Proszę o informacje w spr hipoteki

• Autor wątku Autor wątku kbin@poczta.fm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kbin@poczta.fm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam! Mój mąż kupił ok 2 lat temu mieszkanie, które zostało wzięte na kredyt pod hipotekę, w mięczyczasie wziął kredyt w Santanderze, gdzie na dzień dzisiejszy z racji sytuacji życiowej w której się znaleźliśmy zalegamy ze spłata od ok pól roku. Santander zerwał z Nami umowę i postawił warunek spłaty 25% kredytu, bo w przeciwnym razie wejdzie na hipotekę, nie rozumiem tego wogóle i czy jest to możliwe? skoro właścicielem hipoteki jest bank PKO, tym bardziej, że kredyt hipoteczny spłacamy z miesięcznym opóźnieniem z odsetkami, czy ten warunek czyli wejście na hipotekę może być formą zastraszenia, nie zalegamy ze spłatami ot tak tylko z braku pieniędzy, więc skąd nagle mam wziąźć 25% kredytu...proszę o wytłumaczenie i dziekuje.

Szanowna Pani Pani ignorancja jest porażająca.
1. Bank S....może w dziale IV dokonać wpisu, ustanowić hipotekę
2. Trudna sytuacja materialna nie zwalnia od spłaty zobowiązań
3. Lekceważenie problemu może się zakończyć postępowaniem komorniczym i licytacją nieruchomości.
4. Właścicielem nieruchomości nie jest PKO ale wy
Hipotek to forma zabezpieczenia roszczenia, należności wymagalnej, zobowiązania pieniężnego Skąd ma pani "wyczarować" 25% należności wobec banku tego nie wiemy.

Mój cel- wyjaśnienie a zostałam oceniona, zaskoczył mnie Twój nagłówek o ignorancji, nie użalam się nad sobą tylko nie znam prawa i poprosiłam o pomoc. Brak pieniędzy nie jest oznaką ignorancji ale to już mój problem, życze powodzenia w życiu i życia bezproblemowego by inni Ci zazdrościli jaki to jesteś wspaniały, żal.

Ostatnia edycja:
Przyjaciel forum...dobry login- chyba ktoś kto wyrzuca swoje frustracje oceniając innych, obrażając...

No, to tyle w kwestii podziękowania za rzeczową poradę.

Jezu jacy ludzie są na tym forum, pomagacie czy oceniacie innych, nikt nie prosił Cię o komentarz, zajmij się czymś bardziej pożytecznym.

Niespełnieni prawnicy, adwokaci którzy za bardzo wczuwają się w role....buahahha

To jest forum prawne czy targ...bo zaczynam powątpiewać w to, jestem kim jestem i nic Ci do tego. Pasuje, głupie rozmowy do niczego nie zmierzające. Proszę o pisanie osób profesjonalnych a nie szukających doznań w formie komentowania i oceny innych ludzi. dziecinada.

kbin@poczta.fm napisał:
Proszę o pisanie osób profesjonalnych
Jestem ekspertem i bardzo Panią przepraszam za młodszych kolegów - jeśli poczuła się Pani urażona ich wypowiedziami na forum.

Proszę zapoznać się z poniższym przepisem :
Przepis prawny:
Art. 803. Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

Z powyższego przepisu wynika, iż po wystawieniu tytułu wykonawczego wierzyciel może skierować egzekucję do dowolnego składnika majątkowego dłużnika, a zatem również i do obciążonej hipoteką nieruchomości.

To nie jest "forma zastraszenia" - ale realne zagrożenie.
Bank może zbyć wierzytelność na rzecz firmy windykacyjnej, a wtedy dojdą następne koszty oraz niedogodności. Sprzedaż licytacyjna nieruchomości raczej nigdy nie jest korzystna dla dłużnika.

Ps.
Proszę nie pisać postu pod postem - jest czasowa opcja edytuj.

Powrót