Propozycja stażu w czasie kursu UP

• Autor wątku Autor wątku pochix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pochix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
Jestem zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako bezrobotny. Dzisiaj dostałem list polecony z wezwaniem, że mam się stawić w UP, ponieważ mają dla mnie ofertę stażu. Jednocześnie od początku marca jestem na kursie zawodowym z UP, a dokładnie dopiero 2 dni.

Czy w takiej sytuacji UP zmusi mnie o przyjęcia oferty stażu pomimo tego, że jestem w tej chwili na kursie zawodowym? Jest to możliwe czy to może pomyłka?

Jeżeli miałbym odmówić przyjęcia tego stażu to czy argument, że chcę skończyć kurs zawodowy (bo nie po to się zapisywałem) jest traktowany przez UP jako wiarygodny i nie zostanę pozbawiony praw osoby bezrobotnej?

Nie przypuszczam by urząd pracy proponował Panu staż, jeżeli kolidowałoby to z odbywaniem szkolenia - no chyba, że tak jak Pan podejrzewa jest to pomyłka.

Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Prosiłbym, żeby ktoś się jeszcze wypowiedział. Otóż na stronie pewnego Urzędu Pracy znalazłem ciekawą informację. Proszę wejść na:
http://www.pupmyszkow.pl/stats/index.html -> Zakładka Osoby wyrejestrowane -> Przycisk na dole Pełna legenda -> Tam ujrzycie informację "Rozpoczęcie szkolenia", czyli rozpoczęcie szkolenia jest równoznaczne z wyrejestrowaniem, a więc nie można przyjść stażu.

Tutaj rodzi się pytanie czy tak jest w każdym Urzędzie? Bo jest akurat strona nie mojego Urzędu Pracy. Mój znajomy powiedział, że niekoniecznie (ale nie jest prawnikiem). Według mnie każdy Urząd powinien stosować takie same przepisy i akty prawne, a zwłaszcza te najbardziej podstawowe, czyli - warunki jakie musi spełnić bezrobotny, żeby nim zostać i jakie musi spełnić, żeby został wyrejestrowany.

Czekam na odpowiedź,
Pozdrawiam!

pochix napisał:
...czyli rozpoczęcie szkolenia jest równoznaczne z wyrejestrowaniem
Wyłącznie w ujęciu statystycznym. Formalnie taka osoba pozostaje nadal bezrobotną w rozumieniu ustawy. Takich sztuczek "zaniżających" statystyki jest sporo :)

Powrót