Prosba o pomoc w obliczeniu odsetek.

• Autor wątku Autor wątku Kowal.Krzysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kowal.Krzysio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Mam następujące kwoty zadłużenia wraz z następującymi opóźnieniami.

A) 1 726,34PLN - opóźnienie 2227 dni
B) 4 141,73PLN - opóźnienie 348 dni
C) 7 229,54PLN - opóźnienie 287 dni

I teraz tak..
Łączna kwota moich długów wynosi: 13 097,61PLN.
Dysponuję kwotą 23 000PLN.

Czy jest jakaś szansa, że uda mi się z tych pieniędzy spłacić to wraz z odsetkami?

Podane kwoty pochodzą z raportu KRD, który wygenerowałem wczoraj.
Wróciłem do kraju i chciałbym uregulować swoje zobowiązania.

Czytałem w sieci, że jest jakiś sposób obliczenia tych wartości, ale nie potrafię tego zrobić.

Proszę o pomoc.

A czy ktora sprawa jest u komornika lub byla w sadzie ?
Bo moze idzie powalczyc o przedawnienie ?

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Z tego co się orientuję, to jedna była na pewno u komornika (Sprawa A)
Pozostałe dwie (Sprawa B i C) prowadzone przez Intrum Justitia.

Mój problem polega głównie na tym, że nie było mnie w kraju, a moja kochana rodzina odbierała pisma i ciskała nimi do kosza.

Raport KRD to jedyne źródło informacji, które do tej pory udało mi się dorwać.
Dzwoniłem do Intrum to powiedziano mi, że jak nie mam numeru sprawy, to nic mi nie powiedzą. Niestety, nie mam.

Czy powinienem szukać sposobów na kontakt z firmą windykacyjną, czy próbować kontaktować się z wierzycielem?

Sprawy skierowane do Intrum Justitia dotyczą wypowiedzenia umowy abonamentowej Neostrada oraz abonamentu na telefon komórkowy. W obu przypadkach wierzycielem (przynajmniej na początku) była firma Orange.

Czy jeżeli teraz sprawa jest w Intrum Justitia to oznacza, że to właśnie ta firma jest wierzycielem, czy tylko działają w imieniu Orange?

Kowal.Krzysio napisał:
Czy jeżeli teraz sprawa jest w Intrum Justitia to oznacza, że to właśnie ta firma jest wierzycielem, czy tylko działają w imieniu Orange?
Obie możliwości są prawdopodobne.
Kowal.Krzysio napisał:
Dzwoniłem do Intrum to powiedziano mi, że jak nie mam numeru sprawy, to nic mi nie powiedzą.
Spróbuj jeszcze raz, może trafisz na kogoś mądrzejszego, niż poprzednio. Powiedz, że jesteś zainteresowany spłatą długu, tylko potrzebujesz danych.

Nie rozumiem, jak dwie firmy mogą być wierzycielem w jednej sprawie i żądać zapłaty tych samych kwot? Mam zapłacić jeden dług dwa razy, do dwóch różnych firm?

Kowal.Krzysio napisał:
Nie rozumiem, jak dwie firmy mogą być wierzycielem w jednej sprawie
A kto mówi, że jest dwóch wierzycieli? Albo IJ kupiła wierzytelność i jest wierzycielem ona (wyłącznie ona) albo IJ działa na zlecenie wierzyciela i jest jedynie pełnomocnikiem wierzyciela.

Czego dotyczy sprawa A?
Co do B i C to raczej przedawnione. I nie grają mi tu kwoty, jak może być parę tysięcy za neostradę? Pewnie do KRD wrzucili odsetki i być może jakieś swoje nienależne opłaty

Sprawa A to zaległy czynsz za mieszkanie z miasta.
Sprawa B i C to kary umowne.

Możecie, proszę, przybliżyć mi co daje to przedawnienie?
Nie mam zamiaru uchylać się od płacenia długów, a szczerze powiem, że te wpisy w KRD to wstyd i chciałbym się ich jak najszybciej pozbyć.

Jeżeli doszło do przedawnienia, to?

Przeglądałem swój raport ponownie i zauważyłem, że są tam daty opisane jako termin wymagalności.

Ponadto w przypadku jednego zadłużenia (Zadłużenie A) rubryka kwota zobowiązania jest wypełniona, a pozostałych dwóch (Zadłużenia B i C) nie.

Zadłużenie A:

Wysokość zobowiązania: 1 726,34 PLN (Suma 1 726,34 PLN)
Kwota zadłużenia: 1 726,34 PLN (Suma 1 726,34 PLN)
Termin wymagalności: 20-10-2008
Data wysłania wezwania: 09-11-2010
Liczba dni opóźnienia w zapłacie: 2227

Zadłużenie B:

Wysokość zobowiązania: - - - - - - (Suma 0,00 PLN)
Kwota zadłużenia: 4 141,73 PLN (Suma 4 141,73 PLN)
Termin wymagalności: 12-12-2013
Data wysłania wezwania: 17-12-2013
Liczba dni opóźnienia w zapłacie: 348

Zadłużenie C:

Wysokość zobowiązania: - - - - - - (Suma 0,00 PLN)
Kwota zadłużenia: 7 229,54 PLN (Suma 7 229,54 PLN)
Termin wymagalności: 11-02-2014
Data wysłania wezwania: 13-02-2014
Liczba dni opóźnienia w zapłacie: 287

Przy każdym zobowiązaniu mam jeszcze numer Tytułu Wykonawczego.
Czy ktoś się orientuje, na czym polega różnica z tymi kwotami zobowiązania?
Czy na podstawie tych tytułów wykonawczych uda mi się namierzyć wierzycieli i spłacić ich?

Powrót