Proponowana ocena roczna niezgodna z PSO

• Autor wątku Autor wątku emilo96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emilo96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Sprawa wygląda następująco, jestem w klasie maturalnej i na pierwszy semestr miałem ocenę niedostateczną z matematyki (ocena oczywiście wystawiona prawidłowo zgodnie z WSO i PSO), natomiast zgodnie z PSO z matematyki według systemu oceniania (średnia ważona) moja ocena na koniec roku powinna być 4. Czy w takim razie nauczyciel mógł wystawić ocenę proponowaną 1? Oczywiście dokładnie przeczytałem wszelakie dokumenty szkolne i nie ma tam nigdzie napisane, że do uzyskania oceny pozytywnej na koniec roku wymagana jest poprawa pierwszego semestry. Czy mam prawo domagać się wystawienia oceny innej niż niedostateczna?

Aby zaliczyć przedmiot całoroczny, należy mieć zaliczony semestr I i II. W przypadku niezaliczenia I trzeba go poprawić, a w przypadku niezaliczenia II semestru "powtarza" się klasę. Do jakiej szkoły chodzisz i w jakiej miejscowości? Chce sprawdzić regulamin szkoły.

No właśnie chodzi mi o to, że jak już to powinno się ale nie trzeba. Nie widzę, żeby gdziekolwiek było napisane, ze poprawa pierwszego semestru jest obowiązkowa do otrzymania oceny innej niż niedostateczna na koniec roku. W związku z tym, że z obecnych ocen wychodzi "4" ocena proponowana to może być 1. Proszę o potwierdzenie mojej teorii, tak żebym mógł jutro złożyć pismo do dyrektora.
P.S. Stronę internetową mojego liceum wysłałem na PW.

ocena proponowana na II semestr powinna być średnią ważoną z ocen wystawionych w tym właśnie semestrze.
Ocena roczna , to średnia ocen I i II czyli w Twoim wypadku to 2,5.

Odrębnym problemem jest " zaliczenie" I semestru. WSO może tego od Ciebie wymagać, ale skoro nigdzie tego nie wyczytałeś, to być może nie mają ku temu podstaw.

Powrót