Prosty blog zarobnkowy a GIODO

• Autor wątku Autor wątku thecgla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thecgla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Postanowiłem założyć kilka blogów o różnych tematykach i zastanawiam się czy muszę ich rejestrować w GIODO. Blogi będa o charakterze zarobkowym i nie jestem zawodowym dziennikarzem. Mam pytania:
1. Czy jeśli zablokuje możliwość rejestracji to nadal mam taki obowiązek? Czy jeśli odblokuje możliwość komentowania bez rejestracji i nie będę tworzył newslettera zbierającego adresy email to nadal mam taki obowiązek?
2. Czy rejestracja w GIODO jest trudna mogę sam ten temat załatwić czy lepiej korzystać z pomocy prawnika.
Czytałem w artykule o zniesieniu obowiązku rejestracji tutaj:
***mod***

Jeśli jest jakaś strona gdzie jest to łatwo w miarę opisane i aktualne to proszę o link chętnie poczytam bo na stronie GIODO bardzo ciężko coś znaleźć i jest pisane ciężkim językiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeszcze nie, ale planuje akademicki inkubator przedsiębioczości.

Rozliczałbym się na podstawie umowy o dzieło z firmą *** i ewentualnie *** lub zachodnimi firmami jak ***.net

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
thecgla napisał:
... Postanowiłem założyć kilka blogów o różnych tematykach i zastanawiam się czy muszę ich rejestrować w GIODO. Blogi będa o charakterze zarobkowym i nie jestem zawodowym dziennikarzem. ...
Zacznijmy od tego co ma mieć do Twoich blogów GIODO :?: Będziesz przetwarzał dane osobowe:?: Skup się na tym.

thecgla napisał:
... nie jestem zawodowym dziennikarzem. ...
Jeśli masz na myśli dziennik lub czasopismo to wydawnictwo rejestruje się w Sądzie Okręgowym.

PS.
Na czy ma polegać zarobkowość owych blogów?

Ostatnia edycja:
thecgla napisał:
1. Czy jeśli zablokuje możliwość rejestracji to nadal mam taki obowiązek? Czy jeśli odblokuje możliwość komentowania bez rejestracji i nie będę tworzył newslettera zbierającego adresy email to nadal mam taki obowiązek?
Nie widzę tu roli GIODO.

thecgla napisał:
2. Czy rejestracja w GIODO jest trudna mogę sam ten temat załatwić czy lepiej korzystać z pomocy prawnika.
Zależy od Twoich umiejętności. Mi wydawała się prosta, ale GIODO odmówił rejestracji twierdząc, że rejestrowany zbiór danych wrażliwych tego nie wymaga. :D Na wszelki wypadek otrzymaną odpowiedź dołączyłem do zbioru.

Myślałem, że skoro strona ma bazę danych np. do logowania użytkowników to trzeba się rejestrować.

Nie zamierzam na razie wysyłać newslettera więc chyba odpuszczę sobie przetwarzanie danych osobowych.

Na czy ma polegać zarobkowość owych blogów?
Na reklamach kontekstowych i wynajmowaniu powierzchni reklamowej w przyszłość i gdy będzie duży ruch.

Jeśli masz na myśli dziennik lub czasopismo to wydawnictwo rejestruje się w Sądzie Okręgowym.

Pisze post kilka razy w tygodniu więc dziennik chyba odpada.

Powrót