Prośba o przełożenie terminu rozprawy

• Autor wątku Autor wątku chrisland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chrisland

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.
Pod koniec lutego dostałem pismo, że 4 kwietnia br. muszę wstawić się na rozprawie jako świadek w sprawie bójki. Niestety nie będę mógł wstawić się na rozprawie, ponieważ w tym samym czasie muszę wstawić się w ZUS-ie na komisji (miałem wypadek w pracy). Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Rozprawa rozpoczyna się o godzinie 9:00, a do ZUS-u mam na godzinę 13. Droga z sądu to od miejsca zamieszkania to około godziny.
Nie jestem pewny czy się wyrobię.

Najlepiej stawić się na rozprawę. Sąd rozpoczynając posiedzenie sprawdzi obeność stron i świadków - wtedy może Pan dać znać sędziemu przewodniczącemu, że prosi o przesłuchanie w pierwszej kolejności z uwagi konieczność stawienia się w ZUS. W takich przypadkach sąd najczęściej idzie na rękę i przesłucha Pana jako pierwszego a następnie zwolni z sali rozpraw. Alternatywnie można też wysłać informację o niemożności stawienia się (nawet poprzez e-mail) - świadkowi, który nie stawi się bez należytego usprawieliwienia grozi wymierzenie przez sąd kary porządkowej. W Pana przypadku kolizji nie ma (godziny są inne) i sąd mógłby to różnie potraktować, szczególnie, że jest Pan na miejscu i ma możliwość wzięcia udziału w rozprawie.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Nie do końca na miejscu, ponieważ do Sądu mam około godzinę drogi w jedną stronę, a do ZUSU - 30 min (z domu), a więc stamtąd z półtorej. Ale dziękuję.

Powrót