Prokuratura - zapytanie

• Autor wątku Autor wątku GAMBIWAW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GAMBIWAW

Użytkownik
Odpowiedzi
155
Witam.

Mam takie pytanie w skrócie opisze sytuacje.

Jakis czas temu została zatrzymana mieszkajaca i zameldowana w Warszawie osoba i przewieziona do Katowic a tam na wniosek prokuratury aresztowana na 3 miesiac do AŚ i tam przebywa (Katowice) sprawe prowadzi prokuratura katowicka ze niby bezstronnosc za kilka dni konczy sie sankcja i prokurator złożył wniosek o przedluzenie na dwa miesiace ale do Sadu w Warszawie gdzie na posiedzeniu byl prokurator Warszawski i przedluzyli.

Prokurator w Katowicach wczesniej powiedział ze chce zakonczyc sprawe w marcu/kwietniu.
Czy to oznacza iz sprawa wrocila do warszawy i bedzie jej finisz ???

I czy teraz kwestia sprawy w sadzie ??

I kiedy osoba z AŚ Katowice zostanie przewieziona do Warszawy ??

[cytat="GAMBIWAW":2vf12dni]Czy to oznacza iz sprawa wrocila do warszawy i bedzie jej finisz ???[/cytat:2vf12dni]

Zgodnie z regułami procesu karnego wynikającymi z k.p.k. areszt stosuje Sąd własciwy ze względu na miejsce prowadzenia postępowania przygotowawczego (tu: Katowice) natomiast przedłużenia aresztu dokonuje Sąd właściwy do rozpoznania sprawy po sformułowaniu aktu oskarżenia (czyli co do zasady Sąd miejsca popełnienia przestępstwa). Sąd w okręgu którego prowadzone jest postępowanie przygotowawcze i Sąd własciwy do rozpoznania sprawy mogą być różnymi Sądami (i tak zapewne jest w sprawie o której piszesz).

Podobnie było np. w głośnej w mediach sprawie żołnierzy z Afganistanu: postępowanie prowadzi prokuratura w Poznaniu więc areszt stosował Sąd poznański ale że własciwy do rozpoznania sprawy po sporządzeniu aktu oskarżenia będzie Sąd w Warszawie to właśnie Sąd warszawski przedłużał żołnierzom areszt.

[cytat:2vf12dni]I kiedy osoba z AŚ Katowice zostanie przewieziona do Warszawy ??[/cytat:2vf12dni]

Wtedy, kiedy przestanie pozostawać w dyspozycji katowickiej prokuratury.

Rozumiem ale zastanawia mnie dlaczego Warszawa do tej pory Katowice stosowały areszt a dlaczego teraz Warszawa ????

I czy oznaczało by to iż niebawem 2-3tyg. wpłynie akt oskarżenia. ??

Mam wrażenie że nie przeczytałeś uważnie mojego pierwszego wpisu.

Czytałem uwaznie chodzi o to ze jest jeszcze do dyspozycji prok. Katowice to dlaczego Wawa dała przedluzenie skoro jest w Katowicach

[cytat="GAMBIWAW":1dnbnrvj]Czytałem uwaznie chodzi o to ze jest jeszcze do dyspozycji prok. Katowice to dlaczego Wawa dała przedluzenie skoro jest w Katowicach[/cytat:1dnbnrvj]

Polecam więc Twojej uwadze ten fragment:

[cytat="kadi":1dnbnrvj]natomiast przedłużenia aresztu dokonuje Sąd właściwy do rozpoznania sprawy po sformułowaniu aktu oskarżenia (czyli co do zasady Sąd miejsca popełnienia przestępstwa).[/cytat:1dnbnrvj]

Wszystko wskazuje na to, że sprawa prowadzona przez prokuraturę w Katowicach dotyczy czynów popełnionych w Warszawie lub okolicy.

[cytat="kadi":2fig6gao][cytat="GAMBIWAW":2fig6gao]Czytałem uwaznie chodzi o to ze jest jeszcze do dyspozycji prok. Katowice to dlaczego Wawa dała przedluzenie skoro jest w Katowicach[/cytat:2fig6gao]

Polecam więc Twojej uwadze ten fragment:

[cytat="kadi":2fig6gao]natomiast przedłużenia aresztu dokonuje Sąd właściwy do rozpoznania sprawy po sformułowaniu aktu oskarżenia (czyli co do zasady Sąd miejsca popełnienia przestępstwa).[/cytat:2fig6gao]

Wszystko wskazuje na to, że sprawa prowadzona przez prokuraturę w Katowicach dotyczy czynów popełnionych w Warszawie lub okolicy.[/cytat:2fig6gao]

Dokładnie chodzi a Warszawe a mam pytanie kto decyduje o widzeniu prokuratura Warszawska czy Katowicka oraz kiedy można by oczekiwać aktu oskarżenia. ???

[cytat="GAMBIWAW":eobh8jap]Dokładnie chodzi a Warszawe a mam pytanie kto decyduje o widzeniu prokuratura Warszawska czy Katowicka[/cytat:eobh8jap]

Ta, która prowadzi postępowanie i do której dyspozycji pozostaje oskarżony, tak długo jak ma go w dyspozycji.

[cytat:eobh8jap] oraz kiedy można by oczekiwać aktu oskarżenia. ???[/cytat:eobh8jap]

Nie wiem.

[cytat="kadi":bp3zbc9v][cytat="GAMBIWAW":bp3zbc9v]Dokładnie chodzi a Warszawe a mam pytanie kto decyduje o widzeniu prokuratura Warszawska czy Katowicka[/cytat:bp3zbc9v]

Ta, która prowadzi postępowanie i do której dyspozycji pozostaje oskarżony, tak długo jak ma go w dyspozycji.

[cytat:bp3zbc9v] oraz kiedy można by oczekiwać aktu oskarżenia. ???[/cytat:bp3zbc9v]

Nie wiem.[/cytat:bp3zbc9v]

Kadi raz jeszcze dzieki dziś dowiedziałem się w sadzie co i jak i wiem to co chce ale i tak dzieki za porady. :ok: naszczęscie wszystko wygląda dobrze i pozytywnie sie układa.

[cytat="GAMBIWAW":txh9pkfb] naszczęscie wszystko wygląda dobrze i pozytywnie sie układa.[/cytat:txh9pkfb]

W takim razie mam nadzieję, że ułoży się dobrze do końca. :ok:

[cytat="kadi":xa09jage][cytat="GAMBIWAW":xa09jage] naszczęscie wszystko wygląda dobrze i pozytywnie sie układa.[/cytat:xa09jage]

W takim razie mam nadzieję, że ułoży się dobrze do końca. :ok:[/cytat:xa09jage]
Na szczescie rokowania bardzo pozytywne...:):):)

Raz jeszcze dzieki jak cos to bede pytał itp..

Powrót