Proszę o informację

• Autor wątku Autor wątku Dorcik66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorcik66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o informację jestem 11lat po rozwodzie. Były mąż ma zasądzone alimenty i ograniczoną władzę rodzicielską. Przez lata nie interesował się losem dzieci. Obecnie dzieci uczą się w L.O mieszkają w internacie za który ja płacę. Teraz były mąz przypomniał sobie o dzieciach próbuje je odzyskać. Dostałam właśnie pismo o wstrzymaniu alimenów z funduszu oraz o tym że komornik zawiesił postępowanie egzekucyjne. Nadmieniam iż ojciec dzieci ma około 25tys długu wobec dzieci oraz ok. 20 tys wobec funduszu. A sąd udzielił zabezpieczenia na czas trwania postępowania. Czy takie postępowanie jest prawne. Były mąż odgrywa się za to iż układam sobie życie bez niego z moim nowym partnerem, zamieszkałam w jego domu a swoje mieszkanie sprzedałam.

na jakiej podstawie komornik zawiesił postępowanie i jaki jest powód wstrzymania wypłay świadczeń? tak sam z siebie nie mógł...

Z tego co wiem były mąż chciał by sąd jemu przyznał dzieci jednak ponieważ one uczą się w Gdańsku, ja mieszkam w Żarach a ojciec dzieci w Opolu sprawa została skierowana do Gdańska. Komornik zawiesił postępowanie na podstawie zabezpieczenia sądu w Opolu a ja nie mam pojęcia o co chodzi i czy mam szansę na odzyskanie zaległości

z tego co wiem...
dostałaś jakies pisma? itp?
a dzieci z kim chcą mieszkać?
jakie zabezpieczenie wydał sąd w Opolu, że komornik wstrzymał postępowanie?

Tak dostałam z sądu w Opolu wyrok z posiedzenia niejawnego z którego wynika że akta poszły do Gdańska gdzie mieszkają dzieci w internacie i tam są zameldowane o ustalenie opieki nad nimi. A dziś pismo z funduszu alimentacyjnego o wstrzymaniu alimentów na podstawie pisma jakie do nich przyszło od komornika w którym pisze iż zawiesił postępowanie egzekucyjne wobec dłużnika w związku z postnowieniem sądu w Opolu który udzielił zabezpieczenia na czas trwania postępowania

RE: Proszę o informację zaległe alimenta

PROSZE O POMOC- jak mogę egzekwować zaległe alimenta od ojca dziecka, bo komornik powiedział, ze owszem wszczął egzekucję ale pieniądze pójdą w pierwszej kolejności na fundusz alimentacyjny i jak go dłużnik tam ureguluje, to wówczas ja otrzymał ową zaległość.

No niestety tak jak powiedział komornik-najpierw sciągane alimenty ida na FA.Dopiero jak dłużnik splaci całe FA pieniazki beda szły do Ciebie.Mnóstwo kobiet jest w takiej sytuacjii niestety:(

emma210 napisał:
No niestety tak jak powiedział komornik-najpierw sciągane alimenty ida na FA.Dopiero jak dłużnik splaci całe FA pieniazki beda szły do Ciebie.Mnóstwo kobiet jest w takiej sytuacjii niestety:(

dziękuje za odpowiedz :) cóż .. chyba nigdy ich nie otrzymam, ot taka prawda :( Pozdrawiam

Powrót