prosz? o porad? - dosy? skomplikowane

• Autor wątku Autor wątku jasioo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasioo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na wst?pie witam jako nowy.

Opisz? swoj? sytuacj? i prosz? m?dre g?owy o porad?.

Jestem studentem, ?ona równie? - studia zaoczne.
Jeste?my zarejestrowani jako bezrobotni w urz?dzie pracy.
?ona sko?czy?a sta?, a ja obecnie jestem na sta?u z urz?du pracy.

Przed paroma dniami stali?my si? posiadaczami ziemi rolnej z tytu?u darowizny, o powierzchni 2,24 ha , z czego 20ar. to las, i w hektarach przeliczeniowych wychodzi co? ko?o 1,6 - 1,7 ha.

Dowiedzia?em si? ?e mam si? teraz zg?osi? do krusu aby tam p?aci? sk?adk? na ubezpieczenie, wi?c tak... Czy b?dzie to jaka? wspólna sk?adka z ?on? czy ka?de z nas b?dzie osobno p?aci?? czy mo?emy to jako? omin??? czy mo?na to jako? omin??? czemu musimy p?aci? skoro do tej pory p?aci? za nas urz?d pracy? czy mo?e jest jaki? przywilej ze wzgl?du na to ?e tam nie jest nic uprawiane itp stoi tzw. ugorem? to nadal jest gospodarstwem rolnym?

czy je?li b?d? zatrudniony o umow? o prac? to mi w czym? to pomo?e? czy dodatkowo b?d? musia? p?aci? wszelkie sk?adki?

albo jakie zatrudnienie mo?e mi tu pomóc? czy jako student mog? by? zatrudniony na jaki? innych warunkach u danego pracodawcy?

prosze bardzo o pomoc i porad? jestem w kropce a p?aci? mi si? nie usmiecha gdy? ka?dy grosz dla mnie wa?ny/...

z góry dzi?kuj? i pozdrawiam

Re: proszę o poradę - dosyć skomplikowane

Witam,

....Ogólnie.....
Rolnik prowadzący działalność rolnicza w gospodarstwie rolnym o pow. pow. 1ha podlega z mocy ustawy ubezpieczeniu społecznemu rolników, jeśli oczywiście nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu. Każde inne ubezpieczenie społeczne ma pierwszeństwo przed rolniczym, a zatem w przypadku zatrudnienia "na jakąkolwiek umowę" i podlegania ubezpieczeniu w ZUS - opłacane by były składki tylko do ZUS-u. Ponieważ nie można jednocześnie podlegać ubezpieczeniu społecznemu w KRUS-ie i ZUS-ie.
Powyższe dotyczy również Pana małżonki, która jest małżonkiem rolnika.

....Sytuacja odbiegająca od regu?y:)....
Czy można mówić o rolniku z mocy ustawy, jeśli nie spełnia warunków ustawowych tzn. nie prowadzi działalności rolniczej lecz tylko jest właścicielem gruntów rolnym.

Myślę, że warto zgłosić się najszybciej do KRUS-u do momentu podjęcia pracy zawodowej. Choć z drugiej strony biorąc pod uwagę fakt, że jesteście Państwo studentami, czy ukończyliście 26 lat?

Re: proszę o poradę - dosyć skomplikowane

w odpowiedzi na Pana pytanie, nie nie ukończyliśmy jeszcze 26 lat

a dodatkowo nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie skoro już z mocy ustawy jesteśmy zobowiązani płacić składkę, to czy właśnie student ma jakieś przywileje?

czy gdy już dojdzie do opłaty składki załóżmy stawka na dany kwartał jest 190 zł, to czy ja i żona musimy płacić każde z osobna czyli 190zł+190zł?

czy może wystarczy że ja będę płacił a do ubezpieczenia dopiszę żonę?

czy ona będąc również właścicielem musi być tym rolnikiem? czy tylko wystarczy że ja będę?

a co gdy żona będzie w ciąży kto będzie pokrywał jej pobyt np w szpitalu, albo czy będzie jej przysługiwać zwolnienie macierzyńskie?

Witam ponownie,
niestety nic mi nie wiadomo na temat ewentualnych zwolnień z opłacania skladek na ubezpieczenie społeczne rolników przez studentów. Hmm, co miałam na myśli pytając o Wasz wiek..niestety nie pamiętam. Dodam tylko, że okresy nauki w szkole wyższej w wymiarze programowym = okresy nieskładkowe.
Ubezpieczenie zdrowotne (chodzi np. o wspomniany pobyt w szpitalu) - można opłacać na studiach, jednakże z tego tytułu nie przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego.

Natomiast co do pojęcia właściciel gospodarstwa rolnego, to PAn jest rolnikiem, a zatem Pana żona jest małżonkiem rolnika i z tego tytułu winna podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników. Kiedykolwiek PAn czy Pana żona zgłosi się do ubepzieczenia w KRUS - wówczas bedzie Pan miał/żona miała naliczone zaległe składki na ubezpieczenie społeczne od dnia ustania innego ubezpieczenia społecznego czyli np. od dnia ukończenia stażu, (bodajże max 3 lata wstecz spłaca się zalegle składki w KRUS).
Sami PAństwo wiedzą najlepiej czy planują pracę zawodową czy nie. A tak, jak pisałam, jeśli nie dzisiaj to za jakiś czas można ubezpieczyć się w KRUS składki będą naliczone za miniony okres.

[cytat="Artisha":290jn415] Hmm, co miałam na myśli pytając o Wasz wiek..niestety nie pamiętam. [/cytat:290jn415]

Jeśli się nie pamięta o co chodzi, to chyba lepiej milczeć. :)

witam
mam pytanie
czy moj tato moze mnie zglosic do ubezpieczenia KRUS jezeli jestem studentem??

nie ma chyba wiekszego znaczenia czy jest pan studentem czy zw uczniem nie ulega watpliwosci ze jest pan z zona właścicielem
(czy z to z tytułu zakupu czy z tytułu dzierżawy}W moim przypadku po ślubie pomiedzy ukonczeniem szkoły a podjeciem pierwszej pracy (okres 3mc)Krus nalczyłmi zalegla składkę ponieważ mąż miał ziemię .Potem pracodawca opłacał za mnie ZUS.Każda przerwa w pracy gdzie nie był opłacany ZUS podlega ubezp,KRUS.(nalezy powiadamiać o tym KRUS) Proszę o ty pamiętać bo w momencie weryfikacj państwa składek KRUS nawet po 10 lataach potrafi upomnieć się o zaległości ze słonymi odsetkami.Opłacanie składki w KRUS jes kwartalne i jest duzo mniejsze niz ZUS gdybyście kiedys chcieli zaczac jakas dzialalnosc poza rolnicza .
Opieka medyczna tj w ZUS tylko za zwolnienia duuuuuuuuzo mniej no bo i skladka na ubezp znikoma pozdrawiam :tuptup:

Powrót