Proszę o pilna pomoc

• Autor wątku Autor wątku Artur199012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur199012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry.Nie wiem czy w dobrym dziale , ale nie widziałem gdzie to napisać.

Mam problem , ponieważ zastawiłem laptopa w lombardzie z bardzo ważnymi dla mnie plikami / zdjęciami itp.

Lombard omylkowo sprzedał mojego laptopa ( nie wiem nawet z jakiej racji , poniewaz byl zapakowany w torbie).

Lombard proponuję mi laptopa z gorszymi parematrami tego samego producenta oraz rezygnację z odsetek.
Nie mogę na to propozycje przystać, ponieważ laptop byl również jeszcze na gwarancji a Lombard mi takiego laptopa nie da. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?

Proszę o pilną pomoc , bo mam czas do jutra na jakiekolwiek działania...

Pozdrawiam

Rozumiem, że towar był zastawiony a termin wykupu nie minął? Jeśli tak masz na to potwierdzenie?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Rozumiem, że towar był zastawiony a termin wykupu nie minął? Jeśli tak masz na to potwierdzenie?

Mass1910 napisał:

Dzisiaj byłem w lombardzie , chciałem wykupic przedmiot tzn. laptopa.
Zapłaciłem wskazana kwotę w umowie po czym złożyłem podpis ( chyba odbioru przedmiotu , oraz zaplaty zaplaty gotowki).
Po tych czynnościach Pani poszła po sprzęt , niestety nie mogła go znaleźć.
Zadzwoniła do kierownika , po 30 minutach poszukiwań laptop się nie odnalazł.
Kierownik poinformował mnie , że doszło do pomyłki z naklejkami ponieważ mają 3 podobne laptopy i niestety mój prawdopodobnie został sprzedany ( być moze miesiąc wcześniej,ponieważ spóźniłem się z przedłużeniem o 1 dzień, ale mimo to umowa była przedluzona).

Następnie kierownik oddziału zaproproponowal mi laptopa tej samej firmy, tego samego modelu ale o gorszych parametrach oraz , że zrezygnują z odsetek w kwocie 200 zł. Laptop , który mi zaproponował nie posiadał gwarancji, natomiast mój był jeszcze ponad pół roku...

Po chwili namysłu stwierdziłem, że muszę to przemyśleć i poprosiłem o zwrot wpłaconej kwoty oraz zwrot umowy na co kierownik przystał i tak się sprawa zakończyła.

Zależy mi na odzyskaniu laptopa , ponieważ rozmawiałem ze znajomych informatykiem i w przypadku formatach systemu jest wstanie odzyskać dane , które były na dysku a to jest dla mnie najważniejsze. Czy jakoś prawnie mogę to załatwić?.

umowa zastawu jest zawarta do 29 02.2024 ,

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Masz umowę / inne dokumenty potwierdzające trwająca umowę lub jej przedłużenie? Na czas zastawu laptop jest Twoja własnością po tym terminie choćby 1 dzień rzecz przechodzi na własność Lombardu i może daną rzeczą rozporządzać jak swoją. Stąd pytanie. Jeśli umowa była przedłużona i jesteś w stanie to udowodnić to poinformuj lombard, że chcesz odzyskać swoją własnością i aby kontaktowali się z kupującym (być może mają telefon kontaktowy) w innym wypadku wystąpisz na drogę sądową. Jeśli to nie pomoże pozostaje pozew cywilny (mógłby być windykacyjny, natomiast jeśli lombard zbył przedmiot wydaje mi się niewłaściwy).

Mass1910 napisał:
Masz umowę / inne dokumenty potwierdzające trwająca umowę lub jej przedłużenie? Na czas zastawu laptop jest Twoja własnością po tym terminie choćby 1 dzień rzecz przechodzi na własność Lombardu i może daną rzeczą rozporządzać jak swoją. Stąd pytanie. Jeśli umowa była przedłużona i jesteś w stanie to udowodnić to poinformuj lombard, że chcesz odzyskać swoją własnością i aby kontaktowali się z kupującym (być może mają telefon kontaktowy) w innym wypadku wystąpisz na drogę sądową. Jeśli to nie pomoże pozostaje pozew cywilny (mógłby być windykacyjny, natomiast jeśli lombard zbył przedmiot wydaje mi się niewłaściwy).

Mam umowy do 29.02.2024. Tylko tak jak wspomniałem wyżej, przyszedłem pokazałem papierek, zapłaciłem i podpisałem odbiór przedmiotu po czym okazało się, że go nie ma. Kasa i papier został zwrócony ( także boję się sytuacji takiej , że mimo wszystko maja mój podpis odbioru). Jak wspomniałem również w poprzednim poscie , w styczniu przedłużałem umowę zastawu o kolejny miesiąc, wtedy spóźniłem się 1-2 dni , ale lombard przedłuży umowe beż problemu (umowa byla zawiera w grudniu , wiec na starych zasadach lombardowych).

No dobrze , powiedzmy że pójdę jutro do nich to co mam prosić o jakieś pokwitowanie , że tego przedmiotu nie mają i nie mogą mi wydać i wtedy ew wchodzić na drogę sądową jak nie będą chceli dzwonic do tego kogos komu tego laptopa sprzedali?. Teoretycznie 1.03.2024 przechodzi na własność lombardu , więc mam mało czasu na działanie...

Ostatnia edycja:
No i tak jak wspomniałem , bardziej mi zależy na odzyskaniu tego laptopa. Policja nic nie poradzi w taki przypadeku?. Bo sprawa cywilna raczej nie odzyskam tego laptopa?.

Artur199012 napisał:
No dobrze , powiedzmy że pójdę jutro do nich to co mam prosić o jakieś pokwitowanie , że tego przedmiotu nie mają i nie mogą mi wydać i wtedy ew wchodzić na drogę sądową jak nie będą chceli dzwonic do tego kogos komu tego laptopa sprzedali?.

Wezwij pisemnie do wydania laptopa pod rygorem skierowania powództwa. Najlepiej jak pracownik Lombardu podpisze Ci odbiór takiego pisma w którym wzywasz do wydania laptopa. Policja tu nic nie pomoże to nie jest sprawa karna.

Powrót