Prosze o informacje.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Witam.Chcialabym sie czegos dowiedziec.Moj syn jest w Niemczech od 2 lat.Pracuje tu na tzw Gewerbe ,jest zatrudniony jako Hausmeister. Jego zwierzchnikiem i pracodawca jest Turek.Nie pisze tego,y ktos nie pomyslal ze jestem rasistka,nie.Nie jestem.Syn w umowie ma 1200 netto.Ten Pan,pracodawca,odciaga juz mu z tej sumy 40 e co m-c,a konto ogrzewania.Czyli do wyplaty ma 1160 e.Wyplate syn otrzymuje zawsze miedzy 1-5 dniem miesiaca na poczatku,za przepracowany m-c.Na poczatku maja,syn otrzymal o 200 e mniej,tyle mu ten pan odciagnal od pieniedzy,bo ,jak sie wyrazil " byly swieta",chodzi o Wielkanos,i nikt nie pracowal,i tyle mniej otrzymal syn wyplaty.Ja uwazam ze to co zrobil tenpracodawca jest nieuczciwe,bo to czy byly czy sa swieta,czy syn pracuje w te dni czy nie ,to akurat nie od syna zalezy,bo gdyby sie cos stalo i wymagana bylaby interwencja syna ,syn musialby zainterweniowac.Sam sobie uznal by tyle odciagnac i tyle mniej synowi wyplacil. to jedna sprawa.Druga.Syn z racji wykonywanej pracy,nie placi KM (kalt mitte).Po takich "wyskokach"pracodawcy,syn chcialby zmienic i miejsce pracy i miejsce zamieszkania,musialby zrobic 3 miesieczne Kündigung mieszkania.Jak wszyscy.Syn obawia sie tylko ze wtedy musialby za te 3 m-ce kündigung placic i KM. A to z NK i pradem byloby jakies 500-600 euro.A wtedy przyszloby synowi i ten tu czynsz placic i na nowym m-cu,a tyle to on nie ma pieniedzy.Czy w przypadku Kündigung,moglby placic przez te 3 m-ce za mieszkanie,tak jak teraz je oplaca?

Niezbyt rozumiem pytanie.
Po pierwsze Gewerbe to po polsku dzialalnosc gospodarcza. W Niemczech nie mozna generalnie prowadzic dzialalnosci gospodarczej polegajacej na tym, ze sie ma tylko jednego klienta i pracuje tylko u niego.

Co do mieszkania. Okres wypowiedzenia to 3 miesiace. Niech syn sobie poszuka mieszkania, do ktorego sie wprowadzi dopiero za 3 miesiace a nie juz dzisiaj, to nie bedzie musial placic podwojnego czynszu.

A czynsz Kaltmiete za darmo jest oczywiscie tylko wtedy, gdy wykonuje prace Hausmeistra, gdy przestanie ja wykonywac bedzie musial placic normalny czynsz. Innego rozwiazania nie ma

Wlasnie o to mi chodzi.Syn wykonuje prace Hausmeistra.Czy jesli zrobi wypowiedzenie mieszkania,bedzie musial przez te 3 m-ce Kaltmite placic czy jak dotad-nie.

Albo bedzie pracowal przez te 3 miesiace dalej jako Hausmeister, to wtedy nie bedzie musial placic, albo nie bedzie pracowal przez te 3 miesiace, to wtedy bedzie placil.

Chyba trudno od kogos wymagac, by dawal synowi mieszkanie za darmo...:rolleyes:

Nikt nie chce dostac mieszkania za darmo.I syn pracowalby dalej jako Hausmeister.Ale ten Turek powiedzial ze wtedy w czasie wypowiedzenia syn musialby placic.Co uwazam za nie fer.

Powrót