność główna 3559,30zł
odsetki od dnia 17-10-2013 390,55zł
W przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 18-10-2013 w wysokości 1,27 dziennie
koszty procesu 645,81
koszty zastępstwa w egzekucji 150,00zł
opłata egzekucyjna 689,33zł

jerry23 napisał:
wps. 3559,30 zł
tak to mamy napisać? Poza tym ,że wiemy,że to należność główna to dlaczego w ten sposób pisać?

Ostatnia edycja:
idź już spać :) napisałem co masz napisać i akurat takiej formuły sobie sam tego nie wymyśliłem

Wierzę,że sam sobie tej formy nie wymyśliłeś tylko jak wiesz nieznajomość prawa szkodzi co zresztą widać w moim (a jeszcze bardziej koleżanki) przypadku.... tak ma być rozumiem? I te koszt też tak a nie inaczej wpisać?

Przepraszam,że zadręczam ale nie umiem sama pomóc dlatego zwracamy się z prośbą na Forum. Jaskbyś mógł jutro zajrzeć do tego wątku? Proszę... Pozdrawiam i życzę miłej nocy.

mala mi78 napisał:
nieznajomość prawa szkodzi co zresztą widać w moim (a jeszcze bardziej koleżanki) przypadku....
a gdyby znajomość była perfekcyjna to co można by zrobić by takiej sytuacji uniknąc? nic

mala mi78 napisał:
tak ma być rozumiem? I te koszt też tak a nie inaczej wpisać?
możesz wpisać nawet 50tys zł. na razie nie ma to znaczenia, w sądzie rejonowym będzie wyprostowane. DOBRANOC :)

jerry23 napisał:
a gdyby znajomość była perfekcyjna to co można by zrobić by takiej sytuacji uniknąc? nic
To też prawda, ale zawsze człowiek czułby się pewniej jakby wiedział co pisze, a tak pisze co mu karzą nie bardzo wiedząc o co chodzi z tymi kosztami bo jest rozbieżność porównując z pismem od komornika :)
Dobranoc.

mala mi78 napisał:
a tak pisze co mu karzą nie bardzo wiedząc o co chodzi z tymi kosztami bo jest rozbieżność porównując z pismem od komornika :)
i pomyślałas że wpuszczam cię na minę??? :o

Nie, tylko nie wiedziałam skąd to się wzięło, bo prędzej sama nie pisałam o kosztach jakie ma koleżanka i myślałam wręcz,że to przykładowe...

jerry23 napisał:
wps. 3559,30 zł
to też ma tak zostać czy to wps to skrót i trzeba całej nazwy użyć ?

mala mi78 napisał:
bo prędzej sama nie pisałam o kosztach jakie ma koleżanka i myślałam wręcz,że to przykładowe...
napisałem ci przykład czy sprzeciw jaki masz, a raczej koleżanka ma wysłać?

mala mi78 napisał:
to też ma tak zostać czy to wps to skrót i trzeba całej nazwy użyć ?
a jak myślisz?

o tej porze nocy takie trudne pytania do "blondynki"?

Powrót