Prośba o pomoc w zakresie wymuszenia spłaty długu

• Autor wątku Autor wątku dusiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dusiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą nawiązałam m.in. współpracę z firmą, w której tak naprawdę pracowałam na cały etat tak jak na umowę o pracę, pracodawca nie chciał dać mi umowy o pracę dlatego tak to wyglądało. Mieliśmy podpisaną ogólną umowę o współpracę oraz aneks do tej umowy taki między nami tzn. że muszę wykonywać obowiązki zgodnie ze standardami centrali, 5 dni w tyg, 40 godz w tyg, przysługuje mi urlop 2 dni w miesiącu. Pracodawca jakiś czas temu rozwiązał ze mną umowę na mocy porozumienia stron oraz dodał, że z racji tego, iż miałyśmy 4 tygodniowy okres wypowiedzenia zapłaci mi za to rekompensatę. Na moją niekorzyść nie zostało to zapisane w dokumencie rozwiązania umowy tylko zostało zawarte słownie w obecności świadka. Niestety, ale w chwili obecnej mój były pracodawca nie chce zapłacić mi tych pieniędzy tłumacząc się, że rozwiązałyśmy umowę i nic już nie jest mi winien. Wysłałam jemu wezwanie do zapłaty, w którym żądam spłaty wraz z odsetkami ustawowymi, jednocześnie grożąc, że sprawę podam do sądu oraz wpiszę Panią do Krajowego Rejestru Długów. Niestety, ale takie wezwanie nie podziałało zero odzewu z drugiej strony. Proszę o pomoc, bo nie wiem co mam robić pieniądze mi się należą, ale w zasadzie nie chcę się bawić w sądy itp. bo kwota nie jest duża 1500zł, ale też nie chcę tego tak zostawiać bo ta osoba może też innych tak naciągać. Myślałam o firmach windykacyjnych, ale tu muszę udowodnić, ze ta Pani mi jest winna pieniądze a nie bardzo wiem jak, czy wystarczy spisać zeznania świadka, poza tym nie wiem w jakim stopniu można zaufać takim firmom. Bardzo proszę o pomoc i poradę!
Jeszcze chciałam się dowiedzieć czy w razie, gdybym podała sprawę do sądu to czy na pewno ją wygram, czy jeżeli wyjdzie też w sądzie, że ta Pani nie dała mi umowy o pracę tylko tzw. śmieciową to czy ja bądź ona z tego tytułu będę miała jakieś nieprzyjemności i jakie?
Dziękuję za pomoc.

Powrót