Prosze bardzo o pomoc pilne

• Autor wątku Autor wątku norbi1242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbi1242

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 593
Witam mam 18 lat jestem uczniem klasy 3 LP

Ojciec pracuje i mieszka w niemczech prowadzi tam dzialalnosc gospodarcza.
Od poczatku wrzesnia nie placi na moje utrzymanie (na siostre lozy bo sie z nia umowil placi grosze ale jej to nie przeszkadza co innego ze mna) zlozylem pozew o alimenty do sadu rejonowego + dodatkowo ZABEZPIECZENIE POWODZTWA na czas rozprawy, 3 dni temu dostalem list z sadu o wezwanie na rozprawe termin jest dopiero za 3 miesiace co wszystkich bardzo dziwi moze dlatego ze to sprawa zagraniczna nie mam pojecia

Zakreslilem jak wyglada sytuacja teraz do rzeczy
Dostalem w liscie wezwanie na rozprawe, postanowienie z uzasadnieniem i tutaj najwazniejsza rzecz 3 egzemplarz pisma to rowniez POSTANOWIENIE

1. Jest tu napisane ze sad postanawia udzielic zabezpieczenia powodztwa na czas trwania postepowania pozwanego ... aby placil na rzecz powoda czyli mnie alimenty w kwocie 700zl.
Nizej jest nadana KLAUZULA WYKONALNOSCI !!!

SAD ................. stwierdza ze niniejszy tytul uprawnia do egzekucji w zakresie punku wyzej wymienionego (pkt 1) oraz poleca wszystkim urzedom oraz osobom ktorych to moze dotyczyc aby postanowienia tytulu niniejszego wykonaly a gdy o to prawnie beda wezwane udzielily pomocy.Orzeczenie podlega wykonaniu jako natychmiast wykonalne.

To jest informacja skierowana do pozwanego ze musi na mnie placic czy chce czy niechce w tej sytuacji musi bo dostal nakaz pod rygorem egzekucji komorniczej ?
A dla mnie ta klauzula w tym wypadku jest tylko do wgladu co otrzymal pozwany?
A moze ja osobiscie musze cos z tym zrobic dalej?

I teraz po telefonie do sekretariatu sadu co dalej robic powiedzili mi abym udal sie do sadu okregowego i zlozyl pismo o intytucje ktora sie zajmuje sie egzekucja dluznika alimentow z zagranicy ale nie moge skladac zadnego pisma poniewaz jak sie dowiedzialem potrzebne jest UPRAWOMOCNIENIE wyroku postanowienie sadu. Tylko ze to po rozprawie :( a chodzi o zabezpieczenie powodztwa czyli jak sciagnac z pozwanego z niemiec pieniadze juz teraz.

Musze miec przeciez pieniadze zeby z czegos zyc a kobieta w sadzie powiedziala mi ze ich to nie obchodzi i nikt mi tych pieniedzy na chwile obecna nie wyplaci bo nie maja zaswiadzczenia o bezskutecznosci egzekucji komornika. Wtedy moge zlozyc skaldac pismo ale nie o to tutaj chodzi . Pytanie teraz TO PO CO SKLADALEM WNIOSEK O ZABEZPIECZENIE POWODZTWA :/ Tak nie moze byc co mam zrobic ?!

Bardzo prosze o pomoc sprawa jest pilna i potrzebuje dobrej rady co w takim wypadku dalej poczac ? W jaki sposob sciagnac w tej chwilii niezbedne mi srodki do zycia

Bardzo dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:
Mam mieć wizytę komornika!Mieszkam z moim mężem i dziećmi w domu należącym do jego ojca czyli mojego teścia!Ja nie mam stałego miejsca zameldowania,nie pracuję i nie mam żadnych nieruchomośći i ruchomości!Bank domaga się odsetek od zapłaconego długu po 9 latach!w wysokości ponad 20 tys!mam z mężem rozdzielność!Pytanie brzmi: Czy komornik może zająć coś w miejscu które w żaden sposób do mnie nie należy!Mieszkam tylko za przyzwoleniem teścia ale meldunku nie mam!Ma go natomiast mąż i dzieci!moim żródłem utrzymania są alimenty na córkę z mojego pierwszego małżeństwa i dług powstał włąsnie w czasie trwania poprzedniego małżęństwa!Nic w domu do mnie nie należy bo wyposażył je teść dla męża a ja przyszłąm na gotowe!Chciałąbym spłacać to zadłużenie dobrowolnie powoli ale niewiem czy mogę zaproponować taką opcję komornikowi podczas spisywania protokołu w miejscu zamieszlkania!Bo o takiej wizycie mnie powiadomił

Droga Pani proszę po raz kolejny nie dublować swoich pytań, na które zresztą otrzymała już Pani odpowiedź. Jeżeli zaś ma Pani kolejne wątpliwości, to proszę je zamieszczać w jednym wątku a nie rozsiewać po kilku.

lokata napisał:
Droga Pani proszę po raz kolejny nie dublować swoich pytań, na które zresztą otrzymała już Pani odpowiedź. Jeżeli zaś ma Pani kolejne wątpliwości, to proszę je zamieszczać w jednym wątku a nie rozsiewać po kilku.

ok.Ale ta odpowiedż nie jest jednoznaczna!Czytałam art.nic nie mówi o mojej konkretnej sytuacjii

Ponieważ żaden artykuł naszego systemu prawnego nigdy nie mówi o konkretnej i indywidualnej sytuacji. Zawiera zawsze normy ogólne, które do określonego przypadku należy dopasować.

