prokuratura zabezpieczyła mi samochód jako dowód - jak się odwołać???

• Autor wątku Autor wątku kowalx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Prokuratura Krajowa, wydział w Katowicach, zabrała mi (zabezpieczyła) samochód
zakupiony 6 lat temu. Podobno 8-9 lat temu przeszedł przez ręce
"zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się paserstwem i innymi
przestępstwami" na terenie śląska. Prokuratura prowadzi postępowanie przygotowawcze.

Samochód cinquecento, 15 letni, moje oczko w głowie :), służy mi jako dojazd do pracy (samochodem 1h, autobusem 4h), chciałbym go odzyskać albo przynajmniej dostać jakiś zwrot kosztów. Wartość pewnie w granicach 2000-2500. Zabrany dziś z mojego garażu. Jestem traktowany jako świadek.

" Na postanowienie niniejsze służy zażalenie osobom, których prawa zostały naruszone" czytam w otrzymanym piśmie (postanowienie o żądaniu wydania rzeczy - przeszukaniu). Odwołać się mogę do pani prokurator w ciagu 7 dni, a pani jest na szkoleniu przez następne 3 i nie jest dostępna pod telefonem:/

Poradźcie co robić w tej sytuacji, zęby odzyskać pieniądze za samochód o ile nie odzyskam samochodu i zeby dostać jakiś zwrot kosztów za autobusy i stracony czas. Czuję się pokrzywdzony. Brak samochodu utrudni mi życie.

pozdrawiam

Możesz próbowac dowodzić, że jesteś jedynym legalnym właścicielem samochodu, zgodnie z art. 174 kc.

kup sobie cos nowego bo fiacik poszedl na żyletki

Jakieś jeszcze sugestie ... ?

No cóż, liczyłem na pomoc na tym forum, ale to forum polskie, a na polaków liczyć nie mozna, co zostało udowodnione już nie raz i da się odczuć na każdym kroku.
Dziękuję i pozdrawiam

Powrót