prosta sprawa!

• Autor wątku Autor wątku maciuś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciuś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam. Sprawa wydaje sie byc prosta, ale jako ze ja jestem absolutnie zielony w tego typu rzeczach wiec prosze o wyjasnienie.

Otóz pol roku temu dopuscilem sie wykroczenia z Art. 233.kk. Podpisalem ugode z prokuratorem na rok w zawieszeniu na 3 lata plus dozór kuratora na okres probny.

trzy miesiace pozniej przyszedl do mnie list z sadu z Aktem oskarzenia w srodku, na koncu ktorego byl "Wniosek o wydanie wyroku skazujacego bez przeprowadzania rozprawy" z elegancik podpisem prokuratora.

4 miesiace pozniej dostaje zawiadomienie "ze rozprawa w sprawie * ***/** odbedzie sie ..."

i tu moje pytanie: we wniosku (w akcie oskarzenia) bylo napisane "Wniosek o wydanie wyroku skazujacego bez przeprowadzania rozprawy", tymczasem informuja mnie o rozprawia (dodam ze na zawiadomieniu bylo napisane (obecnosc nieobowiazkowa) czy to znaczy ze sąd odrzucil wniosek prokuratora i sprawa sie odbedzie ? i czy sie naniej jedak mimo wszystko stawic ??

nie odrzucił.jest wszystko ok.prokurator wyraził zgodę,teraz sąd najprawdopodobniej to przyklepie i już.Nie musisz być na takiej rozprawie,ale możesz.

Maciuś ? szkoda że nie chciało Ci się poszukać i poczytać? W postach ogólnych, jest temat załozony przez Atmosphere, a dotyczący instytucji dobrowolnego poddania się karze.
http://forumprawne.org/prawo-karne/201-skazanie-bez-rozprawy-art-335-kpk.html
Poniżej masz cytat, z tego tematu, dotyczący bezpośrednio zadanego przez Ciebie pytania. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane ze swoją sprawą to pytaj.
Co się dalej dzieje ze sprawą?

Jeśli dojdzie do porozumienia pomiędzy podejrzanym a prokuratorem, ten ostatni kierując do sądu akt oskarżenia umieszcza w nim wniosek o skazanie podejrzanego bez przeprowadzenia rozprawy.
Sąd przed wydaniem wyroku bada sprawę pod kątem zaistnienia przesłanek z art.335 kpk. Jeśli uzna, że z jakiś powodów nie zachodzą podstawy do uwzględnienia wniosku, wówczas sprawa jest rozpoznawana na zasadach ogólnych(art.343§7 kpk). Na marginesie trzeba dodać, że są to niezwykle rzadkie sytuacje.
Jeśli sąd nie ma zastrzeżeń, wówczas odbywa sie posiedzenie( a nie rozprawa), na którym sąd wydaje wyrok. Obecność oskarżonego na takim posiedzeniu nie jest obowiązkowa, chyba że sąd(prezes sądu) zarządzi inaczej. Wyrok wydany na posiedzeniu oskarżony otrzymuje pocztą.

PS. Czyn z art. 233 nie jest wykroczeniem, a występkiem.

Oj dzieki wielkie :!: (kamień z serca) bo rozprawa (posiedzenie) juz jutro !

P.S.
A tak przy okazji to życzę wszystkim oskarżonym, oskarżycielom , powodom, świadkom a przede wszystkim skazanym :) Szczęśliwego Nowego Roku :!: :!: :!:

Witam!

Niestety ten rok niezaczoł sie dla mnie zbyt dobrze :/

Siedze ja sobie przy herbatce i czekam na listonosza az przyniesie mi wyrok, ktory jak mi sie wydawalo znam juz od pol roku, a tu cos takiego >>

odpisht6.jpg

(zapomnialem we wczesniejszym poście dodac ze tego "wystepku" dokonelem razem z kolegą :)

a w drugim pismie Wezwanie:
Ktore mnie wzywa do stawiennictwa w charakterze oskarzonego na rozprawe glowna.

Prosze wyjasnijcie o co chodzi ?co moze Mi (Nam) teraz grozic ? Czy pojawic sie na rozprawie z prawnikiem czy moze odrazu mam sie spakowac i uciekac przez Tatry na Slowacje :)

pzdr.

Nadal otwarta jest możliwość zakończenia sprawy tzw. dobrowolnym poddaniem się karze w wymiarze który wcześniej uzgadniałeś z prokuratorem (tym razem na rozprawie w trybie art. 387 k.p.k. - o tym też możesz poczytać na forum).
Należałoby (oczywiście o ile nie kwestionujesz swegosprawstwa ani winy) do zakończenia przez Ciebie składania wyjaśnień przed Sądem uzgodnić z prokuratorem nie tylko wnioski co do kar za poszczególne przestępstwa ale i wniosek co do kary łącznej.

Kadi dzieki za szybka odpowiedz, ale nic wogole z tego nie rozumiem (jak juz wczesniej wspomnialme jestem kompletnie zielony).

Moze zaczne jeszcze raz.

Podpisalismy razem z kolega ugode z prokuratorem:
Ja :
-na podstawie art.233 kk. - 1 rok pozbawienia wolnosci warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres lat 3
-na podstawie art. 70§2 kk. - dozor kuratora w okresie proby
Kolega: to samo co wyzje, plus :
-na podstawie art. 238kk - 6 miesiecy pozbawienia wolnosci z warunkowym zawieszeniem jej na okres lat 3.

Trzy miesiace po tym zdazeniu dostalismy poczta akty oskarzenia (wraz z tym wnioskami ktore opisalem wyzej)

Cztery miesiace pozniej dostaje zawiadomienie o rozprawie (obecnosc nieobowiazkowa, na ktorej niebylem ja jak i kolega)

Niecaly miesiac pozniej dostaje to Postanowienie (i wezwanie na rozprawe glowna)

Czy to znaczy ze sad odrzucil wniosek prokuratora (zawiasy) ? i na nastepnej rozprawie wsadzi nas za kraty :) ?
Czy tak jak napisal Kadi . Mamy skontaktowac sie z prokuratorem i podpisac nowa ugode ??? (Tak ja to zrozumialem!)

Prosze o pomoc bo juz sie w tym gubie i niemam zielonego pojecia co mi (nam) teraz grozi???

Jakie to postanowienie było tzn o czym?

maciuś napisał:
Czy to znaczy ze sad odrzucil wniosek prokuratora

Tak ale nie z powodu "zawiasów" ale z powodu braku kary łącznej we wniosku prokuratora dotyczącym kolegi (wcześniej mi to umknęło że jest Was dwóch). Kiedy ktoś jest skazywany w jednej sprawie za dwa przestępstwa (lub więcej) to poza karami jednostkowymi za każde z nich Sąd ma obowiązek te kary jednostkowe połączyć i orzec "na koniec" jedną karę łączną.

i na nastepnej rozprawie wsadzi nas za kraty :) ?

Teoretycznie możliwe ale sądząc po uzasadnieniu postanowienia Sądu które zamieściłeś wyżej - mało prawdopodobne.

Mamy skontaktowac sie z prokuratorem i podpisac nowa ugode ???

Zostaw prokuratora. Sprawa jest już w Sądzie i miejsce na takie dogadywanie się będzie na rozprawie przed przed Sądem w czasie Twojego przesłuchania (pisałem wyraźnie o tym wyżej)

Powrót