Prośba o informację

• Autor wątku Autor wątku swiadek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swiadek

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Rok temu wygrałem sprawę w sądzie rejonowym o zwrot pożyczki , niestety dłużnik odwołał się od wyroku i sprawa poszła do drugiej instancji. Sąd Apelacyjny wyznaczył rozprawę na 16 stycznia tego roku. Mam pytanie , jak sąd utrzyma wyrok Sądu rejonowego co dalej mam robić . jakie wykonać kolejne kroki aby odzyskać pieniądze. Dziękuję za informację

Wystąpienie o klauzulę wykonalności i skierowanie sprawy do egzekucji Komorniczej, po jej otrzymaniu.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Do którego Sądu mam wstąpić o klauzulę wykonalności .
Po ilu dniach od apelacji ?

Składaj od razu po wygranej do Sądu II instancji.

Dziękuję za informację . Rozprawa apelacyjna jest one line , rozumiem że trzeba złożyć wniosek osobiście lub przez pp. Jak długo po złożeniu będę czekać na wydanie klauzuli?

Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wysyłasz listownie, za pośrednictwem dowolnej firmy, ważne żebyś zachował dowód nadania.

Dziękuję za informację . Ile czasu trwa wydanie takiej klauzuli ? Jak długo będę czekać , czy przyjdzie mi to pocztą czy mam odebrać osobiście ?

Jak zaznaczysz we wniosku o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności, że prosisz o jej doręczenie za pośrednictwem poczty, wtedy otrzymasz ją pocztą.

Dziękuję . Przepraszam że tak się dopytuję ale po 20 stycznia wracam do pracy w Anglii i nie wiem czy doczekam , rozumiem że nawet jak pojadę osobiście to do 20 stycznia nie zostanie wydane. A w kraju będę dopiero na święta wielkanocne .

jak pojadę osobiście

Nie ma takiej potrzeby. Zawsze możesz zadzwonić do sekretariatu wydziału sądu okręgowego i zapytać, czy rozprawa w sprawie o sygn akt .... się odbyła.

Wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności i doręczenie wyroku wraz z tą klauzulą sąd II instancji nada dopóki akta sprawy znajdują się w tym sądzie - art. 781 § 1 K.p.c.( t.j. Dz.U.2023.1550 t.j).

Ostatnia edycja:
Powrót