prośba o wyjaśnienie

• Autor wątku Autor wątku metiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metiu

Użytkownik
Odpowiedzi
37
witam. chciałby się dowiedzieć co mnie będzie czekać po popełnieniu przestępstwa jakie dokonałem. Może przedstawie swoją sytuacje i cały bieg zdarzeń do jakiego doszło.

W piątek troche popiłęm z kolegami i wpadliśmy na głupi pomysł. Skopaliśmy płot. Jak na złość ktoś zadzwonił po policje, ja i mój kumpel uciekliśmu trzech pozostałych moich kolegów spisała policjia. Na następny tydzień policjia przyjechała po nich i wsadziła ich na dołek. Oczywiście przyznali się do winy i nadodatek nas sprzedali. Rzeczozawca wycenił szkode na 1800 zł czyli rzecz jaksan czyn zaliczny do przestępstwa pod grozbą kary do lat 5. Naprawiliśmy płot w 100 % a poszkodowany przedstawił dokumentacje i wycofał sprawe z policji. Chciałbym się dowiedzieć czy sprawą tą musi zająć się prokurator czy to sama policja wycofuje. Jeśli tak to czy może umorzyć to postępowanie karne i kiedy dostane postanowienie o umorzenie , a jeśli nie to co czeka mnie w sądzie.

??????????????????????????

W wypadku przestępstwa ściganego na wniosek cofnięcie wniosku o ściganie przez pokrzywdzonego na etapie postępowania przygotowawczego jest możliwe, ale wymaga zgody prokuratora (art. 12 par.3 k.p.k.). Wszystko więc w rękach prokuratora. On oceni czy umorzyć postępowanie czy nie.

aha, a jeśli nie umorzy to co potem w sądzie?

Sąd może ocenić sprawę odmiennie i umorzyć (bo wówczas umorzenie będzie zależne od zgody Sądu a nie prokuratora) albo może nie umorzyć i osądzić merytorycznie (wówczas naprawienie szkody i ewentualne pojednanie się z pokrzywdzonym -o ile on to potwierdzi - byłoby bardzo znaczącą okolicznością łagodzącą).

Powrót