propagowanie ideologii totalitarnych

• Autor wątku Autor wątku Seboo2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seboo2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Art. 256 KK

Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

"lub inny totalitarny ustrój państwa" jak sądzę odnosi się w szczególności do KOMUNIZMU. W Polsce nie można legalnie nabyć flag , koszulek , naszywek z symboliką faszystowską, nie można dostać koszulek z wizerunkiem Hitlera czy Mussoliniego. Za to flagi ZSSR , wizerunki Lenina, Che Guevary i innych komunistów są powszechnie dostępne w wielu sklepach internetowych.

Stąd moje pytanie - czy właścicieli tych sklepów można oskarżyć o propagowanie ustroju totalitarnego w oparciu o powyższy artykuł ?

(ja mysle) ze ogolnie jest to nielegalne.
Krew mnie zalewa, gdy widzie gowniarzy w koszulkach z sierpem i mlotek, czy Che Guevara ktorzy nawet nie wiedza kim on byl, jedynie nosza to bo moda jest taka.
Ale z drugiej strony nie dziwie sie, ze tak jest bo za duzo w Polsce jest zwolennikow postkomunizmu, mimo zbrodni katynskiej zsrr wg wielu ludzi nas wyzwolilo, uratowalo itp itd. Hanba.

Dziwi mnie najbardziej to, ze jesli ktos ubierze koszulke ze swastyka i wyjskoczy tak do kiosku na 5 minut, to odrazu ABW go dorwie.
Za to bezkarnie wolno sobie publicznie wychwalac komunizm, stalina...

(Ze swastyka nie mam na mysli propagowania nazizmu tylko, poganski symbol slonca, oraz polskie wojska uzywaly w orderach swastyk przed II wojna i tez nie wiem dlaczego ona sie kojarzy tylko i wylacznie z hitlerem.)

"faszystowskimi (pogańskimi Ha ha ha!!! )"

nie wiem co w tym takiego smiesznego.
w hinduizmie swastyka bodajze oznacza dobro.
slowianie, nasi przodkowie jej uzywali na codzien.
(rowniez wikingowie, rzymianie, buddysci, celci, persowie, a nawet wczesni chrzescijanie.)
jest to poprostu symbol solarny, przedstawiajacy slonce.
z tego co wiem w Polsce istnieje WOLNOSC wyznania.
i jesli na przyklad jestem neopoganinem to pytam czy mi wolno swoim wygladem wyrazac swoja wiare?
Aha: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/a/a7/2PSP.jpg - wojsko polskie rok 1936.

PS. Sprzedawac nie wolno (chyba) wlasnie tych koszulek ze stalinem czy che.
Bo sprzedaz takich materialow = propagowanie systemow totalitarnych (a komunizm takwym jest).

Powrót