Promocje , rabaty

• Autor wątku Autor wątku aftermah2000@int.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aftermah2000@int.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Strona oferuje promocje 20 zł dla nowych użytkowników.Przy rejestracji wymaga podania adresu mail , imienia nazwiska ,numeru telefonu oraz karty kredytowej.Jaka jest kara za tworzenie multikont podając losowe dane w celu uzyskania wyżej wymienionej promocji? Regulamin serwisu podaje jedynie że dane musza byc prawdziwe , i przysługuje na jedną osobę jedno konto.Czy grozi za to odpowedzialnosc karna , czy jest to nielegalne?Jakie mogą byc konsekwencje?

najważniejszą konsekwencją jest to że można zostać użytkownikiem naciągniętym przez właściciela strony internetowej :)

podasz komuś nr karty kredytowej, a on będzie robił swoje zakupy na Twój koszt.

Wydaje mi się że pytający chce podać numery kart kredytowych z losowymi cyframi. Tylko nie wiem czy to przejdzie i system od razu ich nie odrzuci.

WicePrezes napisał:
najważniejszą konsekwencją jest to że można zostać użytkownikiem naciągniętym przez właściciela strony internetowej :)

podasz komuś nr karty kredytowej, a on będzie robił swoje zakupy na Twój koszt.

Czyli to nie jest paragraf podchodzący pod działanie na szkode firmy i wprowadzanie w błąd?Jest to w pełni legalne?

Pejotwroc napisał:
Wydaje mi się że pytający chce podać numery kart kredytowych z losowymi cyframi. Tylko nie wiem czy to przejdzie i system od razu ich nie odrzuci.

Nie , chodzi o dodawanie np jednorazowych kart wirtualnych typu revolut które sa na mnie zajerestrowane

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w mojej ocenie jest prawdopodobne, że taka strona www jest tworzona przez oszusta (próbującego wyłudzić nr kart kredytowych) a dodatkowo taka strona może kusić innych oszustów którzy marzą o oszukaniu oszusta (bo chcą wyłudzić 20zł nienależnego bonusu).

oszust oszukujący oszusta może znaleźć się w wyjątkowo niekomfortowej sytuacji: właściciel strony użyje jego karty kredytowej, narobi zakupów (które posiadacz karty powinien spłacać w ratach) i co wtedy ma zrobić taki posiadacz karty kredytowej?

czy posiadacz karty kredytowej przyjdzie na komisariat policji i zezna że podał fałszywe dane (a więc jest oszustem)? W wielu przypadkach ODPUŚCI bo będzie bał sie (jak słusznie podano wyżej w #6 poscie) odpowiedzialności karnej z art. 286 kk

i właśnie na to liczy twórca tej trefnej strony internetowej!

Strona jest zaufana bo jest popularna , w internecie nie masz obowiązku podawania prawdziwych danych zabronione jest jedynie podszywanie się

To jest wprowadzenie w błąd osoby w celu doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem, ponieważ chcesz osiągnąć korzyści majątkowe, czyli czyn określony w art. 286 kk.
w internecie nie masz obowiązku podawania prawdziwych danych zabronione jest jedynie podszywanie się
Podawanie nieprawdziwych danych osobowych, to co to jest?

Przepraszam , masz doświadczenie w prawie? Jesteś prawnikiem? Rozmawiałem na ten temat z jednym i stwierdził ze takiego obowiązku nie ma

Skoro już wszystko wiesz, to po co tu przychodzisz?

[FONT=&quot]***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

Żeby się z tobą pokłócić wiesz? Wyluzuj , po prostu ciekawi mnie temat i jestem ciekawy zdań różnych ludzi a nie jednej , nie mniej wolałbym aby były to osoby z jakimkolwiek obeznaniem w temacie.

obawiam się, że nie zrozumiałeś prawnika z którym rozmawiałeś.

owszem, nie masz obowiązku podawać prawdziwych danych w tym sensie, że możesz założyć sobie np. bloga na którym nie podpisujesz sie Jan Kowalski ale np. NajlepszyKucharzPL

ale jeśli przez internet wnioskujesz o konto bankowe czy o kartę kredytową to _musisz_ podać prawdziwe dane, gdyż inaczej łamiesz prawo

przypadek opisany przez ciebie jest nieco inny (nie wnioskujesz o kartę ale podajesz dane tej karty i na tej podstawie wnioskujesz o jakiś towar lub usługę) ale też musisz podać pełne i prawdziwe dane

ten nieszczęsny bonus 20zł może stać się powodem dla którego policja uzna że "działałeś z zamiarem" i to _niecnym_ aby te 20zł wyłudzić, a więc doprowadzić inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. I z tego mogą być kłopoty.

aftermah2000@int.pl napisał:
... Rozmawiałem na ten temat z jednym i stwierdził ze takiego obowiązku nie ma
Widocznie z niedouczonym. Na początek zapoznaj się z treścią Prawa telekomunikacyjnego oraz Ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczną.

Powrót