Prośba o zwrot pobranyj gotówki przez komornika

• Autor wątku Autor wątku AdamB00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdamB00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Miałem sprawę o zapłatę w 2017 r na której nie byłem ponieważ nie zostałem powiadomiony.
Rozprawa zakończyła się wezwaniem do zapłaty i wyznaczeniem komornika.
Kiedy komornik wszedł mi na wypłatę w tym momencie dowiedziałem się o tym i postanowiłem się odwołać od tego wyroku.
Wskazując, że nie poinformowano mnie o tym fakcie i do tego podniosłem sprawę przedawnienia i uznanie kartoteki finansowej przedstawionej przez podmiot publiczny za dokument prywatny art. 245 kpc z powodu niewystarczających dowodów.

Sąd przychylił się do prośby przedawnienia, lecz nie całego długu, a kartotekę finansową uznał za dowód.
Tym samym komornik zszedł mi z kąta i nie pobiera należności ponieważ wyrok nie jest prawomocny.
Odwołałem się od niego, dalej uważam, że kartoteka finansowa zawiera błędy, zawyżając kwotę wierzytelności i brak dowodów na tą kwotę.
Strona przeciwna według mnie powinna przedstawić na ten fakt stosowne dowody.

Zwróciłem się tym samym do podmiotu, który zabierał środki o zwrot w terminie 14 dni ponieważ został zatarty wyrok z 2017r, a nowy 2023r jest nieprawomocny i czekam na sprawę odwoławczą.
Podmiot niestety nie chce zwrócić środków podając w argumencie, że mogłem zabezpieczyć środki sądownie, co według mnie jest błędne.

Jak szybko mogę odzyskać moje środki zabrane przez komornika i przekazane do instytucji publicznej?

Rozważam art. 286 kk (tylko czy to będzie szybko?), albo ?

I kolejne pytanie, czy mam rację co do zwrotu pobranych pieniędzy przez komornika z racji zatarcia się wyroku z 2017 r, a nowy jest nieprawomocny, czy może się mylę i środków nie muszą mi zwracać do czasu prawomocnego wyroku następnej instancji?

Proszę o wszystkie sugestie, co mogę zrobić w tej sprawie.

Rozważam art. 286 kk (tylko czy to będzie szybko?)
Pomyśl trochę zanim napiszesz głupoty. To spór cywilny, który na dodatek nie został prawomocnie rozstrzygnięty. Więc gdzie tu przestępstwo? Apelacja przysługuje nie tylko tobie. Stronie przeciwnej również. Tu jednak masz rację, szybko będzie na pewno.
czy mam rację co do zwrotu pobranych pieniędzy przez komornika z racji zatarcia się wyroku z 2017 r
Nie ma żadnego zatarcia, nakaz zapłaty/wyrok utracił moc. Czekaj na ostateczne i prawomocne rozstrzygnięcie.
Jak szybko mogę odzyskać moje środki zabrane przez komornika i przekazane do instytucji publicznej?
Komornik nic nie zabiera, tylko egzekwuje. Działał na podstawie prawomocnego wyroku opatrzonego klauzulą wykonalności. Jeśli faktycznie środki będą do zwrotu, to sytuacja odwraca się. Ty jesteś wierzycielem a instytucja dłużnikiem. Zaczynasz od wezwania do zapłaty, potem pozew cywilny o zapłatę, ewentualne apelacje, uzyskanie klauzuli wykonalności, wszczęcie egzekucji. Dokładnie to samo co przerabiał twój obecny wierzyciel. Jeśli dojdzie do ostatniej czynności, to bardzo, bardzo wątpię byś odzyskał w ciągu roku.

Dzięki za wytłumaczenie.
Moje rozumienie tej sprawy było trochę inne.
Teraz wiem, że trzeba poczekać aż będzie prawomocny wyrok.
Dziękuję za konkretną odpowiedź.

Powrót