A odpowiedź na Pani pytanie brzmi: Tak, komornik może zająć ruchomości znajdujące się w lokalu, który do Pani nie należy, ale w którym Pani mieszka (i kwestia zameldowania lub jego braku nie ma w tym wypadku znaczenia), gdyż znajdują sie one w Pani posiadaniu (nie ma również znaczenia kto jest ich właścicielem).
To wszystko jest napisane w wątku do którego już wcześniej Panią odesłałam.

Norbi
to współczuję.
To faktycznie tak jest, ze Fundusz Alimentacyjny (gdzie mógłbyś się zwrócić i otrzymywać 500 zł/msc) nie bedzie ci nic wypłacał zanim nie dostarczysz mu (lub komornik) komorniczego zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji. Takie przepisy, inaczej nie wolno im wypłacać.
Komornik sprawdza dłużnika, czy pracuje, czy da sie coś zając u niego, jak nie to wystawia takie właśnie zaświadczenie, że innymi słowy nie mógł nic ściągnąć z dłużnika, bo bida z nędzą. Ale to moze sprawdzać, kiedy dłużnik jest w kraju i tutejsze instytucje/urzędy udzielaja mu informacji nt dłużnika.

Z zagranicy to potrwa. Ale czekaj !!! To już nie jest podobno taka droga przez mękę jak dotąd. Jestem pewna, ze czytałam wypowiedź jakiegoś polityka, jakas moze sejmowa komisja, już nie pamiętam (skleroza nie boli). Dość, że od tego właśnie roku (chyba, ze od stycznia 2011, ale raczej od 2010 musisz sprawdzic) we wszystkich krajach UE jest powołana specjalna jednostka zajmująca się ściąganiem alimentów zagranicznych, czy tez ścisła współpracą z zagranicznymi komornikami, urzędami itd.
Ma to właśnie na celu ułatwienie ściągalności alimentów w obliczu masowych migracji, pracy za granicą itd. Tam się powinieneś zgłosić.
Prawdopodobnie własnie w SOkręg. będą to wiedzieć. Może jeszcze ktoś tu na forum doprecyzuje.
Poszukaj tez informacji w internecie ogólnie, co to za jednostka w Polsce, gdzie trzeba sie zgłosić. W tej sprawie podpisano unijne umowy/ustalenia, to jest przyklepana sprawa, tylko jak o tym czytałam, wiele miesięcy temu, to w organizacji byli. To na pewno działa przy jakimś urzędzie albo sądzie.

A w międzyczasie spróbuj udać się do Pomocy Społecznej. Niech cie jakoś poratują chociaż częściowo. Przecież zostałeś chwilowo bez środków do życia, lub z niewystarczającymi. Najwyżej odmówią, jesli dochód na członka rodziny u was zbyt wysoki (nie wiem jaki ma być), ale głowy ci nie ukręcą, ani cię nie pobiją, więc co ci zależy spróbować? W końcu po to są.

Witam skłonna100;)

Widzisz jak wyglada u mnie sytuacja jest beznadziejnie tymbardziej ze bylem w MOPS i to samo mi powiedzili ze mi zadnych pieniedzy nie wyplaca poniewaz jak wspomnialas musza miec od komornika wystawione zaswiadczenie o bezskutecznosci egzekucji. Normalnie jestem w szkole dlatego poprosilem mame ktora pojechala do DOPSU i tam pokazala owa klauzule wykonalnosci. PRacowniczka urzedu powiedziala ze bardzo dobrze ze zglosilismy sie wlasnie do tej instytucji z owym postanowieniem sadu poniewaz oni od siebie wystosuja pismo powiadamiajace wszystkie urzedy w niemczech o zaistnialej sytuacji.

Natomiast z MOPSU zostalem skierowany o napisanie pisma do SOkregowego do instytucji ktora zajmuje sie egzekucja komornicza w sprawach zagranicznych ale to wszystko dopiero po rozprawie. Potrzebuja postanowienie sadu i tu juz jest kicha poniewaz wracam do punktu wyjscia z kad otrzymac pieniedze na obecna chwile :// :rolleyes:

Pani Urzednik z SOkregowego piowiedziala ze w prawie alimentaycyjnym sa niedociagniecia i niema w tej chiwli zadnej mozliwosci otrzymania srodkow do zycia. Mowi sie trudno tylko ze caly czas o tym mysle i ubolewam:confused:

Dziekuje za poswiecenie Twojego cennego czasu na przeczytaniu moich skromnych wypocin i wpsolczucie :)

Wielkie dzieki
Pozdrawiam

Powrót