PROKURA NS FIZ? Prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku AgnieszkaM.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgnieszkaM.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

przeglądałam forum, ale nie znalazłam identycznego przypadku, dlatego opiszę sytuację.

Mój ojciec w 2008 roku wziął w Banku Millenium kredyt. Rodzice rozwiedli się w 1999 roku, po śmierci mamy w 2008 ojciec założył nową rodzinę, obecnie nie mieszka na terenie Polski, ale wszelkie pisma przychodzą na adres pod którym mieszkamy razem z siostrą (mieszkanie jest zakładowe i to on figuruje jako główny wynajmujący, ma zameldowanie stałe). Kiedy mieszkał w Polsce, odbierałam wszelką korespondencję i przekazywałam mu cały plik. W sierpniu tego roku kiedy zobaczyłam, że przyszło pismo od komornika, postanowiłam sprawdzić co się dzieje - przejrzałam całą jego korespondencję. Efekt - komornik + długi w 3 innych bankach. Spłaciłam mu kilka tysięcy zadłużenia u komornika, kilka tysięcy w banku nr 1. Po spłaceniu zadłużenia w banku nr 1, zajęłam się Bankiem Millenium (zadłużenie z 2008 roku). Spłaciłam mu blisko 1,5 tysiąca, dogadałam się z Panem z banku telefonicznie (tu mój błąd, że nie miałam tego na piśmie) odnośnie spłaty całości kapitału początkowego przy jednoczesnym umorzeniu odsetek, przy czym umówiliśmy się najpierw, że zadłużenie spłacę 6 listopada, niestety termin ten musiałam przełożyć, ale uzgodniliśmy, że 12 listopada wpłacam jeszcze ratę (350zł) - co uczyniłam, a do 30 listopada cały kapitał początkowy tj. 1700 zł. Zadzwoniłam 29 listopada, aby wszystko potwierdzić i dowiedziałam się, że jednak sprawa jest nieaktualna, ponieważ zadłużenie odkupiła inna firma.

Dzisiaj dostałam pismo o następującej treści skierowane do ojca:

Zawiadomienie o przelewie wierzytelności

Szanowny Panie,
PROKURA NS FIZ oraz Bank Millenium S.A. zawiadamiają, że na podstawie umowy z dnia 21.11.2012 PROKURA NS FIZ nabył Pana dług od Banku. Przelew wierzytelności nastąpił na podstawie art. 509 1 Kodeksu Cywilnego w drodze cesji i obejmuje wszelkie związane z ta zaległością należności uboczne i zabezpieczenia. Zadłużenie wynika z tytułu umowy nr ...... z dnia 30.06.2008 zawartej z Bankiem Millenium S.A.

Szczegółowy wykaz składników zadłużenia znajduje się na odwrocie pisma.

Wobec powyższego PROKURA NS FIZ występując jako wierzyciel, wzywa do zapłaty kwoty 3035,27 zł w terminie do 17.12.2012

Jeżeli z jakichś powodów jednorazowa spłata całości zadłużenia w wyznaczonym terminie nie jest możliwa, prosimy o niezwłoczny kontakt.

Zadzwoniłam od razu, ponieważ spłacam teraz ojcu zadłużenie w banku nr 3 i nie jestem w stanie zorganizować takiej kwoty jednorazowo. Pani - bardzo niemiła zresztą, poinformowała, że nie zamierza ze mną rozmawiać, ewentualnie może porozmawiać, jeśli przejmę zadłużenie. A tego robić nie zamierzam, bo nie znam praktyk tej firmy.

Ojciec w Polsce ma być w okresie świąt i zamierzam go wtedy złapać. Tylko nie bardzo wiem co zrobić? Czy powinien napisać prośbę o rozłożenie na raty?
Czy PROKURA NS FIZ może naliczać odsetki?

Boję się, że jeśli nie spłacę tego zadłużenia, znowu otrzymamy pismo od komornika skierowane do ojca - w mieszkaniu nie ma żadnych jego rzeczy, wszystkie sprzęty są nasze bądź zakupione jeszcze przez mamę, ale w przypadku części nie mamy dowodu zakupu na nas.

Proszę o wskazówki.

to oznacza ze prokura wykupiła dług od banku millenium....
teraz dlug nalezy spłacać do prokury, w banku millenium niema pani zadnego zaluzenia.
prokura przejeła dlug i ma prawo naliczać odsetki jak kazdy inny wierzyciel za zwłokę w płatności....
Główną firma windykacyjną obsługującą Prokure jest Kruk i on prawdopodobnie w przyszlości bedzie przesysłał wezwanie do zapłaty, jeśli bedzie brak odzewu prawdopodobnie po 2/3 latach skierują sprawę do sądu o nadanie klauzuli ktora bedzie potrzebna aby udać się do komornika

Komornicy zajmują wynagrodzenie, rachunki bankowe dłuznika
czasami poszukują majątku (nieruchomosci)
wątpie aby komornicy przychodzili do domu aby oszaczować ruchomości tym bardziej jesli komornika niepuści własciciel do mieszkania.
Moze wezwac policje lecz taka usluga kosztuje ok. 1000zł które musi wyłozyć wierzyciel, jesli niezaplaci za interwencje to komornik poprostu sobie pójdzie.

dowodem wlasnoci jest faktura, paragonImienny, kartaGwarancyjna, potwierdzenie platnosci przelewem/kartą
jesli ojciec niemieszka na stale mozna usnac ze w mieszkaniu nic do niego nienalezy

Pożyczki prawie pospłacane, a jakie stanowisko wobec tych zadłużeń ma ojciec?

Powrót