PROŚBA O PORADĘ - dotyczy oskarżenia o par. 279 KK !!!!

• Autor wątku Autor wątku migele
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migele

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam.
Mam następujące pytanie: jaka jest szansa na wyrok w zawieszeniu za 279 KK?

Sprawa przedstawia się następująco: 30 stycznia 2006 roku osoba zostałą skazana na karę łączną 1 rok i 3 miesiące pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. Wyrok taki zapadł za przestępswto dokonane przez pracownika banku, który bez wiedzy klienta wyrobił w systemie bankowym kartę bankową a następnie przy pomocy tej karty wypłacił z bankomatu środki z rachunku klienta w kwocie 2.000,00 zł. Czyn-przestępswto za króty zapadł wyrok miało miejsce 30.XI.2004 (wypłata środków).
Na dzień dzisiejszy ta sama osoba ma przedstawione zarzuty wypłaty w podobny sposób, środków z rachunku klienta (nieżyjącego w momencie ich pobierania) na kwotę ok. 8.500,00 zł. Czyn, za który teraz są zarzuty miał miejsce w kwietniu 2004, więc jeszcze przed dokonaniem tamtego przestępswta.
Moje pytanie - jaki są szanse uzyskania w tym drugim wyroku zawieszenia wykonywania kary??
Czy istnieje prwdopodobieństwo, że sąd mimo wszystko skarze winnego na karę więzienia (rzeczywista odsiadka)?
BARDZO PROSZĘ O WSPARCIE (próbuję pomóc bliskiemu koledze).

Trudno powiedzieć czy oskarżony i w tym przypadku dostanie wyrok w zawieszeniu ale na pewno z powodu tego wyroku nie będzie podstaw aby odwiesić ten wyrok z 2006 r. :ok:

Dziękuję za odpowiedź.
Wiem, ze napewno trudno powiedzieć, ale mi chodzi przynajmniej jakie są szanse na to, by wykonanie wyroku zostało zawieszone - czy raczej są, czy raczej nie ma się co łudzić. A jezeli są, to co najlepoej robić (poza oczywiście konsultacją z adwokatem...) ??

Powiem tak- na korzyść oskarzonego przemawia fakt, iż w chwili popełnienia przestępstwa był osobą niekaraną- to przestępstwo było pierwszym w jego życiu- więc skoro za drugie takie samo przestępstwo otrzymał karę w zawieszeniu to tym bardziej za to pierwsze też powinna być taka kara :wink:

ale oczywiście to jest tylko dywagacja, bo nie znamy szczegółów sprawy itd...poza tym trudno przewidzieć decyzję sądu...

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Na jutro umwiłem się z adwokatem.
Zobaczymy jaką strategie obrony zaproponuje...
Pozdrawiam.
:(

Powrót