Prosba o przesłanie spadkowej

• Autor wątku Autor wątku kurek1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurek1978

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Witam.Otrzymalem pismo dnia 2.09.2016 od firmy Best o zadluzeniu mojego ojca wynikajacy z umowy kredytu konsumpcyjnego z dnia 28.02.2000r.Niemam pojecia o jaki kredyt chodzi.Nadmienie ze ojciec nie zyje a ja nie zrobilem w ciagu 6 miesiecy odrzucenie spadku.Mam jeszcze 2 siostry i zona mojego ojca byla w separacji wtym czasie i nie mam kontaktu znia bo ona ulozyla sobie zycie.Best na koncu pisma napisal ze w przypadku,gdy nabylem spadek po zmarlym kredytobiorcy,uprzejmie prosi o potraktowanie ninejszego pisma rowniez jako wezwanie do zapłaty naleznosci w/w terminie.To moglbym zrobic aby uniknac placenia i czy do nich dzwonic i wogle odpisywac na pisma.Pismo otrzymalem zwyklym listem.Prosze o pomoc co moge zrobic.

Zlekceważ to, ale pismo bezwzględnie zachowaj. Jeśli coś będą chcieli, pójdą do sądu.
Kiedy Twój tata zmarł? To jest w tym momencie istotne, by się dowiedzieć, czy spadek został przyjęty wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza...

Badają sprawę, nie maja pojęcia czy ktos spadek przyjął czy nie. Takie strzelanie ślepakami a może trafi się i ktoś sam sie przyzna. Poza tym zwykły list to na rozpałkę się nadaje.

Ojciec zmarl 2002r ale mial tez zone zktora miał separacje i 3 corki.Domyslam sie ze FW ma tylko moje dane wiec do mnie napisali.Jesli skieruja sprawe do sadu bo tak sie stanie to co wtedy.Pierw wysla nakaz zaplaty.I co wtedy?Prosze o pomoc.

Oni nie wyślą nakazu zapłaty, chociaż papier wszystko przyjmie.
Czekać trzeba, aż skierują sprawę do sądu - wówczas podniesiesz zarzut przedawnienia i po krzyku.

Ostatnia edycja:
To rozumiem ze czekac na nakaz zaplaty.Jesli przyjdzie to wtedy Sprzeciw i czekac na rozprawe.Co mam napisac wtym przeciwie i czy odrazu napisac ze dług sie przedawnił.Słyszalem ze dopiero na rozprawie powiedziec o przedawnieniu aby firma niewiedziala bo tak to bedzie prubowac w inny sposób prubowac wyciagnac te zadluzenie.Prosze o pomoc.

Czekaj na ich ruch. Jak jakiś zrobią, wtedy się odezwij.

Ok.Napewno sie odezwe.Dziekuje za pomoc

Widzę że przemysł funeralny w BEST odżywa. Tak jak wyżej. Absolutnie żadnej rozmowy z nimi nie podejmuj. Mają problem i ochotę - niech sobie sami postępowanie o nabycie spadku przeprowadzają.

Powrót