Proszę o pomc.

• Autor wątku Autor wątku QrashMaster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QrashMaster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Potrzebuję pomocy na temat opodatkowania. Sprawy są troszkę skomplikowane. Przynajmniej dla mnie.

1. Jestem zapisany w kilkunastu firmach które mi płacą za oglądanie reklam. pozornie są to śmieszne jednorazowe kwoty(1 cent za jedną reklamę) lecz wypłaty ogólne na konto np. Allterpay sięgają nawet 1000 dolarów z jednej firmy. Są to firmy zagraniczne(USA). Jakby na to nie patrzeć jest to dochód. Moje pytanie: Czy mam odprowadzać z tego podatki, w jaki sposób? Ile wynosi ten podatek?

2.a. Jestem również użytkownikiem kilku kasyn internetowych. Co miesiąc wygrywam stałą sumę pieniędzy jest ona mniej więcej taka sama. wpłacam do tych kasyn oczywiście pewne sumy pieniędzy. Jak wygląda opodatkowanie od wygranych? Czy ma jakieś znaczenie to że wpłacam tam pieniądze? W jaki sposób to zrobić? Ile wynosi podatek?

2.b. Wyżej wymienione kasyna posiadają system poleconych. Jeżeli gracz polecony przeze mnie wpłaci 100 Euro ja otrzymuje 50 Euro. Za to że zrobił depozyt. Czy to też ulega opodatkowaniu? W jaki sposób to zrobić? ile wynosi podatek?

3.a. Zajmuję się też typowaniem wyników poszczególnych spotkań sportowych w internetowych zakładach bukmacherskich na terenie Unii Europejskiej. Wiem że muszę zapłacić podatek ale ile on wynosi? Jak go uiścić?

3.b. W zakładach tych również istnieje system poleconych. Pytania takie jak w punkcie 2.b.

4.a. Posiadam portal internetowy na którym promuje w.w. firmy. Zamieszczam ich banery, buttony, ogólnie reklamy tych firm. Moja korzyść to poleceni którzy zarejestrują się w tych serwisach z mojej strony internetowej. Co za tym idzie jeżeli oni zarobią to i ja zarobie. Innymi słowy mówiąc ich zarobki w 100% lub mniej są dodawane do moich, przy czym oni nie tracą tego co zarobili. Jest to proceder legalny ponieważ o tym informuje potencjalnych poleconych. Jak się ma ta cała sytuacja do podatków/prawa? Czy muszę płacić coś za tych poleconych? Czy muszę opodatkować tą stronę?

4.b. Stronę tą umieściłem na darmowym serwerze lecz w zamian za darmowy hosting właściciel serwera umieścił reklamy na moim portalu. Czy ja tez za to odpowiadam? Tzn czy ja też za to muszę płacić podatek choć nie czerpię korzyści materialnych?

Z góry dziękuje za pomoc. Jestem Kompletnym laikiem w kwestii prawnej, proszę odpowiadać w języku prostym zrozumiałym dla totalnego laika. Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to przepraszam. Proszę o wyrozumiałość. Dodam jeszcze że jestem pełnoletni, nie pracuje i uczę się.

Czy nikt nie potrafi mi pomóc?

Powrót