Prostownik - inny prąd ładowania

• Autor wątku Autor wątku Pu_shq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pu_shq

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam,

jeżeli napisałem w złym temacie proszę o przeniesienie - jestem kompletnym laikiem w tym zakresie.

Otóż ostatnio przymuszony okolicznościami musiałem zakupić pierwszy lepszy prostownik do akumulatora samochodowego w markecie, tylko po to, aby powrócić samochodem z wyjazdu.

Padło na prostownik Grand Prix w Carrefourze, który na pudełku największymi literami miał napisane 12V 4A. Świetnie, powinien się idealnie nadać do mojego aku. Po rozpakowaniu również z przodu miał na naklejce wielkimi literami 12V4A.

Niestety cienko coś ładował akumulator. Spojrzałem na naklejkę z tyłu a tam malutkimi literkami - prąd wyjściowy - 2,4-2,7A.

Czy przy takiej sytuacji można reklamować prostownik z tytułu rękojmi? W końcu nie posiada on parametrów, o których zapewniał producent. Szumne zapowiedzi o 4A okazały się przesadzone co najmniej dwa razy. Czy dane podane przez producenta na pudełku i na froncie prostownika nie wprowadziły mnie w błąd.

Cholercia, choć mgliście orientuję się w sprawach technicznych z opisu wynika, iż zakupiony przez pana sprzęt obarczony jest wada - nie posiada w pelni właściwości o posiadaniu których zapewniał sprzedawca - czyli jest niezgodny z umową. Proszę wiec reklamować z tytułu rękojmi właśnie.

Pytałem na elektrodzie i nie powinno tak być, więc myślę, że racja jest po mojej stronie.

Dla potomnych:

Byłem wczoraj w Carrefourze, i poprosiłem o zwrot. Oczywiście reakcja - nie ma opcji.

To ja zgłaszam reklamację z tytułu rękojmi - towar nie spełnia parametrów przedstawionych na opakowaniu.

Szybki telefon do kierownika - i zwrot gotówki. Czyli w ogólnym rozrachunku sukces.

Teraz ten prostownik pewnie pójdzie na półkę i będzie czekał na kolejnego frajera :)

Zaraz, zaraz - jeśli to było wczoraj i dostał pan już ta kase to po co pytać na forum?:what:

Pytałem rano, żeby mieć argumenty. Wieczorem poszedłem do sklepu to załatwić ;)

A faktycznie, zwracam honor i cofam ma bezpodstawną krytykę!:o

Powrót