prokura

• Autor wątku Autor wątku leibnitz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafal_26 napisał:
W tym moemencie wyślij im wezwanie do zapłaty z terminem tygodniowym pod rygorem złożenia pozwu. Da Ci to prawo do naliczania odsetek od 8-go dnia. Prawo takie, które obronisz w razie czego przed każdym sądem.

Rafał_26 mam pytanie odnośnie odsetek naliczanych od 8-go dnia, jaka jest wysokość odsetek, jak zaczne naliczać odsetki to licze od 8 czy od dnia wysłania pisma.
Wiem, że może to są trochę monotonne pytania, ale jestem tylko zwykłym człowiekiem który szuka odpowiedzi.

Odsetki ustawowe - google - kalkulatory odsetek.

Przecież napisałem od 8-go dnia, więc skąd pytanie??

Witam
Wiem, że dzisiaj jest sylwester, ale mam wenę aby opisać co dzieje się w mojej sprawie.
Egzekucja przez komornika została już zamknięta, kasa przelana do wierzyciela, pismo o zwrot do wierzyciela przesłane. Dwudziestego grudnia oddali kasę, ale pomniejszoną o koszta komornika, w "pięknej" rozmowie z nimi poinformowali mnie, że nie mają zamiaru oddać kosztów komorniczych. Dzwoniąc do komornika z informacja jak mam odzyskać kasę, byli wielce zdziwieni stwierdzeniem wierzyciela, że oni mają oddać to co im się z urzędu za wykonaną usługę należy.
Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku 2014.

leibnitz napisał:
Witam
Wiem, że dzisiaj jest sylwester, ale mam wenę aby opisać co dzieje się w mojej sprawie.
Egzekucja przez komornika została już zamknięta, kasa przelana do wierzyciela, pismo o zwrot do wierzyciela przesłane. Dwudziestego grudnia oddali kasę, ale pomniejszoną o koszta komornika, w "pięknej" rozmowie z nimi poinformowali mnie, że nie mają zamiaru oddać kosztów komorniczych. Dzwoniąc do komornika z informacja jak mam odzyskać kasę, byli wielce zdziwieni stwierdzeniem wierzyciela, że oni mają oddać to co im się z urzędu za wykonaną usługę należy.
Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku 2014.

Koszty komornicze musi oddać ci wierzyciel, komornikowi nic do tego.
Na jakiej podstawie oddali Ci pobrane przez komornika pieniądze? Wniosłeś skutecznie sprzeciw i na rozprawie w SR pozew został oddalony, czy powód nie uzupełnił braków formalnych?

rafmik napisał:
Koszty komornicze musi oddać ci wierzyciel, komornikowi nic do tego.
Na jakiej podstawie oddali Ci pobrane przez komornika pieniądze? Wniosłeś skutecznie sprzeciw i na rozprawie w SR pozew został oddalony, czy powód nie uzupełnił braków formalnych?

pozew został wniesiony skutecznie, a rozprawy SR jeszcze nie było. A kase oddali na podstawie postanowienia sadu EPU.
Z komornikiem własnie prowadzę korespondencje w sprawie oddania reszty kasy przez wierzyciela.

leibnitz napisał:
pozew został wniesiony skutecznie, a rozprawy SR jeszcze nie było. A kase oddali na podstawie postanowienia sadu EPU.
Z komornikiem własnie prowadzę korespondencje w sprawie oddania reszty kasy przez wierzyciela.

Jeśli FW nie odda Ci kosztów komorniczych "po dobroci" to będziesz musiał złożyć pozew (np w EPU).
Tylko z tym musisz zaczekać do zakończenia sprawy (prawomocnym oddaleniu pozwu przez SR, lub nie uzupełnieniu braków formalnych przez powoda).

Powrót