prokura

• Autor wątku Autor wątku leibnitz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leibnitz

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam

Na wstępie chciał bym przeprosić, że zapewne był poruszany taki temat.
Niestety dostałem pismo od komornika (wezwanie do zapłaty należności), oraz poszło do pracodawcy (zajęcie wynagrodzenia). W piśmie jest adres pod którym nie mieszkam od 2006 roku (ale wezwanie do zapłaty przyszło już na obecny adres). Z sygnatury akt wynika że jest to e-sąd Lublinie. Żadnych dokumentów wcześniej nie dostawałem, więc nawet nie znam dokładnie akt sprawy, dostępu do EPU nie posiadam. Podczas przeszukiwania pozostałych wątków wyczytałem, że powinienem napisać trzy pisma
1. wniosek o przywrócenie terminu
2. sprzeciw
3. zażalenie

Moje pytanie brzmi czy muszę te pisma pisać na formularzach sądowych czy wystarczy zwykła kartka, jakie jeszcze powinienem wszcząć kroki aby zablokować egzekucje komorniczą.

Z góry dziękuje i przepraszam jak był już taki wątek

Wysylasz wniosek o przywrocenie terminu i sprzeciw od nakazu zaplaty. Wzory w sieci.
Sad w Lublinie zapewne odrzuci wniosek o przywrocenie terminu z powodu jego nie uplyniecia i przyjmie sprzeciw.
Pamietaj o zalaczeniu potwierdzenia zameldowania pod innym adresem.
Pewnie moga byc to rozne dokumenty a na pewno poswiadczenie zameldowania.

Powodzenia

Czyli jak dobrze rozumiem to pisma mogą być napisane samemu, nie na urzędowych wzorach. Co do poświadczeń, że zamieszkiwałem gdzie indziej to mam kopie umowy najmu, poświadczenie osób trzecich, kopie faktur za telefon i internet, ksero aktu notarialnego, ksero dowodu osobistego. Zaświadczenie o meldunku nie posiadam, w poniedziałek pójdę może się uda uzyskać to w tedy dołączę. A po wysłaniu dokumentów jest jakaś możliwość zablokowania egzekucji komorniczej na tym etapie toczącej się sprawy.

Jest taka możliwość. Jednak jeśli sąd przyjmie sprzeciw, a zrobi to w ciągu dwóch-trzech tygodni, musisz się zwrócić do komornika o umorzenie egzekucji i obciążenie jej kosztami wierzyciela. Wówczas sprawę będziesz miał załatwioną.

Wystarczą te dokumenty, która masz.
Dołącz je napisz dwa pisma:

1. wniosek o przywrócenie terminu - napisz, że nei doręczono Ci nakazu zapłaty, bo mieszkałeś w tym czasie pod innym adresem;

2. sprzeciw - sprzeciwiam się zapłacie, bo roszczenie jest bezzasadne i przedawnione.

Nie składaj skargi na klauzulę (napisałeś błędne zażalenia), gdyż to opóźni rozpoznaine sprawy!!!

Witam
Naskrobałem oto takie pisma, czy mogą tak wyglądać?

Sąd Rejonowy Lublin- Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin
Syg. Akt VI Nc-e 824481/13

Pozwany:
xxxxxx
ul. xxxxxx
56-400 xxxxx

Powód:
PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l z
Siedzibą w Luxembourg
ul. Wojska Polskiego 49B
64-920 Piła

Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
Wnoszę o:
1. Przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od wydanego Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie VI Wydział Cywilny Syg. Akt VI Nc-e xxxx/13 z dnia 10-06-2013r. zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 28-08-2013r., w którym zasądzono ode mnie na rzecz powoda zapłatę.
2. O uchylenie klauzuli wykonalności

