Prośba o poradę w sprawie spadku

• Autor wątku Autor wątku dusia_s1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dusia_s1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
25.05.2007 r. zmarł mój ojciec, nie pozostawił testamentu. W związku z tym mam pytanie: kiedy mogę złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i czy prawdą jest, że jeśli w terminie 30 dni od wydania wyroku złożę do urzędu skarbowego stosowny druk, to uniknę płacenia podatku? I jeszcze jedno: czy jakiekolwiek prawo do spadku przysługuje mojemu byłemu mężowi?
Proszę o pomoc. Będę niezwykle wdzięczna za udzieloną odpowiedź.

1. może pani złożyć wniosek w każdej chwili, z tymże przed upływem 6 m-cy od chwili otwarcia spadku (śmierci pani ojca) należy złożyć stosowne oświadczenia o przyjęciu/odrzuceniu spadku.

2.( sąd wyda postanowienie - nie wyrok) Tak, będzie pani zwolniona od podatku, jeżeli zgłosi nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego, w terminie miesiąca od dnia uprawomocnienia się postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, ocywiście na urzędowym formularzu

3. nie

Ad. 1 lilu*: sześciomiesięczny termin dotyczy przyjęcia spadku z tzw. dobrodziejstwem inwentarza

[cytat="Gix13"]Ad. 1 lilu*: sześciomiesięczny termin dotyczy przyjęcia spadku z tzw. dobrodziejstwem inwentarza[/cytat]

to może, żeby nie było niejasności parę zdań :) :

spadkobierca może przyjąć spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi (przyjęcie proste), bądź przyjąć spadek z ograniczeniem tej odpowiedzialności (przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza), bądź też spadek odrzucić.
Spadkobierca może w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o powołaniu do spadku, złożyć przed sądem bądź notariuszem oświadczenia o jego odrzuceniu i wtedy zostaje wyłączony od dziedziczenia, tak, jakby nie dożył otwarcia spadku.
Taki sam okres przysługuje na złożenie oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Możliwa jest sytuacja, w której niektórzy spadkobiercy przyjmą spadek wprost, a inni z dobrodziejstwem inwentarza, jakkolwiek uważa się, że spadkobiercy, którzy nie złożyli w terminie żadnego oświadczenia, przyjęli spadek z dobrodziejstwem inwentarza, jeżeli choć jeden spadkobierca przyjął tak spadek (art. 1016 kc).

Jeśli spadkobierca nie złoży w terminie oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza lub jego odrzuceniu, przyjmuje się, że przyjął spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi.
W przypadku prostego przyjęcia spadku będziemy ponosić odpowiedzialność całym swoim majątkiem bez ograniczeń.

:)

Powrót