Prośba o porade jest to legalne czy nie

• Autor wątku Autor wątku Bielak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bielak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam wczoraj rozmawiałem z kolegą i zastanawialiśmy się nad prawem w Polsce i mielismy odmienne zdanie wiec mam pytanie czy jeżeli weszłem w posiadanie czyjegoś numeru konta bankowego, hasła oraz jego kodów zabezpieczających w sposób przypadkowy (nie pochodzącym z kradzieży) to czy moge z niego korzystać i jakie ewentualnie grożą mi sankcje prawne.

Moje pytanie ma charakter czysto hipotetyczny

nie możesz korzystac poniewaz nie stanowią twojej wlasności...

a w jaki sposób wszedłeś w ich posiadanie ponieważ od tego zależy kwalifikacja czynu...?

ewentualne konsekwencje zależą od sposobu wykorzystania tych danych...

jeżeli np byś znalazł na ulicy portfel i byłyby zapisane lub jakiś notes gdzie byłyby te dane.

Portfel z zawartością należy oddać właścicielowi (skoro masz jego dane w portfelu) ewentualnie "właściwemu organowi państwowemu" (prowadzącemu tzw. "biuro rzeczy znalezionych"), gdy danych właściciela nie ma. Znalazcy przysługuje tzw. znaleźne czyli wynagrodzenie równe 10% wartości znalezionych rzeczy (art. 183 i nast. kodeksu cywilnego).

Niezastosowanie się do powyższych reguł może dać organom ścigania podstawy do postawienia znalazcy zarzutu popełnienia przestępstwa przywłaszczenia rzeczy znalezionych (art. 284 par. 3 k.k.).

Tutaj nawet możliwe jest postawienie zarzutu kradzieży i zwykłego przywłaszczenia

Powrót