Prośba o zmianę profilu na III w PUP

• Autor wątku Autor wątku xjustyna63x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xjustyna63x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Proszę o pomoc. Muszę napisać prośbę o zmianę profilu na III. Do tej pory byłam na II.
Sytuacja jest taka że córka we wrześniu zaczyna zerówke, przeprowadzamy się. Będe musiała ją zawozić i odbierać ze szkoły. Mam narzeczonego ale on od poniedziałku do piątku pracuje 100 km od domu. Jak by nie spojrzeć mogła bym powiedzieć że sama zajmuje się dzieckiem. Moja mama nie ma prawa jazdy, mama mojego narzeczonego choruje i nie jest w stanie zająć się wnuczką. Dodatkowo ja choruje przewlekle, nie mogę długo siedzieć przed komputerem, nie mogę wykonywać prac na wysokości i bardzo męczących. Przy poprzedniej pracy nie przedłużyłam umowy bo dostałam nawrót choroby po 10 latach spokoju.
Jak napisać prośbę i do kogo ją zaadresować, poprostu do Urzędu Pracy czy do Dyrektora? Mogę tą prośbę oddać doradcy czy musze wysłać?

Ostatnia edycja:
A w jakim celu chcesz być zarejestrowana w UP? Przecież nie szukasz pracy.

Abrakadabra3210 napisał:
A w jakim celu chcesz być zarejestrowana w UP? Przecież nie szukasz pracy.

Żeby mieć ubezpieczenie.

Ale nie do tego służy Urząd Pracy. Niech Cię ubezpieczy mąż w pracy.

Abrakadabra3210 napisał:
Ale nie do tego służy Urząd Pracy. Niech Cię ubezpieczy mąż w pracy.

Jak narazie to mam narzeczonego.
Znajoma bez problemu dostała III profil ze względu na opieke nad dzieckiem a ja musze jakąś prośbe pisać.

Prośbę o zmianę profilu kieruj do Dyrektora Urzędu Pracy w XXX. Nie musisz znać jego personaliów.

Abrakadabra3210 napisał:
Prośbę o zmianę profilu kieruj do Dyrektora Urzędu Pracy w XXX. Nie musisz znać jego personaliów.

Moge napisać w ten sposób?
"Sz. P. Dyrektor w Powiatowym Urzędzie Pracy w XXX"
Czy "Dyrekcja w Powiatowym Urzędzie Pracy w XXX."
Nie wiem czy dyrektorem jest mężczyzna czy kobieta.

Ostatnia edycja:
Dane bezrobotnego
PESEL:

Dyrektor Urzędu Pracy w XXX
Adres urzedu

Dotyczy: zmiana profilu osoby bezrobotnej Imię Nazwisko

Szanowni Państwo,

Zwracam się do Państwa z prośbą o...

Z poważaniem,
Imię Nazwisko

Nie piszesz do osoby, piszesz do organu.

Zgodnie z przepisami, urząd pracy może ponownie ustalić profil pomocy dla osoby bezrobotnej w sytuacji, gdy:
- w trakcie realizacji działań przewidzianych w ramach indywidualnego planu działania nastąpi zmiana sytuacji bezrobotnego, uznana przez urząd lub zainteresowanego za uzasadnioną przyczynę do ustalenia nowego profilu pomocy;
- w wyniku realizacji indywidualnego planu działania nie udało się doprowadzić bezrobotnego do podjęcia pracy w wyznaczonym okresie.

Należy mieć na uwadze utratę statusu osoby bezrobotnej. Rejestrując się, podpisuje się oświadczenie o zdolności i gotowości do podjęcia zatrudnienia. Jeśli ze względu na opiekę nad dzieckiem nie możesz podjąć pracy (będzie to umotywowaniem prośby) urząd może Cię wyrejestrować.

gośćforum123 napisał:
Zgodnie z przepisami, urząd pracy może ponownie ustalić profil pomocy dla osoby bezrobotnej w sytuacji, gdy: - w trakcie realizacji działań przewidzianych w ramach indywidualnego planu działania nastąpi zmiana sytuacji bezrobotnego(...)
Otóż to.
xjustyna63x
Kobieta.gif
, Pani sytuacja zmieni się około września, więc może być problem z "przeprofilowaniem" Pani już teraz, a w następstwie uniknięcia przedstawiania ofert pracy, stażu, szkoleń itp. do tego czasu.

Witam, chciałam zapytać, jak zmiana profilu z II na III wygląda w przypadku, gdy osoba zarejestrowana w PUP, nie jest obecnie zdolna do realizacji programu który obejmuje profil II ze względu na stan zdrowia (depresja). Czy pisząc prośbę o zmianę profilu, należy dołączyć jakieś zaświadczenie od lekarza? Wcześniej przez dwa miesiące było do PUP dostarczane zaświadczenie od lekarza, o niezdolności do podjęcia pracy, ze względu na stan psychiczny. Czy wystarczy samo uzasadnienie sytuacji? Pozdrawiam.

Powrót