prolemy z zawarciem malzenstwa z oywatelka meksyku

• Autor wątku Autor wątku marcinrupit@gmail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinrupit@gmail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
mam pewne pytania na ktore nie moge znalezc opowiedzi. chce zawrzec zwiazek malzenski z obywatelka meksyku. mamy juz wszystkie potrzebne dokumenty.

w tym momencie jestesmy w hiszpani i w tutejszym urzedzie dostalem infomacje, ze rozmowa moze odbyc sie w grudniu a ogolnie slub do roku czasu, bo takie maja terminy.
moja dziewczyna ma wazna wize do 6 sierpnia, pozniej musi opuscic strefe schengen.

w czasie rozpatrywania wniosku moze zostac na terenie hiszpani bez wizy. niestety nie mozemy sobie pozwolic na zostanie w hiszpani na tak dlugi okres czasu, poniewaz prowadze wlasna firme i czesto przemieszczam sie z kraju do kraju.
byl to tez jeden z powodow dlaczego mamy zamiar sie pobrac, ze wzgledu na obywatelstwo ma dosc duzo problemow z przekraczaniem granicy a na dzien dzisieszy pomaga mi bardzo z firma.
nastenym moim planem podrozy miala byc anglia, poczatkowo myslalem, ze moze jednak tam wiezmiemy slub,ale okazalo sie ze jest przepis ktory mowi, ze wiza musi byc na okres dluzszy niz 6 miesiecy. wjezdzajac tam, obywatel meksyku dostaje wize na 6 miesiecy(jesli sie myle to niech mnie ktos porawi)
nie mam mozliwosci zatrudnienia jej na dzien dzisiejszy.

finalowo przyszedl nam do glowy pomysl aby zrobic to w polsce, bo jak wyczytalem na roznych stronach, czas oczekiwania to miesiac.

teraz moje pytania:

1.jesli zlozymy papiery w polsce, to czy podczas oczekiwania na date slubu, moja przyszla malzonka moze byc legalnie w polsce?
(wiza wygasa 6 sierpnia na kraje schengen)
w czasie skladnia dokumentow bedzie legalnie, ale co pozniej?

2.czy na czas oczekiwania mozna zdobyc dokument pozwalajacy na przebywanie w polsce?

2. po zawarciu malzenstwa jak dlugo czeka sie na dokument pozwalajacy jej podrozowac ze mna po UE? bo jak juz pisalem bedzie bez wizy

jestem w stanie przyjechac do polski na slub i zostac tam 1.5 miesiaca ..moze 2 miesiace, zeby zalatwic wszystkie dokumenty, ale niestety nie dluzej.

tak na boku czy slub mozna wziac w innym miescie niz miejsce zameldowania? bo jesli bede w polsce to w calkiem innym rejonie.

czy ktos moze mial podobna sytuacje i wie jak to wyglada?

jesli nikt nie zna odpowiedzi to moze zna ktos miejsce w ktorym mozna
dowiedziec sie wszystkiego.
jesli czegos przez nieuwage nie opisalem to prosze o pytania a napewno odpowiem, bardzo zalezy mi na czasie

MOJ ADRES: marcinrupit@gmail.com

pozdrawiam i dziekuje z gory wszystkim za odpowiedzi

-----------------------------------------------------------------------

... w miedzyczasie dowiedzialem sie na innym forum, ze mozna wziac slub przez pelnomocnika.

jak dlugo czeka sie na decyzje sadu?

znalazlem tez informace ze:

„Za ważne powody w rozumieniu art. 6 § 1 kro należy uznać tylko takie okoliczności, które w świetle zasad współżycia społecznego usprawiedliwiają odstąpienie od obowiązku jednoczesnego stawienia się przyszłych małżonków przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego dla złożenia oświadczenia, że wstępują ze sobą w związek małżeński. Żadna zatem z góry określona sytuacja osoby ubiegającej się o zezwolenie jej na złożenie przez pełnomocnika oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński, w szczególności także fakt jej zamieszkiwania za granicą oraz związane z tym trudności przyjazdu do Polski, nie mogą być same przez się uznane za ważne powody w rozumieniu powołanego wyżej przepisu”. uchwała SN z dnia 8 czerwca 1970 r.

i teraz pytanie jak to umotywowac? czy brak wizy w czasie wyznaczonym na slub jest argumentem:)?

Probuje znalezc informacje na ten temat, jak krok po kroku to dziala, gdzie w pierwszej kolenosci sie udac i co zrobic , jesli ktos wie wiecej to prosze o odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Powrót