Uzasadnienie:
Pozwany wnosi o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu w tej sprawie, gdyż uchybienie terminu do jego złożenia nastąpiło bez winy pozwanego z przyczyny, iż pod adresem, pod który przesyłana była korespondencja nie zamieszkuje od 7 lat. W okresie od 08-2006r. do 02-2009r. zamieszkiwałem pod adresem Wrocław ul. xxxx , od 02-2009r. do 02-2010r. Wrocław
ul. xxxx , od 02-2010r. do 07-2011r. Wrocław ul. xxxx . Od 07-2011r. jestem zameldowany na stałe w Oleśnicy przy ul. xxxxx . Na powyższy adres stały nie otrzymałem żadnego wezwania do zapłaty jak również Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym SR w Lublinie.
O sprawie dowiedziałem się 08-10-2013r. (po otrzymaniu pisma od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym Wrocław – Śródmieście mówiącym o „Wezwaniu do zapłaty należności”. W związku z czym w czasie przed 08-10-2013r. nie byłem w ogóle świadom, iż wobec mojej osoby toczy się jakieś postępowanie.
Wobec powyższego wnoszę i przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mogłem wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mi pod nieaktualny adres. Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu wnoszę o rozpoznanie sprzeciwu od nakazu zapłaty.

Z poważaniem

Załączniki:
-----------------------------------------------------------------------

Sprzeciw

W imieniu własnym wnoszę sprzeciw od wydanego Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie VI Wydział Cywilny Syg. Akt VI Nc-e xxxx/13 z dnia 10-06-2013r. zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 28-08-2013r.,

Uzasadnienie:
Zaprzeczam, że powód kiedykolwiek wzywał mnie do zapłaty.
Roszczenie jest bezzasadne i przedawnione.

Jeżeli pisma są ok to wysyłam i pozostaje mi czekać na decyzje i "modlić" się aby komornik nie wszedł na pensje i do mieszkania.

rafal_26 napisał:
[...]
Wystarczą te dokumenty, która masz.
Dołącz je napisz dwa pisma:

1. wniosek o przywrócenie terminu - napisz, że nei doręczono Ci nakazu zapłaty, bo mieszkałeś w tym czasie pod innym adresem;

2. sprzeciw - sprzeciwiam się zapłacie, bo roszczenie jest bezzasadne i przedawnione.

Nie składaj skargi na klauzulę (napisałeś błędne zażalenia), gdyż to opóźni rozpoznaine sprawy!!!

Dokładnie tak. E-sąd w dwóch sprawach odrzucił wniosek o przywrócenie terminu argumentując, że z powodu niedostarczenia do mnie nakazu termin nadal nie upłynął :)
Jednocześnie przyjęli sprzeciw i od razu postanowienie o przekazaniu do komornika tych informacji.
Nie musiałem sam przekazywać czegokolwiek a komornik na moje zapytanie mailowe tylko potwierdził, że sprawa umorzana. Kosztami obciążano wierzyciela.

Pisma są ok, ale NIE PISZ " o uchylenie klauzuli" przecież Ci to napisałem w poprzednim poście.

123abcd: wiemy to i bez Twojego wpisu, ale lepiej postąpić zgodnie z literą prawa. Prawo mówi, że komornik umarza NA WNIOSEK, a nie z urzędu!! Więc jeśli nasz pytający trafi na komornika formalistę, to się nie doczeka na umorzenie, pojmujesz?

leibnitz napisał:
Witam
Jeżeli pisma są ok to wysyłam i pozostaje mi czekać na decyzje i "modlić" się aby komornik nie wszedł na pensje i do mieszkania.
brakuje jeszcze wps (wartość przedmiotu sporu)
w sprzeciwie nie ma chyba sensu pisać że powód nie wzywał do spłaty, bo to na nic nie wpływa (przynajmniej na tym etapie)
i powodzenia w walce z hienami!

