Prośba w sprawie polisy OC

• Autor wątku Autor wątku skorek22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skorek22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam forumowiczów.
Mam do Was prośbę w formie pytania czy jestem coś w stanie zrobić prawnie.
Sytuacja wygląda następująco. Nabyłem pojazd osobowy 21/10/2022 od właścicieli .
Pojazd miał ważną trwającą polisę oc do 24/10/2024 ale właściciele poinformowali mnie że wykupili w Link4 nową polisę która zacznie obowiązywać od 25/10/2024. Po negocjacjach cenowych otrzymałem od nich auto wraz z drukiem za nową polisę będąc pewnym że mam ochronę oc na długi okres czasu. Z racji tego że prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i odsprzedaję auta dalej ( handluję nimi ) tak też się stało że odsprzedałem auto prawie miesiąc później 19/11/2022.
Teraz czyli 24/01/2024 dostałem z UFG wezwanie do zapłaty kary 6020zł za brak polisy
w okresie od 25/10/2024 czyli w tym terminie gdzie była opłacona ta nowa polisa.
Wysłałem do UFG odpowiedz mailem tłumacząc całą sytuację oraz przesłałem im skany umów nabycia i zbycia oraz skan polisy z link4 tej rzekomo nieaktywnej która powinna obowiązywać od 25/10/2022. Czekam w tej chwili na odpowiedź ale nie daje mi to spokoju. Link4 twierdzi że zamknęło polisę bo mieli do tego prawo.
Jak myślicie, jak to wygląda od strony prawnej . Czy mogę się w jakiś sposób obronić od zapłacenia tej kary. Przykładowo ostatnio miałem podobną sytuacje z innym autem które miało miesięczną polisę wykupioną w PZU na 3 dni w przód kiedy kupowałem auto i normalnie ta polisa przedłużyła się na mnie .
Proszę o poradę co robić.
Ps. Chciałem zaznaczyć że w obydwu przypadkach polis nie przepisywałem na siebie bo wiadome jest że one przechodzą na nabywce.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
jeśli kupiłeś auto zanim polisa zaczęła działać to ta polisa nie jest twoja i wygasa z automatu. kupujący przejmuje tylko aktywna polisę

Powrót