Prośba o pomoc - pacić czy nie

• Autor wątku Autor wątku sparkle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sparkle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

Znam oczywiście zasadę Pacta sunt servanda, ale w związku z zaistniałą sytuację postanowiłam skorzystać z Państwa porady prawnej i jeśli od Państwa uzyskam jednoznaczną odpowiedź nie zamierzam uchylać się od płatności.

Sprawa jest tak stara, że nawet nie jestem w stanie odszukać wszystkich dokumentów.

W maju 2003 roku otrzymałam z firmy windykacyjnej Intrum Justitia Propozycje Ugody. Chodziło o rzekomo niespłacony kredyt w banku WBK. Prawdę mówiąc byłam, że kredyt był spłacony, ale wystraszona ich pismem wpłaciłam kwotę I raty (mam ten dokument do dzisiaj). Jednak potem tak się poukładało w życiu, że nie mogłam spłacać tego dalej. Długo w ogóle się nie odzywali, aż zaczęły przychodzić wezwania do zapłaty:, np.

listopad 2010 - Przedsądowe Wezwanie do zapłaty

marzec 2011 - Przedsądowe Wezwanie do zapłaty (tej samej treści tyle, że odsetki już większe)

wrzesień 2011 - Ostateczne wezwanie do zapłaty

maj 2012 - Zawiadomienie o rozpoczęciu procedury przedsądowej (podkreślają tutaj, że na tym etapie możliwe jest zawarcie porozumienie)

Jak Państwo widzą sprawa ciągnie się niemiłosierniedługo. Zdaję sobie sprawę z dużej tu mojej winy.

Żadne z tych pism nie przyszło listem poleconym.

Czy w tym przypadku nie ma już mowy o przedawnieniu??
Boję się jednego, że oni skierują sprawę do sądu, a ja nawet nie dostanę z tego sądu żadnej informacji i możliwośći odwołania czy choćby podniesienia biegu przedawnienia i zaskoczy mnie zajęcie komornicze.
Może lepiej pójść z nimi na ugodę, zaproponować spałatę i spłacać choć po 100 zł miesięcznie.

Jakie jest Państwa zanie na ten temat. Będę wdzięcza za każdą opinię.

sparkle napisał:
Boję się jednego, że oni skierują sprawę do sądu, a ja nawet nie dostanę z tego sądu żadnej informacji i możliwośći odwołania czy choćby podniesienia biegu przedawnienia i zaskoczy mnie zajęcie komornicze.

Zarejestruj się na stronie e-sądu i będziesz miała podgląd własnych spraw ,bo na 99% tam pójdzie pozew, a potem cierpliwie czekaj na pismo polecone.

Ostatnia edycja:
Powrót