Witam

W dniu wczorajszym poszły pisma do sądu, Mam nadzieję że dość szybka będzie odpowiedź.
Po wysłaniu pism, mogę coś zadziałać z komornikiem? Nie chciał bym mieć wizyty w domu, a później kombinować jak odzyskać kasę z wszystkimi kosztami.
Czy wysłać pismo o wstrzymanie egzekucji na czas rozpatrzenia ponownie sprawy przez sąd.

odpowiedź powinna być w ciągu 2-3 tygodni. a komornika możesz nie wpuścić :)

jerry23 napisał:
sądziesz że presco wpłaci zaliczkę na asystę policji i ślusarza, parę stówek?

w sumie nie wiem czego można się w tej chwili spodziewać, ale też w to nie wierzę, że zdołali by zapłacić.
No ale niestety kasa idzie z wypłaty i chyba na chwilę obecną już nic z tym nie zrobię:(

Witam
Dostałem postanowienie sądu (w załączniku dołączam skan)
I teraz mam zapewne głupie pytanie, co dalej?
Czy mam pisać pismo do komornika o wstrzymanie egzekucji?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
teraz piszesz do komornika wniosek o umorzenie postępowania i obciążenie kosztami wierzyciela, z uwagi na brak podstawy prawnej prowadzenia postępowania. jeśli jakieś siano już poszło, to możesz zadzwonić i powiedzieć żeby szykowali zwrot, a pisma prześlesz niebawem (jak dostaniesz kwit od komornika)

jerry23 napisał:
teraz piszesz do komornika wniosek o umorzenie postępowania i obciążenie kosztami wierzyciela, z uwagi na brak podstawy prawnej prowadzenia postępowania. jeśli jakieś siano już poszło, to możesz zadzwonić i powiedzieć żeby szykowali zwrot, a pisma prześlesz niebawem (jak dostaniesz kwit od komornika)

dzięki za odpowiedź, ale mam wielką prośbę aby jak by ktoś posiadał link wzoru pisma do komornika, byłbym bardzo wdzięczny.

Pacanów, 5 listopada 2013

Miś Uszatek
ul. Wioska Smurfów 13
00-997 Pacanów

Kornik Sądowy
przy Sądzie Rejonowym w Pacanowie
Baba Jaga
ul. Piekielna 666
00-997 Pacanów

sygn. akt KM XXXX/13

Wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego

Wnoszę o umorzenie niniejszego postępowania egzekucyjnego na podst. art. 825 pkt 2 k.p.c. wnioskując jednocześnie o obciążenie wierzyciela kosztami niniejszego postępowania.

Uzasadnienie

Postanowieniem z dnia 29 października 2013 Sąd Rejonowy Lublin Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny orzekł o utracie mocy nakazu zapłaty w całości, wydanego w sprawie sygn. akt Nc-e YYYYY/13. Tym samym tytuł wykonawczy na podst. którego prowadzone było niniejsze postępowanie egzekucyjne, został prawomocnie pozbawiony wykonalności. W związku z powyższym postępowanie egzekucyjne sygn. akt KM XXXX/13 należy umorzyć, a kosztami postępowania obciążyć wierzyciela.

Miś Uszatek

załączniki:
1. postanowienie Sądu Rejonowego Lublin Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, sygn. akt Nc-e YYYYY/13.

jerry23:

obciążenie kosztami wierzyciela trzeba uzasadnić.

Chyba kiedyś uczestniczyłeś w dyskusji na temat ostatniej uchwały SNu w tej kwestii.

Trzeba wykazać dlaczego powód wskazał błędny adres, czy to było jego niedopatrzenie, czy to dłużnik zaniechał informowania itp. Bez tego szansę, że wierzyciel zostanie obciążony kosztami nie są wielkie (no chyba że sam to przyzna wierzyciel).

komornik może obciążyć dłuznika kosztami (5%, min 1/10 przeciętnego wynagrodz.) na podst. art. 49 pkt 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji w przypadku umorzenia na wiosek wierzyciela lub art. 823 kpc. tutaj umorzenie będzie na podst. art. 825 pkt 2 kpc.

Powrót