prokura

• Autor wątku Autor wątku leibnitz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki za wzór pisma.
Z tego co napisał Rafał_26, to ja muszę w uzasadnieniu udowodnić komornikowi że adres był błędnie podany, bo inaczej wierzyciel nie zostanie obciążony kosztami.
I jeszcze jedno mam pytanie, czy mając takie postanowienie i wysyłając pismo do komornika o wstrzymaniu egzekucji, mogę już żądać zwrotu pieniędzy pobranych z wynagrodzenia na poczet wierzytelności.

jerry23 napisał:
wydaje mi się, że już możesz

mam jeszcze kilka pytań:
1. przeglądając forum czytałem, że komornik oddając kasę pomniejszy ją o swoją prowizje, jak można zrobić aby wróciła cała kasa na konto.
2. Wysyłąjąc pismo do komornika o wstrzymanie egzekucji, to ona odeśle jakieś potwierdzenie że wstrzymuje ją?
3. Co mam okazać pracodawcy aby na tą chwilę już nie przekazywał pieniędzy (nie chce mieć takiej sytuacji, że egzekucja wstrzymana, komornik nie potwierdzi a pracodawca będzie żądał potwierdzenia, bo inaczej przekazuje dalej kase)

1. trzeba wołać od tego, co przekazy od kornika dostawał
2. kornik przesle ci postanowienie o umorzeniu postępowania
3. powyższe

jerry23 napisał:
1. trzeba wołać od tego, co przekazy od kornika dostawał
2. kornik przesle ci postanowienie o umorzeniu postępowania
3. powyższe

czyli jak mam rozumieć, że jeżeli komornik przejąłkasę do prokury to do nich po kasę się zwracam.
Ile się czeka na pismo od komornika o umorzeniu?

ty wyslij wniosek o umorzenie, bo inaczej to chwileeee poczekasz

sory jerry23 ale ja już chyba czegoś nie rozumie, do kogo mam wysłać wniosek?

a skad komornik będzie wiedział że nakaz uchylony, w gazecie przeczyta?

w sumie wniosek do komornika jest już gotowy do wysłania (czy muszę wnosić jakąś opłatę).
Tylko moje pytanko dotyczy odnośnie kasy która została najprawdopodobniej juz przelana z wynagrodzenia ma konto komornika. Czy mogę już żadać zwrotu w całości kasy od komornika, czy jak juz przelał pieniądze na konto wierzyciela to do nich.

sory za tak banalne pytania, ale jestem zielony w tych tematach a chce jak najszybciej mieć to z głowy.

Ostatnia edycja:
opłaty nie ma. im szybciej wyślesz tym lepiej, może siano jeszcze jest u komornika, to nie zdąży przekazać. ew. koszty komornicze trzeba bedzie wołać od prokury

ok dzieki za pomoc
jutro idzie list polecony do komornika i czekam na jego odzew

Witam
Z ostatnich informacji które posiadam, to pismo dotarło do komornika, egzekucja została anulowana, pismo do pracodawcy także jest wysłane. Niestety kasa została przelana na konto BEST-a. Teraz muszę napisać do nich pismo o zwrot kasy, czy powinienem przedstawić im jakieś pismo od komornika, pracodawcy o wysokości pobranej kasy? A może ktoś posiada wzory takich pism.

Jeszcze jedno pytanko, jak długo można oczekiwać na rozprawę w Sądzie Rejonowym zamieszkania?

Z góry dziękuje za okazaną pomoc

telefon do bestu i pytanie kiedy siano będzie z powrotem. jak tylko bedą coś bredzić że nie moga, nie mają, nie wyslą bo sprawa do sądu poszła itd itp to z mordą na nich i ostro jechać. kapucha ma być, a jak nie - sprawa do sądu

czas oczekwianai w rejonowym - zależy od obłożenia rejonowego, ale pewnie ze dwa miesiace (o ile powód uzupełni kwity)

jerry23 napisał:
telefon do bestu i pytanie kiedy siano będzie z powrotem. jak tylko bedą coś bredzić że nie moga, nie mają, nie wyslą bo sprawa do sądu poszła itd itp to z mordą na nich i ostro jechać. kapucha ma być, a jak nie - sprawa do sądu

czas oczekwianai w rejonowym - zależy od obłożenia rejonowego, ale pewnie ze dwa miesiace (o ile powód uzupełni kwity)

ok
to jutro do nich dzwonie i zobaczę co powiedzą, zapewne na początek grzecznie się zapytam gdzie kasa, a jak będą coś kręcić to w tedy ostrzej zacznę gadać

a co do rozprawy w rejonowym, a co jak powód nie uzupełni do kwitów, to co są będzie czekać aż łaskawie uzupełnią albo powiedzą spadać na drzewo "mamy innych frajerów którym nie chce cie nic robić i kasę zapłacą".

jerry23 napisał:
jesli best kwitów nie uzupełni, sąd rejonowy postępowanie umorzy.

takie umorzenie powinno skutkować brakiem skutków prawnych, ale... Precedensowy wyrok. Nawet jeśli przegrasz w e-sądzie, możesz... sądzić się dalej jakiś dziwny i naciągany pod jakąś tezę ten wyrok...

No właśnie go wczoraj czytałem i sam się zdziwiłem tym tekstem.
Mam nadzieję, że tem artykuł nie skaplikuje działań przeciwko takim firmą jak presco, best i inne.

nic nie skomplikuje, bo to tyczy się takiej przykładowej sytuacji:
1. przedawnienie w sprawie 3 lata, upłynęło dopiero 2,5
2. fw składa pozew do e-sądu, pozwany składa sprzeciw, fw w rejonowym nie uzupełnia kwitów, sąd postepowanie umarza
3. powód za jakis czas np. po roku od umorzenia, ponownie wnosi tę samą sprawę. licząc od chwili wymagalności, upłynęło już ponad 3,5 roku

i teraz:
wniesienie pozwu resetuje licznik przedawnienia, ale odrzucenie pozwu lub jego zwrot uniewaznie ten reset - czyli tak, jakby tego pozwu w ogóle nie było.
tutaj orzeknięto, że wniesienie i UMORZENIE resetu nie cofa - a więc minął dopiero rok od resetu. dziwne to zaiste, ale szperając po kodeksach własnie nie natrafiłem na sztywną bezpośrednią regulację tego... może niech jakiś biegły się wypowie jeszcze.

i najwazniejsze: wniesieniem pozwu do e-sądu nie mżna zresetować sprawy już przedawnionej; gdyby tak było to każda sprawa przedawniona robiłaby się nieprzedawnioną

Oczywiście jerry23 ma rację.
Musimy poczekać na uazasadnienie uchwały, czyli około dwóch miesięcy, wóczas poznamy motywację SNu.

Mnie i nie tylko mnie, ale i wielu znajomych taka uchwała zaskoczyła.
Do tej pory praktycznie wszelkie umorzenia były traktowane jako zniweczenie skutków przerwania biegu terminu przedawnienia. Z nielicznymi wyjątkami.

czyli teraz może być tak że niebędziełatwo skutków przerwania biegu terminu przdawnienia:-(

Powrót