Prokuratura właściwa do złożenia zawiadomienia|Powołanie się na art. 46 kk.

• Autor wątku Autor wątku matti82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matti82

Ekspert
Odpowiedzi
4 525
1. Jedna osoba popełniła przestępstwa (polegające na tym samym działaniu) w kilku miejscowościach. Czy zawiadomienie trzeba złożyć do wszystkich prokuratur właściwych ze względu na miejsce, czy tylko do jednej (której)?
2. Czy można już w zawiadomieniu wystąpić z wnioskiem o wystąpienie prokuratora z wnioskiem do sądu właściwego do rozpoznania sprawy o zastosowanie w stosunku do sprawcy wyłudzenia środka karnego w postaci zobowiązania do naprawienia w całości wyrządzonej przestępstwem szkody, na podstawie art. 46 § 1 kk (w przypadku zaistnienia przesłanek określonych w tym przepisie)?

zawiadomienie możesz zlozyć w każdej jednostce Policji lub Prokuratury w calej Polsce...zostanie przesłane do jednostki właściwej miejscowo do prowadzenia postępowania

a w zawiadomieniu możesz wnioskować o co chcesz..:)

hmmm... to, że do każdej to wiem. Tylko chodzi o to, że koleś popełnił przestępstwa w różnych miastach. Napisałem jedno zawiadomienie i wskazałem wszystkie miejsca popełnienia. Wysłać to do jednej prokuratury, a ta przekaże wszystkim właściwym, czy od razu do wszystkich, żeby było szybciej?

hehe, tak właśnie myślałem. Dzięki wielkie:)

>2. Czy można już w zawiadomieniu wystąpić z wnioskiem o wystąpienie prokuratora z wnioskiem do sądu właściwego do rozpoznania sprawy o zastosowanie w stosunku do sprawcy wyłudzenia środka karnego w postaci zobowiązania do naprawienia w całości wyrządzonej przestępstwem szkody, na podstawie art. 46 § 1 kk (w przypadku zaistnienia przesłanek określonych w tym przepisie)

Nie o wystapienie do prokuratora, tylko od razu piszesz, że wnosisz o naprawienie szkody w trybie art. 46 par. 1 kk.

Powrót