Proszę o opinię i pomoc w napisaniu odwołania

• Autor wątku Autor wątku sucharev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sucharev

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Nie będe opisywać sytuacji, a zamiast tego zamieszcze linki do zdjęć wyroku jaki przysłał sąd. Osobą pokrzywdzoną jest mój ojciec. Wyrok jaki dostał sprawca wydaje się nam śmiesznie nieadekwatny do czynu. Ojciec jego jest byłym adwokatem, więc podejrzewam już nawet dziwne układy. Nie jesteśmy żądni jakijś zemsty, ale sprawiedliwego wyroku. To jego 2 spoarawa za pobicie, spodziewalismy sie wyroku w zawieszeniu. Bardzo proszę nech ktoś pomoże mi napisać odwołanie, lub nawet jakiś wzór przyśle na adres przemek81@interia.pl Bardzo dziekuję za każdą pomoc oraz opinię.

zdjęcia decyzji sądu:

http://wyrok.str.1.patrz.pl

http://wyrok.str.2.patrz.pl

Sprzeciw od wyroku nakazowego może wnieść oskarzyciel lub oskarzony.

[cytat:18frqj4k]
Sprzeciw od wyroku nakazowego może wnieść oskarzyciel lub oskarzony.
[/cytat:18frqj4k]
Oczywiście, wniesie go mój ojciec. Bardzo bym był wdzięczny za wzór takiego pisma, nie mamy pojecia jak poprawnie napisać takie odwołanie.

A Twój ojciec zgłosił się do sprawy jako oskarzyciel posiłkowy?

[cytat:8sco9nhw]
A Twój ojciec zgłosił się do sprawy jako oskarzyciel posiłkowy?
[/cytat:8sco9nhw]

On występuje tutaj jako poszkodowany (to on został pobity) i to on dostał te pismo z możliwością odwołania się

Art. 506. § 1. Oskarżonemu i oskarżycielowi przysługuje prawo wniesienia sprzeciwu do sądu, który wydał wyrok nakazowy, w terminie zawitym 7 dni od doręczenia tego wyroku.
§ 2. Prezes sądu odmawia przyjęcia sprzeciwu, jeżeli został wniesiony po terminie lub przez osobę nieuprawnioną.

Pokrzywdzony jeśli nie stał się osk. posiłkowym nie ma uprawnienia do wnoszenia sprzeciwu.
Nie wiem nawet, dlaczego doręczono wyrok.

Czy w ogóle w takim układzie nie ma żadnej możliwości sprzeciwu poszkodowanego z wyrokiem? Przestaje wierzyć w uczciwość naszego wymiaru sprawiedliwości. Tatuś oskarżonego jako były adwokat, który ciągle ma znajomości musiał nieźle tam zadziałać. Gość, który ma drugi raz sprawę za pobicie i sprawa toczy się zaocznie, a karą jest grzywna to aż śmieszne.

Jeżeli ojciec nie przystąpił do procesu w charakterze oskarżyciela posiłkowego (a zakładam, że był o tym uprawnieniu prawidłowo pouczony) to pozostaje spróbować poprosić prokuratora o złożenie sprzeciwu. Oczywiście prokurator prośbą pokrzywdzonego nie będzie związany.

Dziękuje wszystkim za wyjaśnienia. Jest tam jeszcze napisane, że w razie nie zapłacenia rekompensaty przez oskarżonego, poszkodowany ma to zgłóosić do sądu. Jaki oskarżony ma czas na zapłatę?

A czy w sentencji wyroku zostało określone w jakim terminie ma zapłacić?

[cytat:2m1vuyi1]
A czy w sentencji wyroku zostało określone w jakim terminie ma zapłacić?
[/cytat:2m1vuyi1]
Nie ma żadnej wzmianki o tym. Tylko to co widać na zdjęciach

Ta kwota jest wymagalna od dnia uprawomocnienia się wyroku.

co do sprzeciwu to tzreba podac sygnaturę akt i napisać, że jest to sprzeciw od wyroku o tej sygnaturze. Nie tzreba uzasadniać.

Inspektor- uważasz, że sprzeciw może być w tej sytuacji skuteczny?

Atmosphere - jesli wniesiony w terminie i przez osobę uprawnioną to tak. Wyrok nakazowy traci moc i sprawa idzie do rozpoznania. Dlaczego masz wątpliwości?

Ale z tego co ja zrozumiałem to wątek dotyczy pokrzywdzonego.

Powrót