2
2257084
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Witam, czy ktoś miał już taką sytuację, iż Prokura wystawiła PIT 8C - dochody inne przedawnienie? US przy rozliczaniu automatycznym uwzględnił to w zeznaniu Pit 37, podatek ok. 800 zł.do zapłaty. Po sprawdzeniu na stronie *** jest to dług z tytułu niespłaconego kredytu w mBanku, umowa z 23.03.2016r. 01.06.2020 r. *** odkupił dług od banku i teraz widnieje na ich stronie jako pozostałe sprawy, z opcją możliwości spłaty. Rozmawiałam na czacie i *** twierdzi, że musiał pit wystawić zgodnie z prawem, ale, że jest to zobowiązania naturalne, które w każdej chwili mogę spłacić, a jak spłacę to złożyć korektę do US o zwrot zapłaconego podatku. Niestety KIS też jest zdania, że *** Pit musiał wystawić. Czy jestem zobowiązana do zapłacenia tego podatku? Skoro to zobowiązanie naturalne to w jaki sposób i jak dlugo *** może w przyszłości dochodzić jego spłaty, skoro umorzyć nie chce?
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ to Prokura wystąpiła do US z przedawnieniem roszczenia, to ja jako dłużnik to przedawnienie uznaję. Czy jest sens wysłać list do Prokury, z informacją, iż dług jest przedawniony, podatek od przedawnienia zapłacony, czy jeszcze coś zawrzeć w liście i na jakie paragrafy się powołać?
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ to Prokura wystąpiła do US z przedawnieniem roszczenia, to ja jako dłużnik to przedawnienie uznaję. Czy jest sens wysłać list do Prokury, z informacją, iż dług jest przedawniony, podatek od przedawnienia zapłacony, czy jeszcze coś zawrzeć w liście i na jakie paragrafy się powołać?